Friday, December 9, 2011

Candy Buffet ( Shafiq & Shafiqa Engagement)

Salam...

Entri yang ni nak post pasal Candy Buffet bulan lepas.. =) Actually ade beberapa lagi Candy buffet tapi tak sempat lagi nak upload photo die.. nanti ade mase NaD upload ye... =D

CAndy Buffet ni actually kat Parit KArjo , Batu Pahat.. Masa nak datang tu sikit punye jem.. Aku dr Tol Ayer Keroh, Melaka sampai Tol Ayer Hitam mau dekat 1jam 15 menet merempet bawak kete... Akhirnye Alhamdulillah sampai jugak ke Majlis diorang..
Theme is Yellow Colour.. So colourful tau n sangat sweet....
Jom.. lets enjoy da photo.. =))














and nak ucapkan soooOo Many Thanks to Shafiqa n Shafiq sebab ambik Candy Buffet dengan kitaorg.. Nanti kawen jgn lupe booking lg ye.. hehe =)

Korang yang nak book utk wedding , tunang atau ape2 majlis leh contact aku - 0197481004..

Next week nanti aku update untuk simple Candy Buffet Fik & Ayu.. Theme Pink.. hehe...=)

Ok.. Tatata.. =D


Hari- hari yang sungguh memBZ kan!

Salam..

Dah lame gileee tak tulis blog.. Lame gile ah.. hehe... maybe sebab xdak mase langsung nak mengadap n nak memikiorkan idea ape yang nak ditulis.. Kalo nak ikot dalam kepala hotak aku ni mau sebemban karangan ...
*sebemban tu ayat mak aku eh.. Jangan tiru... wahahha...

Banyak gak peristiwa-peristiwi yang jadik..aku nak citer nih-nak citer nih..

Citer sedih dulu la eh.. pastu baru citer yang gembire sket.. huhu..

Sekarang ni dah selalu balik Melaka.. sebab adik ipar aku dak Farah exsiden.. Kene langgar ngan orang.. Condition die memang kesianla n setiap kali aku jenguk die kat ICU tak sanggup nak tengok.. Air mate tok sah cakap la.. Naik banjir tepi pintu gerigi besi Hospital Melaka tu.. aku takkan nanges tepi katil sebab aku tak sanggup nk nanges depan die.. Teruk wo0o.. Masuk ni aku rase dah lebih 6 kali die kene operation.. Mule-mule usus bocor.. dah tampal pastu still bocor balik.. pastu paru-paru plak berair.. kene tebuk lagi keluarkan air plak.. Adoi..! keSakitn yang die tanggung Allah jek yang tau...LA ni baru jek balik dari Hospital Selayang .. Aku rase nak dekat 3 minggu gak die kat sane.. Hantar  H. Selayang sebab kat sane ramai doktor pakar.. Ni dah 1 week tak tengok die.. but mak Mertuaku kata air kat perut bekas operate dah makin kering..  Sedih wo0o..Mase baru kene tu Husband aku plak 4-5 hari tak lalu makan.. nak buat lawak Sengal ngan die pon aku x sampai hati.. .Urm.. Aku cume leh doa die cepat sembuh........
Kuatkan semangat ye Farah! akak sentiasa doakan!

***************************************

Aku plak BZ gile dengan Candy Buffet.. Alhamdulillah.. Every week ade jek org booking and buat tempahan.. Mudah-mudahan rezeki tak putus.... n Now aku sangat percaya dengan konsep 'Sedekah".. Sangat-sangat percaya.. Kenapa? Sebab banyak sangat fadhilat dan kelebihan didalamnya...

*************************************************

This week ada CAndy Buffet dekat Mersing.. Rumah mak aku la..haha.. untuk kenduri sambut menantu Fik ngan Kak ayu... Untungla diorg.. sebab ade Candy Buffet bebagai.. hehehe.... siap ade Chocolate Fountain sponser plak tu.. huhuh... Tapi xpela.. aku pon suke suasane meriah-meriah ni... dan yang paling penting sbenarnye dah nak dekat 2 bulan aku x balik Mersing..



Pale hotak aku rase dah melengok macam orang tak betul dah sebab dah lame tak nampak bayang tangga umah mak aku.. .. Rindu beb... Hahaha... Boleh eh gitu??

 *********************
Teringat plak pukul 7.30 pagi tadi.. tengah aku dok menyimbah-nyimbah air kat kete tetibe ade 3 orang budak perempuan lingkungan umur 5 hingga 9 tahun dok beri salam.. Dengan muke yang comot2 bawak bakul warna merah sorang satu..
"Assalamualaikum.. Cik nak beli nasik lemak.. Satu Singgit".... Alahaiii... otomatik aku dok tercengang dengan hati yang sebak.. aku tengok dalam bakul ade tinggal dalam 3-4 bungkus.. 2 bakul lagi dah habes...

So aku borong jela ... Tapi sampai sekarang ni aku masih terpikir.. Sure punye pagi-pagi buta kul 6 pagi lebih budak2 ni dah menapak pegi jual nasik lemak.. yang paling kesian yang kecik sekali umur 5 tahun tu.. Urm.. supposed to be kita yang bernasib baik ni bersyukurla banyak2 dengan nikmat yang kita ada.. urm... Peringatan utk diri sendiri jugak.. Sebak plak rase.. uhuuu...

***************************
Kla.. Jap lagi aku create post lain eh.. untuk Candy Buffet last month... nanti aku published dengan picture skali... dah nak blah sebab nak mentekedarah nasik lemak 2 bungkus.. Perut dah main muzik Chachacha...wahaha...

Okla.. bye Salam...






Thursday, October 20, 2011

Candy Buffet Order....

Salam...

Hi Korang.. Pe kaba??? Peh seyes la... Rindu gile kat Blog ni.. Rindu nak tulis blog.. Rindu serindunyerrr la.. hahaha.. Tetibe Nadia berubah jadik serabai*...haha... Okla,, ape ek nak tulis hari ni.. Banyak bende nak story.. Xtau nak tulih yang mane... hehehehe....Jom mari kita Story pasal Candy Buffet oleh kerana rating pasal Candy Buffet ni sangat tinggi.. Hahah.. (padahal Follower ade bape ketul jek..haha )

CAndy Buffet...

Macam last post aku ade mention pasal Candy buffet yang aku tengah meniaga sekarang ni.. Tapi ramai yang tak tau apekah itu Candy Buffet.. Menatang apekah itu.. Sejenis Kuihkah? atau kerete berjenama? .. tak payah nak merepek dah
..
Ok.. Candy Buffet is like a buffet macam Makanan-makanan lain jugak tapi kita more on Candy... n sangat popular di tempah oleh pengantin-pengantin dan Besday Party bagi nak serikan lagi majlis diorang... Selalunye kan cuma ada meja makan damai, potong kek jek...but sekarang ni diorang akan tambah lagi satu meja utk Candy sahaja...Kalau tak dapat imagine, mehla aku post Photo Candy Buffet  meh... Jom..


 Ni tema pink putih...


Ni mase kat Wedding Illeyany & Alif

Kontemporari Theme...

Tema depends on costumer.. Bole request.....
..... So aku akan arrangekan meja untuk Candy dan paling bahagia sekali untuk tetamu yang kecik2 ni sebab dapat gula-gula FREE of Charge kan... Lolipop ko boleh cedok nak banyak mane.. hahah... Mane taknye, cube kalau hari-hari yg biase ni bdk2 kecik ni merengek mintak Lolipop kat mak diorg mau makan pelempang jek.....yang Penyudahnye bukan dapat LOLIPOP dapat KEPOP kat pipi adela... hehehe...

Tak payah nak cakap budak2 kecik la.. Mak-mak budak pon same naik jugak kadang-kadang. hahaha.. Tapi xkesahla kan.. Dah bende Free sape yang tak nak kann.... Kalau aku pun , aku sebat...
CAndy Buffet ni bukan Candy jek semata-mata.. Ada termasuk Cupcakes..Fancy Cookies, Chocolate BAr costumade nama Pengantin n macam-macam lagi....Inside pakej ade  macam-macam gula2 mcm coklat cadbury small, jelly, candy biscuits, Marshmallow, Sweet sour Candy....banyakkkk lagi.,.... Selalunye Pengantin akan amek Fully Pakej sebab taknak susah kan kepale.. Tu bg yang ade bajet lebih.. Bagi yang cukup2 bajet .. kita boleh negotiate.. Tujuan untuk Candy Buffet ni untuk meriahkan lagi majlis... Bukan bebanan... So untuk yang low Budget, kita akan advice mana yang sesuai dengan budget diorg.. Its a SIMPLE actually tak payah terlalu mahal pun takpe... .. =) Yang penting kita Negotiate or kita BINCANG dulu.... =) Ada termasuk dengan Chocolate Fountain sekali..

Ape kebendealah Chocolate Fountain tu?


Ni die Chocolate Fountain.. Ignored makcik blakang tu.. haha

Ni chocolate yang cair turun macam hujan... ada pakej yang ni sekali.. (Latest pakej..) Tapi al-maklumle aku pun baru gak dalam industri ni so Chocolate Fountain ni sape tempah or book dulu diela yang dapat dulu..=)
First come, first serve.. =)

MAcam mane ek nak kire Harga Cand Buffet ni?

Selalunya aku yang akan tanya budget korang dulu.. If ada budget dalam RM 400+ akan providekan bape banyak or korang mention nak dalam berapa Pax.. Buat masa ni kitaorg ade buat hingga 1000 orang.. So its all depends on costumer.. Costumer 1st kan.. =) So just contact jek aku n disscussion is FREE tak kene bayar pon... yang penting kita disskasss....

KAmi kat Moon's Homemade Chocolate & Bakery (boleh search di Facebook pagi kami) sediakan semua peralatan utk candy buffet dr barang-barang hinggalah ke decorations.. Biasanya untuk decorations aku akan guna bunga fresh..  Sure akan nampak Fresh n cantik.. =)

Costumade

 Actually aku ada bukak tempahan untuk chocolate costumade...  Yes... Chocolate BAr yang ada tulis nama pengantin n tarikh perkahwinan.. Actually design tak fixed.. Biasanya aku akan design n refer pada costumer.. If agree , so aku akan proceed printed..
Boleh pilih.. untuk low costing boleh print black n white but jika ada bajet lebih boleh printed warna.. Kalau yang taknak order Candy Buffet satu set, order Chocolate Bar je pon boleh... Untuk  Goody Bag gift ke kan....

Ni at the time Wedding Zain & Hazah...


ni untuk chocolate bar yang kecik & comel..=)

Selain dr Chocolate Bar, Fancy Cookies pun boleh costumade...



dannnn ada lagi jugak yang boleh costumade... hehe.. Paper BAg... depan Paper Bag boleh tampal nama pengantin or design anything.... Bak kata Omputeh.. Its UP To you lahh.. hehehe.. Paper Bag nn COne Paper boleh pilih nak design ape..






So.. Banyak lagi Actually yang menarik dalam Candy Buffet yang boleh serikan lagi majlis korang tu... If korang berminat dengan Candy Buffet ni boleh contact aku.. Kita boleh discuss... Harga jangan risau.. Boleh bincang punya.. Setakat ni boleh Cover area Johor, Negeri Sembilan, Melaka n KL dan jugak Shah Alam...

So if berminat korang leh contact aku 019-7481004 atau 010-7060811 atau 019-4462198... ha.. mane2lah nombor yang korang berkenan.. dail je...

Okla... Nak stop dulu.. Dah boring dok opis ni lelame nooo... haha...
Aku sajikan mata korang ngan photo2 Candy Buffet bagi korang teruja.. so jangan segan silu nak CAll untuk Tempahan.. =)
Daaaaaa... Salam...

Tuesday, September 20, 2011

Blog yang dah bersawang...

Salam Readers...

Pekabare? Peh.. daha lame betol tak bukak blog yang dah bersawang gile... Fuh..Fuh..Fuh...
Hehehe... bukan tak nak bukak, tetapi mase sangat mencumburui kite... (ayat takleh blah..)

AL-maklumla sejak dapat keje baru ni bz gile mcm nak hape..daripada pagi smpai ke petang kadang hujung bulan tu sampai bawak ke malam duduk mengadap depan komputer.. Bile la keje nak abeh ek.. Sampai mati pon ade jek keje... (tibe2 nak membebel...hehe)

Aku baru jugak join kompeni neh..  IOI Group, dekat Pasir Gudang... sini OK daripada kompeni yang aku penah keje sebelom neh.,.. Kebajikan terjaga and takdelah tension tahap tapir nak termuntah hijau...

TAsk die aku rase boleh bawak lagila walaupun kadang2 matematik Al-Gebra Kepale Hotak yang diorang cipta ni kadangkala boleh buat aku jadik sawan..  tapi seronok kat sini.. Opis rase macam dekat New York... yang penting bilik air die best macam bilik air dekat Hotel Grand Paragon.. hehehe....(bau wangi jek)..Eleh Nadia tu pon nak cite.. Haha.. Ade aku kesah... haha
Sini staf2 die pon friendly..yelah ramai dah pangkat mak2..so rase diri ni macam anak2 jek.. hehe..

LAgipun aku pun bz gile ngan bisnes lagi.. Candy Buffet dah makin banyak tempahan..
Bulan 12 ni mau tercungap aku buat sensorang.. Munirah plak dah cover area Shah Alam.. so banyak bende yang aku kene prepare sendiri.. Hadeh.. Nak meniage sangat kan..
Tapi xpela.. Rezeki tu.. Satu bulan Mahsyuk sapo nak bagi kan..

Cerita pasal raye plak... Duit aku pon dah makin nipis.. Haha.. Beli baju raye RM 40 tapi belanje raye sampai 2ribu.. aku pon tak tau mane pegi duit tersebut.. hehehe... Anggapla yang telah lesap itu satu sadaqah...huhuh..
Raya tahun ni raya umah mak mentua la.. Balik malam raye.. Rendang ketupat dah siap masak.. Agaknye akula menantu yang paling 'Bagus" ek.. Hahaha.. Yelah.. Balik dah la malam raye...pastu bantai mencekik pagi raya sampai 4 round... Nasib mak mentua n ipar2ku aku manusia paling sporting dalam dunia.. hehehe..

K la... NAk sambung keje... NAk menghadap menatang Albert Ensteiin... Argghh..aku takpandai sebut.. yang penting keje aku ni memang susah tahap tapir...wawawawa...

K korang Take care... Berhati2 di jalan raya.. Jatuh bangun sendrik.. Jangan lupe tempah Candy BUffet ngan aku...Harga boleh bincang ....wahahha (sempat lagi... )

K byeeee............ Salam....



Friday, July 29, 2011

30 Perkara tentang AKU-aku-AKU...

Salam.. Hallo0o0 Readers...

Makcik jual bunga datang lagi....Makcik nak bg tau semalam Malaysia bola dah kalah.. tapi xpe Malaysia tetap hebat, tapi entri ni xnak citer pasal bola pon... Saje entri kali ni nak buat semak sikit pr0m0te diri punn..... wakaakka...
Ni nama dia entri promote dir.. Ntah hape2.. wahah.. Eh* Pang!

Aku sangat bosan duduk kat 0pis yang kejenye macam gunung ni... Dunia bet0l semua ni.. (ciiSSss...cisSs..cisS)
Dengan boss yang asik ajak nak bergaduh jek.. Pehhh... Menyirap ajekkk.... Xpe2... Mari kita lihat topik yang xde kene mngene dengan bebelan aku.. =P

30 Things about Aku....
Gambar cun yang tak sengaja diambil dari camera CCTV....

1. Aku kuat tido... dan kategori manusia paling senang tid00...
2. Aku workaholic..Aku suka bisnes, aku suke kerja..
3. Aku tak suka insect- kumbang ataupun kelkatu.. bukan sebab penakut tapi ade Allergic..
    Penah kena 4 jarum sebab menatang ni..Gegata wo0o.. =P Dan juga tidak lupa ye.. Encik Cicak.... wawawa......wekkk... Geliii....
4. Aku suke orang yang sempoi.. bole lebih kurang....Tak hot temper...
5. Aku suke laut...Aku suke snorkling...Sukeeee gilerrrrrr...hehehe
6. Aku suke tengok Kalender (pale hotak ingat nak mintak cuti je...)
7. Aku selalu pikir yang aku memang tak cun dari orang lain...
8. Aku suke korek pensel & simpan stationery.. (perangai dah macam budak sekolah)
9. Aku dulu ratu Saloon... macam-macam pesen rambut penah buat tapi sekarang aku dah INSAFF.... heheh...
10. Aku suka vacuum rumah. Vacuum LG adelah kawan baik aku...
11. Aku suka tulis Blog.... Walaupun takde orang nak baca entri aku...heheh..
12. Aku penah kena cili dengan mak aku masa umur 3tahun sebab tiru anak jiran sebelah cakap "Bodoh".. heheheheh.... Biasela budak baik kan....
13. Aku tak pernah pergi Sabah Sarawak.. Teringin gile nak gi sane.. Best x?
14. Aku tak suka make up.. Aku seorang yang semp0i ajekkk....
15. Aku jarang tengok TV..
16. Aku suka bawak kereta laju-laju tapi orang lain cakap aku bawak kete macam siput jugak...
17. Aku tak suke tengok Catalogue Kompeni.. Serabuttt...
18. Aku berangan nak beli rumah Banglow semi-D...ajak mak aku duduk sekali...
19. Aku dah tengok cite IP Man 1 & Ip Man 2 dah masuk ni 18 kali... Power kan Donny Yen.. Boleh terbang-terbang siott..
20. Aku pernah naik basikal pergi sekolah jatuh masuk dalam longkang...
21. Aku paling tak suke orang mengadu domba.. Memang kalau aku dapat tau tak lame nak makan siku akula 2..
22. Aku suke tengok cerita Perang-perang..... Beng-beng-beng... Bukit Keponggggg..
23. Aku adelah seorang yang sangat setia.. heheheh...
24. Aku selalu cakap sorang-sorang.. Aiyo0o..xTaYoh...
25. Aku tahan kena maki tapi kalau aku dah marah... puhhh... boleh jadik HULK... tau x HULKKKK...Wargghhh... hahah..
26. Aku sayang kucing.. MIoowww...Miowww...hehe...
27. Aku tak pandai berenang...Tak payah nak ketawa kalau nampak aku mandi laut pakai Boya.. Okeh?
28. Aku suke life aku sekarang berbanding dulu... =)
29. Aku tak pandai bawak kereta Manual.... haha... =P
30. Aku suke travellllllll..................coming soon December 2011 vacation.. =)


Saje nak interframe diri sendiri kat Belog sendiri... sengal...
Ha,.. nak kutukla tu.. aku kep0k kanggg! haha...

Okeyla... saje jek nak buat ilang2 boring....sementara nak tunggu sisa masa terakhir kat 0pis ni...
Minggu depan da masuk tempat keje baruuu...huu.. yang tu nantila aku story..hehe.. Kang xde mende pulak nak cerita... =p

Wokey babai... Salam....

Wednesday, July 27, 2011

Wordless Wednesday ~4~

Salam.. Halloo0 Readers...

Mak cik kembali dengan menghupdate Belog... Macam x biase pulak,, harinikan ari Rabu.. Tapi Kalau kat PapuaNewguinea ari Selasa lagi... *dah start nak merepek..=P

Hamekla jom tengok entri Wordless Wednesday kali neh:


Ini gambar tengah Terrrmenungg ( Berangan )... Kat Mersing...My Hometown...

Aku selalu cakap dengan husband aku n simpan Impian :

- Umur 30+ aku dah xnak keje makan gaji susah2 lg......
- Aku nak balik Mersing duduk sana... sebab..Mersing aku rasa tempat yg plg best dlm hidup aku...
- Aku berangan nak beli tanah, buat rumah dekat dengan rumah mak aku...so aku selalu bole tengok dia..
- Sekeliling rumah Aku nak bina Hotel kecik-kecik or Resort tepi laut ... Mane2 mat saleh or tourist bole menyinggah kasik duet sewa chalet...huuhu
- Aku nak hidup jauh-jauh dari Bandar...Xdak bising...
- Boleh memancing ikan kat Jeti , Boleh Tanam daun kes0m atau daun kunyit kat blakang rumah....xpayah 24 hours nak belik jek kat PAsaraya Lee Heng tu lagi.. =P
- Aku nak hidup sempoi jek... Xde sopping kompleks, panggung wayang or PAsaraya besar2 yg bole window sopping... =P......Susah sikit pon xpela..

Insyallah bole.. Tu pon kalau aku x skip bayar investment n xjual ASB aku tibe2.. wahaha...
Bak kata bapak aku..
"Berangan xkena bayar, jadik simpan angan-angan jadikan ia satu impian dan kenyataan.."
Peh.. Motivate Giler.. Time kaseh ayah... Eh* Saiko lg...hehe...

Okla... Nak sambung keje.. KAng boss p0tong gaji, xcukop plak duet nak bukak Hotel.... heheheh..

Bye.. Salam...

Saturday, July 23, 2011

Mari Menjawab dan Merapu...huhuhu...

Salam Readers,

Ade banyak yg menge Tag soklan2 ni.kat fesbukla, blog la.. Hampas tol member2 aku ni...Hahahha.... Saje nak bagi aku jadik rajin kan... Ye.. aku jawab Soklan Tag korang yang kadangkala agak merapu tu.. Lepas tu aku malas nak tag orang eh... Ini jawapan secara tidak formal eh, Xpayah nak seriusss sangat...
Kalau kauorang rase ----->* Macam betol jek minah ni....**<---- tu memang aku bagi makan siku kang..Hahaha....... Dari mana budak-budak ni ced0k soalan Tag ni aku pon tak taula...
Okeh.. Here we go00000000000ooo.... Haha.... Mari Menjawab Soalan...



Soalan 1 : 
~3 names in your massage inbox,hp ke social profile ?
1. Of coursela Laki aku..
2. Nombor tidak dikenali..wahaha...
3. Munirah Fuzi yg paling poyoss

Soalan 2 : Your main Ringtone.
Maher Zain - Insyallah

Soalan 3 : What u did at 12 last night?

Aku tengah masak Bayam msk air untuk laki aku.. dia kurang darah merah, so kene makan Bayam banyak-banyak okeh...

Soalan 4 : Who was the last person you went out with? where?

Haiyat Hashim - Soulmate aka Boyfriend i yang paling hott.. hehehe

Soalan 5 : The colour of the T-shirt you’re wearing now.

Blue Black

Soalan 6 : The last thing u did.
Go to the Toilet.. =P hahaha...

Soalan 7 : 3 of your everyday favorite items.
1. My handphone
2. My hd..hehehe...
3. My credit card....

Soalan 8 : The color of your bedroom.
Peach Blue

Soalan 9 : How much money in your wallet now?
RM 136.40 ... budak kecik tak boleh pegang duit banyak-banyak... =P

Soalan 10 : How’s life?
Bahagia Bangatttt... Syukur Alhamdulillah.. =)

Soalan 11 : your favorite song..
Rapuh - Opick

Soalan 12 : What will you do next weekend?
Nak balik kamp0ngggg... Mersinggg.. =)))

Soalan 13 : When was the last time you saw your mum.
2 weeks ago... wawawa.. Miss her so muchhh..

Soalan 14 : where is she now?
Home town with Ayah and Munirah kutikk..

Soalan 15 : when was the last time you talked to your parent?
Last night...

Soalan 16 : Who is the last person that talked with you last night?
My Husband.. =)

Soalan 17 : Where did you have dinner last night?
At Home ... Makan Potato Spiral... Sedap gilakkk... hehe

Soalan 18 : The last surprise you got.
Dapat tau lulus  interview keje baru dengan gaji yang Aummm.... hahaha

Soalan 19 : Last thing you borrowed from your friend.
Stapler... alaa... Kompeni punye...

Soalan 20 : Who is your bf/gf or husband/wife?
En Haiyat Hassim

Soalan 21 : what do you feel now?
Think about new task and new environment at new place of work.. huhuh

Soalan 22 : wanna share with who?
Of course My Husband...

Soalan 23 : who knows your secret?
Only My Husband and My mom...

Soalan 24 : they keep your secret?
Yess...

Soalan 25 : Are you angry with someone?
Rasee nak bubuh penyapu jek kat kepala dia..

Soalan 26 : what do you order at McD?
Double Cheese Burger & Bubur Ayam...

Soalan 27 : The last time you felt so sad..
When I left my ex bf...for my future..

Soalan 28 : mahu tag?
AKU MALASSSSSS... hahaha...




okeh..Soalan dah habes dijawab.. Azab nak ngabeskan.. hahahhaha=P

Okeh chow dulu... Bye....  Salam...


Thursday, July 14, 2011

Bila teringat sesuatu itu....

Salam Readers...

Boring bebenau rasenye sekarang neh.. Walaupun keje banyak menimbun tapi semua pending kat orang lain.. die kene tunggu die... yang aku pulak kene tunggu yang dia lagi.. adoi.. Bila nak siap tak taula keje ni... Yang penting Part aku dah setel. Barang dah sampai Petronas Kemaman , Tak payah pikir dah. * Tibe-tibe mukadimah korang kene bebel.. hahaha....

Abesss... kang aku bukak cerita pasal Politik kauorang tak suke...  Boringla, cakap aku anti PKR, cakap aku x s0k0ng UMNO la.. Lebih baik aku cerita benda yang lagi best.. * Best ke? kakaka... Dah ,malas nak cakap pasal p0litik lagi.

Pagi tadi RAJIN gila bangun memasak... * TU pon nak mention* =P ..
Sekarang kene jimat belanje tak b0leh makan kat kedai selalu, Jimat duit. Aku kan Menteri Kewangan keluarga selaku Menteri Kesihatan. Makan luar kadang x berapa sihat, Membazir, Kadang x sedap p0n...  *Mcmla ko masak sedap sangat Nadia... =P
Semangat siap bagi Haiyat bawak bekal hasil masakan pagi tadi. Siap-siap letak atas meja. Lepas tu tadi dia talipon cakap terlupa nak bawak bekal aku masak.. Pehh.. KECEWA... Tapi xpela, bukan sengaja.. Esok i masak lagi ye.. I LAP U... * Eh Tibe2..

Dah cukupla tu merepek. Arini nak cakap benda yang sebetulnya nak tulis.... ( mukadimah bukan main)..
Ek! Eh selalu tak kalau korang ternampak satu-satu benda korang akan teringat kat seseorang. C0ntohla: Terpandang kat Bantal busuk - aiseh teringat pulak kat boyprend nama  So'od dulu. Tu contohla, aku xde bekas boyprend nama So'od (nampak sangat memilih.. hahaha..)

Saje je aku nak cerita benda-benda yg aku nampak dan menyebabkan aku teringat kat family, adik bradik or kawan-kawan. Cerita lama-lama.. Perkara-perkara lawak, Kan best kalau ingat-ingat balik. Lawak jek.. Kadang tak sengaje pon nak teringat.. hehe..

1- Public Phone -

Banyak jasa Telekom Malaysia ni..

alau aku tengok Public Phone mesti teringat kat Padil. Padil ni budak kampung aku. Gile betul kat dia dulu.Dulu bertenot-tenot pakai public phone manaade hendpon macam budak sekarang. Hendpon pertama aku beli pun lepas abis sekolah mase keje kat kedai kasut Lucky Star(sumpah Tokey dia kedekut nak Mamp*s). Dulu siap kena marah dengan Pak Cik Dollah sebab selalu sangat tukar duit siling kat kedai die. Sanggup naik basikal pegi kedai Dollah sampai rantai putus. Pastu balik kene marah dengan mak. Kahkahkah... Ngong betol...Lepas 6 bulan bertonet, tibe-tibe aku dapat tau die dah ade awek nama SITI. Menonggeng ke laut aku.. Aku terus blacklist budak Padil ni. Sampai la dah ke tua ni tibe-tibe aku jumpa dia semula kat Fesbuk. Sembang-sembang balik, cerita pasal benda dulu ,cerita pasal public phone ni. Teruk jugak aku kena bahan gelak...hehehe...PAdil , kalau ko bace blog aku xpayah nak gelakkan aku okeh... Ko pon same jek... Nurul Aqilla Norul Azhar pon same.. Bila ingat balik, mangkuk jugak aku dulu...hahaha....Tapi sekarang kitaorang kawan baik. Aku doa die jumpe org yg sesuai n baik n lagi cun dari aku.. Cun ke...kehkehkeh =)

2-   Botol kaca isi kuih raye - kalau tengok botol kaca isi kuih raya kat rumah orang atau kat mane-mane pasaraya la, aku mesti nak tergelak.. Sebab aku teringat kat abang aku yg nombor 2. die memang ade sejarah hitam bila pegang botol kuih ni. Malam raya pulak tu. Tragis betol..Hahaha... Korang tau tak tempat kuih yang jenis letak dalam dulang tu yang ade tangkai boleh hangkat sekali 6 ?
Die boleh pulak buat testing pegi hayun-hayun mende tu. sekali tangkai tu jatuh hamek ko maka Bersepai segala botol kuih serta kuih tersebut kat lantai. Dengan serta merta die mel0mpat mintak ampun dengan mak aku.. Tapi Mak aku tak marah pun..Muka die memang cuak yang amatt... Siap pel0k mak aku lagi mintak ampun takut mak aku marah. korang tak tau mak aku memang sayang botol kuih tu sebab limited edition. Malam raye tu jugak berlari pegi Pasaraya Kini pegi beli botol kuih baru. Siap beli reben ropol-ropol gam kat botol tu punye nak amek hati mak aku....Hahaha... 
Sampai sekarang ni die tak bape konpiden nak pegang botol kuih kaca, nak makan kuih mesti dia suruh orang lain bukakkan... Hahahaha....Lawak... teringat muka dia time cuak gila tu...Tapi sekarang bile kitaorg bukak balik story tu mesti bantai gelak... hehehe... =D

3- Lilin
kalau rumah blackout pasang Lilin mesti teringat kat abg aku yg first. Mase tu tak silap aku still sekolah menengah rendah. Rumah mak blackout dah tengah malal jugak, maka di pasanglah lilin. Dia pegi letak kat atas meja kayu tanpa ada sebarang alas. So benda tu x berape kukuh. Maklumla, makhluk abang-abang aku ni kalau tido letak b0m kat sebelah pun bel0m tentu bangun. Haha... Lilin tu jatuh kalau tak silap aku. Canteekkla.... pastu meja kayu mak aku yang baru saje bapak aku beli dari kedai Perabot Chan telah berlubang ditengah-tengah yg menyebabkan ianya terbakar dan agak rentung sedikit. Nasib ler mak aku sedar asap dah penuh dalam umah...... Mak aku tak marah??? Hahaha... Yang kes ni sebulan pun mak aku punya menyirap tak habes lagi... Kitaorang semua kene sekolah.. Moral of the story, Berhati-hati, Sila Letak Lilin Di Tempat yang Selamat... Hahaha.. Sorry Abg Pali...  Tercerita...Benda ni memang best utk dikenang...

Alasan : Lilin bukan terjatuh mak, Lilin tu berjalan sendiri... Hehehehe...

4- Tali Pinggang Keledar a.k.a Seat Belt-

pakai seat belt untuk "Keselamatan"

Munirah dan seat belt... Hahahahaha... * Belum cerita dah nak tergelak..
Tengok seat belt teringat Munirah.. Tengok Munirah teringat seat belt...Haha.. Time ni mak aku tengah drive kereta amek kitaorg balik dari sekolah. Munirah time ni sekolah rendah..Mak aku time ni lupe nak pakai seat belt. Aku dok kat sebelah ni memang awal-awal dah pakai seat belt. Yang Munirah ni duduk kat  belakang pegi kat tengah-tengah antara seat aku n mak mula-mula dia cakap panas kat belakang tak dapat air-cond. Mak aku wat tak tau jek.. Ntah Idea Lawak Petang mane die dapat tibe-tibe die cakap kat mak aku:
"Mak , kat depan ade Polis!!! " .. Mak aku ni dahla tak pakai seat belt, dengan lori pulak kat depan dia.. Cepat-cepat dia tarik seat belt dengan wajah yang sangat panik. 
Lepas tu mak aku tanya mana Polis?? Die pun jawab: " Orang main-main je mak, manade Polis" Korang bayangkan sepantas kilat tangan mak aku dari depan boleh smpai seat belakang bagi Panggg!! Amekk.. Malalak ko kat situ... CHehh.. Aku kat sebelah ni bajet boleh gelakkan la adik aku kene lempeng sekeping kat belakang, sekali mak aku bg pelempang 1 set rupanya dengan aku-aku skali kene... Hahahah... sampai sekarang adik aku dah serik nak buat Lawak Bodo tu lagi.. Kitaorg kalau pegi jalan mane-mane even  nampak polis mesti teringat pasal ni... Hahaha... Serik-serikk....


5- Selipar & Paku Payung

Dont try this at home..

Peh yang ni memang bikin malu jek... Teringat kat cousin aku .. Dah beranak satu pon sekarang. Sepupu aku ni kira geng kuat aku dulu mase sekolah-sekolah. Dia jarak umur jauh jugak, 3tahun rasenye. Aii.. maklumla dulu geng-geng awek kampung ditubuhkan aku mesti nak join masuk line jugak. Bajet macam line awek cunla. SElalu kena Usha dengan mat2 kampung. *Kecik-kecik dah biang.. Mana mak aku tak bising..Pangg!!
Adela satu hari ni kitaorang pegi rumah orang kawin kat hujung kampung ni jalan kaki jek. Tak jauh pon dalam 1 km jek.(La zaman ni 200meter pon aku bawak kete..dasar Pemalas..hehe)
Pakai baju kurung bukan main Lawo, selipar Bling-bling bukan main, tudung berkibas-kibas selimpang siap kerongsang bebagai, jalan bukan main melenggang, Bile lalu kat tempat mat-mat hensem kumpol Tibe-tibe ada salah sekor mulut takdak insuran menegur,
 "Eh Paku Payung kat selipar awak tercabutla..." HAdddoi.. Tibe-tibe sepupu aku tarik aku ke belakang pastu cakap selipar dia putus sebab paku payung yang die paku kat selipar tak kuat. Maka berkaki ayamlah sepupu ku itu diikuti dengan aku sekali menahan malu patah balik rumah.. =P
Maklumla dulu-dulu bukannye zaman senang kalau selipar putus, mesti 'repair' sampai boleh pakai semula..Lepas pada tu setiap kali aku jumpa mamat hayun yg tegur pasal selipar sepupu aku kat kedai tu mesti die berdekah-dekah ketawakan sambil perli2 ...
Sampai ade satu hari aku dah naik bengang sangat aku pegi baling selipar jepun yang aku pakai tepat kena kepala dia... Hahaha... Puas hati aku... Sejak dari tu aku tak pernah nampak budak lelaki tu lagi.. Mungkin bahana terkena selipar jepun aku maka dia decide nak berhijrah dari kampung tu kot utk jadik insan yang lebih cemerlang... Wakakaka.. .. Sepupu aku pulak sampai sekarang aku tak pernah tengok dia pakai selipar yang melebihi 'tarikh expired' . Serik la tu..hehehe...

6- Payung 

Tengok payung teringat Pak Long aku pinjam payung Digi aku dari raya tahun lepas tak pulang lagi.. Xpelah paklong, Hamek jelah...HAdiahhhh... Aku dapat pon Free.... hehehehe.....


Banyak lagi benda-benda yang aku tengok, selalu aku teringat kat seseorang.. Kalau nak sebut semua kang tak cukup mukasurat pulak...Heheheh....
Lepas tu bile teringat mesti tersengih sorang-sorang.. =) Tapi xpe, pada aku benda-benda macamni sebenarnye bagus. Terapi kepada otak aku yang selalu tension dengan keje.. Korang kalo taknak tensen selalu la ingat benda-benda yang lawak, kenangan-kenangan best dulu-dulu.. Ingat Allah tu wajibla kan.... Kalau ingat kenangan dulu Mesti bantai gelak punye...

Dah, hari dah petang, aku nak tutup cerita- penat menaip daripada tengahari tadi..Nantila kalau ade benda yang aku teringat terpandang ke nanti aku story lagi... Kehkehkeh... =p

Kla bye.. Salam...

Wednesday, July 13, 2011

Bersihkah Bersih itu?

Salam Readers...

Isu Bersih? Tak Habis-habis lagi??Wowowow..Hahaha...RELAXss.. Jangan l0mpat2 kat sini sebab nak maki-maki PKR ke BN ke PAS ke DAP ke kat Blog aku.. Aku x layan Okeh???

Cume tadi dok survey2 Blog-blog pembangkang and pro kerajaan, pastu singgah pula la kat website Imam Muda Asyraf tu.. Diorg ade buat perbincangan dan ada hasil persetujuan dpd isu Bersih ni.. Imam Muda Asyraf Xkenal? Ala..ko ni kalau Akademi Fantasia dari 1 sampai 9 ko tau pulakkan... Ni la dr Program Imam Muda tu... Xkenal jugak pegi Google. Aku malas nak explain...
Survey-survey (dengan iklan-iklan skali aku baca...) ade satu k0men ni nick name die nama "Cik Kiah".. Aku rase dalam banyak2 komen dan pertanyaan, dia ni yg paling terang dan bernas.

Nak marah? pesal plak nak marah.. kate nak DEMOKRASI sangattt.... Apeadehal... Ko cakap-dia pn nak cakap jugak...so bila masing dah nak bercakap masing2 p0n kenela dengarla... Cik Kiah punya pikiran macam menjawab soalan dalam kepale hotak aku... Ape yg sebenarnya Bersih nak..? Aku KONPIUSS... Benda yang ditujukan xsampai, Orang yg menujukan @membuat perhimpunan pon x sepatutnya ade didalam tujuan kerana tujuannya adalah ditujukan utk org yg menujukan.. Hahahaha... Xpaham? Xpaham xpe..Banyak lg yg aku sendiri konpius ape tujuan sebenarnye Bersih ni... Kata nak bersihkan politik kotor, pesal plak ade Si Anwar, Ambiga, Haji Hadi.. Arhh.. Ntah sape-sape ntah yg nak buat diri tu glamer...

Ape Cik Kiah k0men pasal Bersih?

**********************************************************************************
Salam saudara,
Peribadinya saya bersetuju kalau dikatakan secara umum, “demonstrasi itu dibolehkan dalam Islam”.
Walaubagaimanapun, untuk menghalalkan Bersih 2.0, sudah pasti intipati yang lain wajib dilihat juga termasuk aspek alibi, relevan dan logis tuntutan, jawatankuasa, pro dan kontra serta dan hal-hal yang bersangkutan.
Berkaitan ahli-ahli Liqa’ seperti Ustaz Zaharuddin, Ustaz Hasrizal dan saudara sendiri saya tidak mahu ulas beratnya ke belah mana atau kaptennya siapa. Saya bukan baru semalam berkecimpung dalam badan-badan bebas politik Islam, saya maklum. Cuma nasihat saya, elak menggunakan perkataan ‘tidak menyebelahi mana-mana pihak’.
Saya mahu mengajak berbicara secara berilmu. After all, that’s what scholar do. “Dan dalam Islam sendiri, boleh berbeza pendapat tetapi beradab”, demikian saya petik dari Ustaz Uthman El-Muhamaddy dalam suatu ceramah beliau terdahulu.
Sekali lagi saya tekankan, intipati yang lain wajib dilihat juga termasuk aspek alibi, relevan dan logis tuntutan, jawatankuasa, pro dan kontra serta dan hal-hal yang bersangkutan. Dalam hal ini, demonstrasi harus tetapi adakah demonstrasi Bersih itu benar-benar bersih (yang lantaran itu pula jatuh hukum tidak haram)?
Pertama kita lihat dari sudut tuntutan.
Tuntutan berkenaan apa? Pilihanraya.
Siapa mengurus pilihanraya? SPR.
Maka tuntutan ini umumnya kepada siapa dan untuk siapa? SPR yang mengurus pilihanraya.
Baik. Kita rujuk beberapa senarai tuntutan (8 kesemuanya); kita mulakan dengan tuntutan ‘hentikan politik kotor’, ‘memperkasakan institusi awam’, ‘menamatkan korupsi’ dan ‘akses media yang adil’.
Saudara yang saya hormati, antara 4 tuntutan tadi, yang mana agaknya yang SPR ‘ada’ kuasa dan di bawah jurisdiksi SPR. Jujurnya, satupun TIADA. Jadi apa kaitannya 4 tuntutan ini dengan SPR? Lucu bukan.
‘Hentikan politik kotor’ saya kira ini berlaku di kedua-dua belah pihak. Seorang Altantuya dan seorang China Doll. Cuma bezanya ada yang ada video, DNA dan ada yang tak ada apa-apa bukti kecuali cerita. Jadi kalau memo hendak dihantar, ia sepatutnya kepada kedua-dua BN dan PR.
‘Menamatkan korupsi’. Korupsi berlaku di peringkat pentadbiran kerajaan dan swasta. Pecah amanah dan sebagainya. Jadi apa kena mengena SPR? Apa kaitan dengan pilihanraya? Dan menguruskan hal berkaitan korupsi ialah SPRM.
‘Memperkasakan institusi awam’? Ini adalah tanggungjawab kerajaan persekutuan dan tiada mengena dengan pilihanraya adil. Hal-hal sebegini sudah pasti boleh dibawa ke parlimen bukan yang dipenuhi sekitar 45% ahli pembangkang?
‘Akses media yang adil’. Tuntuan ini ada sedikit relevan. Namunpun demikian, ini bukanlah hak serta jurisdiksi kepada SPR. Ini hal Kementerian Penerangan. Malahan, dengan akses media cetak yang pelbagai (Harakah, Sin Chew, Suara Keadilan), media cyber dan elektronik, laman sosial dan sebagainya, tuntutan ini ternampak tidak sekukuh mana.
Lain-lain tuntutan adalah ‘tempoh minima 21 hari berkempen’. Apa relevannya? Bukankah kedua-dua BN dan PR berkempen di media cetak dan media cyber sepanjang tahun dan 24 jam sehari? Dalam mana ruang politik kita masih anak-anak (berasaskan kaum dan sentimen ajak benci-membenci), adakah kita berminat memanjangkan tempoh kempen dalam keadaan mungkinnya berlaku pergaduhan itu ada?
‘Penggunaan dakwat kekal’. Cuba kita semak dan teliti, contoh negara yang menggunakannya. Di mana? India. Mengapa agaknya perlu sistem dakwat kekal ini disana? Jawapannya mudah, India walaupun kini antara kuasa ekonomi Asia, harus diingat sistem pendaftaran warganya masih tidak lengkap. Jangan kita tertipu dengan kuasa ekonominya kerana di India, sistem kasta memastikan yang kaya terlalu kaya dan yang miskin, kad pengenalan pun tak ada! Jadi itulah gunanya dakwat kekal… kerana itu tanda pengenalan mereka sudah mengundi bagi yang tak ada tanda pengenalan. Di negara yang moden seperti Malaysia ini, yang dah ada kad pengenalan nak buat apa pakai dakwat kekal?? Setuju tak kalau saya katakan dakwat kekal ini SANGAT-SANGAT BOLEH diciplak? Kad pengenalan lagi susah nak tipu!
‘Tuntuan pilihanraya yang saksama perjalanan’ dan ‘perubahan pada sistem undi pos’. Ini ada sedikit relevan. Pun masih boleh dipertikai dan lebih bersifat pertuduhan (ada nak disertakan bukti ke?). Cuba kita lihat berapa jumlah negeri yang dipegang oleh pembangkang? Kelantan dipegang sejak bila? Harus kita ingat dan mesti kita jangan lupa undi pos cuma 1% SAHAJA dari 99% pengundi. Relevan sangatkah tuntutan yang ini sampai perlu berarak? Cuba kita fikirkan sekejap. Kalau betul hendak ditipu sistem pilihanraya dinegara ini secara 99% kurang-kurangnya (termasuk undi pos) macamana Kelantan boleh sentiasa pada pembangkang dan 5 negeri boleh ditawan? Benarkah pilihanraya di Malaysia ini sangat-sangat tidak adil? Logik?
Maka dari huraian saya tadi berkaitan alibi, relevan dan logis tuntutan ternampak hampir 70% tuntutan samada tidak begitu relevan, goyah dan boleh dipertikaikan. Adakah kita merasa 30% itu cukup banyak untuk berdemonstrasi dan berarak di jalan?
Masih merasa 30% itu sebab relevan untuk berarak? Mari kita lihat berkaitan jawatankuasa pula. Saya separuh bersetuju kalau di katakan dalam tuntutan yang sepatutnya bersifat neutral, ia mesti diketuai oleh NGO. Tetapi saya mahu menambah, bahawa NGO-NGO ini juga mesti bersifat non-partisan, berkredibiliti baik dan hingga ke peringkat jawatankuasa pun TIDAK BOLEH ada orang berkait politik.
Tetapi siapa ada dalam jawatankuasa Bersih 2.0? Ahli Jawatankuasa Bersih tokoh-tokoh politik pembangkang iaitu Mohamad Sabu, sebagai Timbalan Bersih yang juga Timbalan Presiden PAS; Tian Chua, AJK Publisiti Bersih yang juga Naib Presiden PKR; Dr Hatta Ramli, AJK Mobilisasi Bersih yang juga Pengarah Pilihan Raya Pas Pusat; Syed Shahril Mohamud, Ketua Cabang PKR Kelana Jaya; Teresa Kok, Pengerusi DAP Selangor dan Badrul Hisham Shaharin, aktivis PKR.
Jadi ini sebenarnya apa? Aktiviti politik jalanan dan bukan aktiviti non-political, setuju? Datuk Ambiga pengerusi Bersih sepatutnya MENOLAK SEKERAS-KERAS nya penglibatan politician tetapi tidak berbuat demikian? Mengapa?
Bab kredibiliti jawatankuasa saya fikir sudah tercalar. Itu belum mengambilkira kredibiliti pengerusi Bersih 2.0, Datuk Ambiga dikatakan ada kaitan dengan kes murtad dan Lina Joy yang pernah menggemparkan negara dan begitu juga IFC. Soal benar atau tidak ia mungkin boleh didebatkan. Tetapi seandainya dalam keadaan tidak pasti, apa perlu orang Islam berarak bersama dengan insan yang mungkin dihati ada tujuan tidak elok?
Dari segi pro, memanglah rakyat boleh menyuarakan rasa tidak puas hati (tetapi itupun saya saya sudah rungkai, tidaklah relevan mana). Tetapi kalaulah berlaku pertembungan antara Bersih dan Patriot, dan ia sudah hampir pasti mungkin menimbulkan huru-hara dan pergaduhan, adakah Himpunan Bersih 2.0 masih perlu diadakan?
Ada juga tuduhan bahawa penaja-penaja Bersih ini ada melibatkan unsur-unsur luar yang memang bertujuan memporak-perandakan negara.
Banyak lagi saluran lain yang boleh disuarakan hal-hal berkait tidak puas hati. Bukan tiada langsung pun, malahan banyak juga.
Saya fikir penilaian-penilaian ini sudah membuktikan betapa kalaupun betul rakyat ada hak untuk bersuara dan ini harus diiktiraf, buat ketika ini ternyata langsung tidak perlu ianya dilakukan melalui Bersih.
Biarpun Liqa’ memutuskan bahawa demonstrasi itu harus. Sepatutnya Liqa’ menambah kenyataan yang berbunyi ‘Sebaliknya seandai sesuatu demonstrasi itu tidak kukuh, goyah sebab musabab, boleh menghuru-harakan negara dan ada kemungkinan ditaja oleh anasir-anasir luar yang bertujuan jahat bmaka menyokong demonstrasi yang sedemikian adalah HARAM’. Noktah.
Kemudian baru boleh Liqa’ dakwa diri sebagai berkecuali. Statement yang mudah tanpa perlu memetik Bersih 2.0 atau Patriot. Bukankah lebih berilmu begitu?


**********************************************************************************

Walaupun namanya Cik Kiah tidak se GAH komennya, tapi aku respekla....

Mule-mule Aku yang jadik rakyat kat tengah-tengah ni KONPIUS nak PILIH mane satu... Tapi lame kelamaan aku dah mula paham mana AUTA mana PENIPU mana PENGKORUPSI mana SI DRAMA KING mana pulak SUKA SKANDAL mana pulak yg SUKE MENGABES DUIT RAKYAT... Sampai dah naik MUAKKK!

****Sape NADIA? Cube cakap mane yg betol????

Eh, Apsal plak tanye aku... Korang yang pandai sangat cakap pilihla sendiri yg mane betol.... Ade Otak Allah SWT kasik Fikir-Fikirla oi...

Ok- Xpayah nak anti aku pulak.. Ini kan NEGARA DEMOKRASI.... Aku pon mengundi jugak...Tiap-tiap tahun bayar cukai....Apeadehalll...

Bye.. Salam...