Friday, June 20, 2014

Pengalaman Melahirkan Si Kembar Sumayyah!

Assalamualaikum.

Ayat pertama aku nak cakap ialah aku rasa nak nangis sebab dapat hupdate Blog ni. Aku ingat ni jelah harta lapok peninggalan aku yg tak dapat nak usik dan ditaip lagi.. :') at last dapat jugak aku hupdate blog ni dengan jayenye.

Alhamdulillah. Mak dapat jugak tarik napas bila si kembor Sumayyah dah tido.
Entry kali ni memang ramai yang tunggu. Sebab entri kalini nak citer story mori panjang lebar pasal perjalanan melahirkan kembar Nur Sumayyah Hannan & Nur Sumayyah Aqilah. Chewah. Mcmla ramai sgt yg bace blog kau yang bersawang mawang nih. haha.
Ok dah. 

Last sekali entri hupdate masa aku pregnant 6 bulan lebih. Lama dah tu. Tu tahap-tahap nak mengembang biak badan aku time tu. Masa tu berat badan last 86kg. Tu dah tahap berat tong gas tu.
Yelah Milo 3 in 1 lah katekan..Mestilah penuh dan padat. heheh..


Tengok. Acane tak 86 kilo. Mencekik air  Cekelat Jco. Makan nak Secret Resepi. Spageti. Chiken cop. Nak sedap ajekkan kau.
Aku selalu ckp dengan Haiyat.. 
"Syg mengandung tak cerewetkan bang. Takdela nak mintak bukan2. Nak suh abg masuk hutan carik makanan yang mengarut" Ayat nak sopan santun sambil tangan tengah menunjuk kat kaunter Stemboat Johnny. 
Haiyat senyum jek.
Slow jek die jawab "Memang takde mintak yang bukan2 Alhamdulillah. Tapi makanan tu order kadang harga yang bukan-bukan"
Ok. Aku . Krik krik krik. Hahahaha. Tengokkan jela bini abg ni.Yela mengandung makan nak yang sedap hajek kau.
Lagi bawak budak duorang dalam pert ni. Selere duorang ler.
Lepas ni setahun aku dok umah simpan duit. Hahaha. Tipu.

***
Sebenarnya masa dah nak due, aku ni dengar banyak sangat rumors. Spekulasi dan pandangan perspektif tentang kelahiran kembor ni. Kelahiran berisiko, kelahiran pra matang, nanti beranak cepat, beranak sakit sekejap pastu dah beranak, lepas sorang keluar sorang nanti cuma seminit jek akan kuar jugak. Korang bayangkan punyala aku kaudu hati ni nebes noo nak beranak.
 Malam-malam aku selalu google search--> Cara beranak kembar dengan senang.
Result dia----> T______________________T . Result not found. Hampa..Haha..
 Ok aku redha.Yang pastinye aku kena kuat. 
Korang tau x yg lawaknye Haiyat nak hilangkan nebes aku (sebenarnya nebes dia). Dia ckp Syg nanti kita carik rumah dekat-dekat dengan hospital. sewa sana kejap. Senang sikit. Abg takut tak sempat beranak kat spital nanti takut terberanak dalam kete. T___T
Hahaha. Ok. Aku sakit perut gelak. Sape yg nak beranak sebenarnya. Last2 aku ckp. Pasang siren je kat kete kite tu bang, kompem org bg laluan.. Haiyat pandang dengan penuh makna. Main-main bini aku ni. Heheh.Sebenarnya takde solution yg betul2.. Solution sebenarnya ialah doa dapat beranak dengan selamat.
***
PArt 2.
26 March 2014. Wah kemain beria-ria gosok tudung Fareeda bagai pasal pagi tu ade checkup kat Hospital Sultan Ismail. Aku memang sebulan sekali memang ade checkup kat sini. Checkup docter Pakar katenye.
Tapi selama aku checkup kat sana bukan nak kondemla, doctor kadang2 memang tak suke kite tanya soalan pelik-pelik. I'm not sure WHY. Kadang soalan tu takdelah pelik mana.
 Kerana dia taknak or taktau jawab atau die memang tak kuasa nak jawab.
Aku pernah tanya doctor Senior. Apa risiko yg ada untuk kelahiran kembar ni sebab sebelum tu ada kes kembar meninggal dalam perut sebab doctor tak monitor betul-betul,datang lambat & tak ambik keputusan cepat. Berubah kot air muka dia & nada menjawab tak seperti yang aku harapkan. Patut dia faham aku bukan beranak dah banyak kali, dahler beranak sulong kembar plak tu. Last-last aku sebagai rakyat Marhaen yang tak berapa nak kaya ni terpaksalah redha dengan jawapan doctor yang tak semenggah itu. Sob Sob Sob. :'(
Masih ku ingat wajah doctor itu.

Balik semula cerita pagi 26 March tu. Aku tak sempat nak sarapan sbb bangun lambat sikit. Masa pregnant dah 9bulan memang susah nak tido. Kdg tido 2,3 jam je. Tido malam pun susah, tido siang lagila. Takpe mak redha je tukan pahala jihad.

Tengah kira orang lalu lalang kat Klinik HSI JB. hihi

Masa aku pegi timbang nurse tu ckp. Eh beratnye awak. naik sampai 5kilo ni. Muka berkerut nak marah lettew.
Lepas tu die tengok buku Pink. Owh awak pregnant kembar eh.Lepas tu senyum tak jadik nak marah. Krik..krik..krik..
Sekali check darah 160/97. Ok kantoi disitu. Mak tak lepas terus nurse lari2 anak pergi bilik doctor sebelah sana.Aku tau kalau lepas check darah nak tunggu turn cek doctor mesti lama pastu cuba nasib ckp dengan nurse nak pergi makan kat kafeteria hospital kejap. Nurse cakap. Eh tak boleh awk dah sarat sangat ni. Darah naik mendadak nak kena jumpa doctor sekarang. Alamak, takdapat gua makan bubur kafe hospital yg sedap tu.
Sekali masuk jumpa Doctor perempuan. Dr Chin. Ok Nadia, saya nak Check jalan. 
Ha, dah bukak 4cm ni Nadia. Kita kena tahan awak masuk ward. Sebab mungkin arini awak bersalin.
Masam manis aku tgk muka Haiyat. Bukan sebab sedih tapi terkejut. Mak eh betul ke nak beranak. Baru 36weeks kot. Tapi memang ramai ckp kembar bersalin awal. 
Haiyat senyum jek. Eh eh hilang la nebes tu pasal tak payah pasang siren kat kete or takpayah pindah kat hotel berdekatan hospital kan.. Krik krik krik. Aku dah terbayang tiub kencing azab tu. Sakit katanya. Tu semua pengaruh daripada Group Whatsapp Hot Mummy. Haha. Bercampur lagi ngan mak-mak budak. Saiko diorang ni
Aku turun katil tempat doctor check tu. Pastu doctor kata awk jgn berjalan eh. Pastu datang wheelchair. Peh betol ke aku dah nak beranak ni. Haha.Tanya lagi dalam hati. Pasal aku takde rasa sakit nak beranak. Masa keluar bilik doc tu semua org tengok Senyom.
Ade yg bisik2 cakap. Ha tu kena sorong dah nak beranak lettew.
Tampar kang baru tau.Saiko eh.
Hahaha.

Sampai kat ward HDU. Pukul 11.45 pagi.. Pastu petang tu Doctor ramai-ramai datang kat katil aku tengok mak nak beranak kembor. Diorang kata nak pantau aku punya darah. Tinggi sampai 180. Kalau dah lebih 12 jam tak air ketuban tak pecah, diorang nak pecahkan. Aku pandang siling sambil dlm hati tanya Sakit ke?
Pastu ade sorang doctor perempuan ni dtg nak cucuk jarum kat tangan. Itu aku takleh lupe.
Sampai 5 kali dia cucuk takdapat carik urat aku. Aku punya darah dahler tinggi, cucuk 5kali makin berdabel naik darah nak naik hangin pon ye. Last2 dah tak tahan ada sorang doctor lelaki cina ni lalu kat bilik aku. Aku panggil. Doctor tolong doctor ni pasang jarum bole? Saya sakit betul kena cucuk dah 5 kali dia tak jumpa urat. Dahler anak dalam perut saya ni agresif dari tadi.
Doctor tu suruh doctor yg tadi ke tepi. Dia cucuk sekali jek. Setel masalah. Fuhh.. 
Alhamdulillah.
Pukul 5ptg Haiyat dtg melawat. Yang boleh masuk cuma Ibu ngan Suami je. Kesian mak. Mak mertua ngan akk ipar datang pun tak boleh masuk. Sampai hari ke 3 lepas bersalin baru boleh tengok. Bukan main susah nak masuk bilik HDU tu. Isi borang bagai. Dah prosedur ikut jelah.
Pastu doctor masuk lagi. Dia bawak macam tiub. 
Nadia, saya nak pasang tiub utk kencing. Urm..tau tak psg tiub tu sgt seksa. Aku menangis kot pasang tiub tu. Beranak kan si kembar ni pun aku tak menangis tau x.
Lepas tu ade sorang lagi nurse datang. Saya nak pasang ubat darah tinggi ni.
Lepas tu diorang pasang alat monitor jantung baby. Berselirat dah wayar atas perut aku. Aku pun ok jek.
Dalam hati taknakla banyak karenah, yang penting semua selamat.
Haiyat masuk balik bilik tu. Aku pegang tangan die menangis. Dia ingat aku dah nak beranak, tak pun sakit sebenarnya sebab tiub kencing keramat tu. Wuwuwuw.. ;(
*****
Malam tu tidolah aku keseorangan dalam bilik tu. Sebenarnya aku lebih rela duduk ward ramai-ramai. Tapi doctor ckp tak boleh campur pasal darah aku sgt tinggi then twin pregnancy jadik diorang nak pantau betul2. Suruh tenangkan fikiran katenye. Tapi Korang tau tak kenapa aku tak suka bilik tu?
Sebab sebelah dinding bilik tu labour room. Mental. Aku dengar malam tu nak dekat 8,9 orang menjerit-jerit sakit tengah teran nak beranak. Peh.. ini saiko mental fizikal. Dalam otak asik fikir bile la aku nak beranak weh.. Sampai ke pagi dr perasaan seram smpai aku dah takde perasaan dengar orang menjerit sakit nak beranak.
****
27 March 2014
Pagi tu doctor dtg dengan senyuman. Ada sorang doctor pakar datang dengan 5 org doctor lain. Dlm kul 8pg. Die tengok aku tgh mkn roti.
Nadia, ade rasa sakit nak bersalin atau rasa macam nak berak ke?
Takde doctor. Ok je. Takde pulak rasa sakit sangat. Makan pon makin selera. Yelah ko bab makan tgh beranak pon bole.Haha
Nadia, mungkin awk akn rasa double contraction dpd org lain yg bersalin sorang. Kejap lagi pukul 11 kita nak check jalan lagi. Kita akan bagi Epidural sekali. What? Epidural? Tapi aku tak rasa sakit. Urm.. Yelah Aku follow je ckp Doctor sebab diorang Pakar. Mungkin dioramg lebih pengalaman. 
Pukul 11 pagi, bukaan baru 6cm. Doc tgk jam dia ckp datang pukul 1 lebih nanti check lagi.Ape kelambat benor nk beranak ni. 

Pukul 12.30 tghari sister yang baju biru cair tu masuk. Die tengok papan board report. Eh awak dari semalam tak bersalin lagi. Darah tinggi plak tu. Kenapa doctor tak buat fast action ni. Awak operate jela. Dah lebih 24jam ni. Berani betul ambik risiko. 
Aku? Aku diam je. sebab doctor konfiden sangat yang aku boleh bersalin normal. Diorang cakap ada kepakaran & dah biasa pusingkan baby. Dah hujung-hujung nak bersalin ni taknak fikir yang negatif.. Fikir apapun aku tetap boleh laluinya. Insyallah. 

Pukul 1.40 ptg  Doctor dtg cek jalan lagi. Sebenarnya aku cuba jadik sekuat mungkin. Ingat best ke cek jalan tu. Senak Ya Allah Ya Tuhan ku je yang tau. Pukul 1.40ptg bukaan 7cm. Yang keluar cuma tanda darah jek. Aku pun risau gak dah nak bersalin ke aku ni. Nape takde mcm nak beranak? 
 Doctor tanya, eh awk ni takde rasa contraction nak bersalin ke? Baby awak dah turun ke bawah ni. 
Takde doctor. Rasa macam biasa jek. Tapi tiub kencing ni memang sumpah sakit doctor. (Tiub kencing tu yang di sebokkannya)..
Doctor gelak je pastu cakap. Bagusla awk ni kalau orang lain dah terjerit-jerit sakit nak beranak. Awak ni dahler kembar. Risau pulak saya. Urmm..
Doctor pandang aku berkerut muka. Aku pandang doctor sambil mulut mengunyah roti. (Dalam hati minah ni asik makan je. Haha)..Pastu Haiyat masuk, doctor cakap dengan Haiyat, Encik dah boleh kemas barang wife & baby ya. Kejap lagi kita nak tolak pegi labour room.
Aku telan air liur. Haiyat dengan pantas kemas barang aku. Aku tengok dia dah pegang beg baby. Wah excited betul! 

Pukul 3ptg, Doctor dtg dengan sarung tangan putih die. Nak cek jalan lettew. Wawawa.. 
Aku redha. Aku rasa air selusuh ngan air zam-zam dah satu kolah minum. Kurma tak payah cakaplah. Satu plastik karung tu makan. 
Pukul 3.15 doctor check. Nadia, bukaan dah 8cm. 
Seriuosly? Lambat betul. 
Awak tak rasa sakit ke? Honestly tak doctor. Doctor bagi saya epidural. Bertambahlah takde rasa apa2.
Ok. Kita bagi "ubat" sikit bagi cepatkan contraction. Nanti awk akan rasa sakit.
Actually yang ni sebenarnya induce. Diorang tak sebut perkataan Induce. Aku agak upset sebab bila aku tanya ulang kali diorang cuma cakap, ubat ni gesa-gesa nak sakit bersalin tu datang.
Tapi bila sister masuk dalam pukul 6ptg "ubat' tu dah habis. Sister tu datang bawak ubat sambungan. Sebab aku still tak rasa sakit. Aku tak puas hati tanya sister tu lagi. Ni sebenarnya ubat apa sister.
Eh diorang tak cakap ke ni Induce la.
Dah masuk tiub ke dua dah ni diorang suh pasang. Awak tak rase sakit ke? aku jawab pendek "Tak" sebab bengang jugak. Cakap terus terang kan senang.

Haiyat memang setia kat sebelah aku. Dari pukul 1ptg dia temankan sampai sekarang tak bersalin. Aku pulak yang cakap ngan dia. Sabar sikit eh bang. Jap lagi sayang bersalin la. Hahaha. Sebab aku tengok muka dia letih dari semalam kot tak tido.. Risau. Bini ko relax jek membadak kat dalam bilik aircond. 
Bang, ampunkan sayang. T_T
Pukul 8.55 malam doctor datang cek jln lagi. Dengan sarung tangan putih yang dah tak menakutkan aku tu. Bukak lampu spotlight. Bukaan dah 9cm. Doctor kata kepala baby dah nampak. Ramai- ramai aku tengok doctor berlari-lari masuk dalam bilik tu. Eh macam ade pertunjukan pulak. Huhu.
Doctor pakar ada 3orang. Doctor biasa dalam 2,3 org yang lain dalam 2 orang lagi doctor practical.
Mesti korang tertanya aku rasa sakit mcmana. 
Aku rasa sakit mcm memulas nak buang air besor jek. pastu pukul 9.20mlm check jalan lagi dah 10cm. 
Fully dilate. 
Yang ni baru betul rasa nak beranak. Diorang ckp PUSH-PUSH-PUSH.
Aku pun teranla. Ala-ala masa pegi Antenatel Class dulu. Ini betul-betul bukan cobaan. LOL
Aku push nak dekat 3 kali, rasa kepala Nur Sumayyah Hannan keluar masuk. Ada sorang doctor tu jerit salah tu push mcm nak berak. Tu bukan push nak beranak tu sebab aku teran kat muka. 
T___________T Aku sempat cakap. Saya tak pernah beranak doctor. -_-
Haiyat usap kepala aku. Doctor tak bagi pegang tangan sebab ni bukan taman bunga. lol..
Die suruh pegang besi katil tu. 
Pukul 9.28 mlm last push aku rasa aku push nak dekat 6,7kali, atlast Alhamdulillah doctor tarik Hannan keluar. Dengar dia menangis, terus sister ambik then bawak pegi mana aku tak sure. Time tu aku tak rasa diorang epi aku (gunting bawahler) sbb dah tak rase ape2.
Hannan lahir pukul 9.28mlm berat 2.2kg.

Perjuangan untuk melahirkan Nur Sumayyah Aqilah. Allahuakbar. Inilah perjuangan, dugaan & nikmat yang aku paling tak boleh lupa seumur hidup.
Yang pastinya ubat darah tinggi, epidural,induce tu semua mmg effect aku penat dan buat aku rasa sangat letih mengantuk. Haiyat genggam tangan aku dia cakap Teruskan sayang jangan berhenti. Anak kita ada lagi sorang kat dalam tu. Aku perasan ada sorang doctor perempuan Cina pegang perut aku ,sorang lagi doctor tengah scan, sorang lagi doc perempuan tengah seluk-seluk kat bawah. Doctor lelaki yang tengah scan dia check Aqilah dah pusing ke bawah. Tapi Doc tu ckp dengan doc yang pegang perut aku dia macam pusingkan Aqilah dari luar. Doc lelaki yang tgh scan tu aku ingat lagi nama dia Badrul Zaman . Kalau tak silap la. Dia suruh aku push. Tapi aku tiba-tiba rasa Aqilah pusing dengan sangat kuat. 
Dia tanya dengan nada cemas "Pukul berapa?" 
Doc lagi sorang jawap . "Its 10.05 pm". 
Dia jawab dengan nada tegas " We need to do it FAST!"
Dia tengok doc perempuan yang seluk aku tu muka berkerut-kerut sambil cakap-cakap dengan doc sebelah dia. Aku tak sure ape diorang cakap tapi Docter Badrul tu suruh doc tu ketepi. Tiba-tiba doc Cina yang pegang perut aku tu terlepas sbb Aqilah pusing dengan kuat. 
Doc Badrul ckp dengan nada cemas. "Oh Man..." Ur baby dah pusing lagi..
Doc Badrul pandang  muka aku. "Nadia, kita kena operate u. Baby u hand presentation. Kita tak boleh keluarkan normal sbb maybe akan patah or cacat"..
Berderai air mata aku kat situ. Rasa nak meraung pun ada. Bukan sebab sakit tapi sebab hati ibu mana yang tak sedih tengah saat kritikal camtu dengar benda yang menakutkan. Aku jawab " Buatlah ape pun doc. Janji keluarkan anak saya dengan selamat". Time tu aku dah tak fikir ape dah even nyawa aku sendiri.
Doc Badrul jerit sister kat luar suruh standby nak masuk operation theater. Haiyat suruh aku mengucap banyak-banyak. Aku tengok ade sorang doctor ni pegang alat monitor jantung tak lepas dari tangan. Dia jerit kat Doctor Badrul. "Cepat Doc, dah 78" Itu bermakana jantung Aqilah dah makin slow.
Aku? Dah tak boleh nak fikir apa. Aku rasa dalam 6,7 orang doctor dengan nurse berlari tolak katil aku pegi bilik operate. Last sebelum masuk pintu Haiyat cium dahi aku sebelum dia kena tahan luar garisan kuning bilik tu. Aku menangis fikir mungkin tu kali terakhir aku pandang muka dia dan aku tak sempat nak tatap wajah Hannan.

*****
Masuk operation theater. Diorang sempat salinkan baju aku. Doc Badrul cakap. Nadia, kita nak bius u. Mengucap ya. Pastu 
Aku pun mengucap. Terus tak sedar. Pukul 2 pagi baru aku tersedar ada sorang doc perempuan ni cakap.
"Nadia, anak awak 2nd twin dah selamat, cuma sekarang kita admit dia dalam NICU, sbb dia lambat sikit nangis masa kita keluarkan dia"
Aqilah lahir pukul 10.48mlm. Khamis malam Jumaat. 1 jam 18 minit selepas Hannan lahir. Berat 2.4kg
Perasaan aku time tu cuma boleh ucap Alhamdulillah.
Walaupun aku tak tau the actual condition Aqilah & Hannan macamana. Allah bagi aku dugaan bersalin yang sangat hebat. Walaupun doc lambat buat keputusan dan aku tak diterangkan betul-betul prosedur Induce & Epidural tapi aku muhasabah diri aku balik. Ini adalah ujian dan nikmat yang terindah mungkin yang Allah beri pada aku. Jadi aku tak perlu nak tunding jari pada sesiapa. Setiap perkara yang jadik Allah dah aturkan. Allah takkan uji lebih dari kemampuan hambaNya.
***
Satu hari dalam bilik HDU lagi. 28 March 2014. Aku sorang diri. Hannan dalam ward 4b sorang diri. Aqilah dalam NICU sorang diri. Aku memang tak dapat nak tengok langsung sebab aku langsung tak boleh bangun. Bukan nangis sebab sakit bersalin (perut memang sakit jangan nak tipula) tapi lagi sedih hati ni sebab anak-anak kat tempat lain-lain.
Takpelah yang penting semua selamat.
Pukul 5ptg tu Haiyat datang bawak Milo dengan roti. Dco tak bagi makan lagi. Pukul 8mlm nanti baru leh makan. Seksenye tak dapat makan  nasik . dah lebih 24 jam. wwuwuwuw... 
 Aku memang takleh nak bergerak langsung. Baju semua nurse tukarkan.
***
29 March 2014 diorang tolak pegi ward 4B. Perkara pertama yang aku nak ialah diorang bukak tiub kencing bodoh tu. Hahaha. Benci betol Mak kat menatang tu. Masa aku beranak tu pon diorang tak cabut menatang tu. Aku siap cakap tanya doctor merayu suh cabut tapi diorang kat takyahler nanti senang awak nak buang air. T_________T taktik tak jadik hampa.
Time tu 1st time dapat tatap wajah Hannan. Alhamdulillah. Perasaan tu mmg tak dapat di ungkap. selepas 2 hari baru dpt tatap wajah Hannan.
Dah lepas 2 hari aku still susah nak bangun. Operate dengan Episotomy. Dedua rasa. Rasa dia apa? Rasa dia best. Jangan tanya.
Tapi apa yang aku agak sedih sebagai Rakyat Marhaen nurse ni ade yg layan tak berapa nak ok. Bukan semua la. Ada nurse yang sangat baik jugak. Aku pun bukanla mintak layan mcm tuan puteri.. Tapi adelah sorang ni muka cengih je. Dah lepas sehari duduk ward aku mintak tolong dia slowkan kipas pasal laju sangat sejuk Hannan. Pastu dia sound suruh jalan slowkan sendiri. Orang lain pon beranak jugak. Kata nurse itu.
Aku dengan muka cengih gak jawab. Nurse saya ni kena bersalin atas bawah. Dahler atas bawah berjahit. Bukanlah tak boleh jalan terus tapi tiub kencing ni sgt menyusahkan.
Tolongla konsider sikit. Bukan nak mengada-ngada.
Dia pun jawab. Sorry saya tak tau awak bersalin macam tu. 
So? kalau aku tak bersalin cmtu ko layan aku cam hampeh la.
Ok dah tak mau cerita lagi. Sebab nanti jadik isu pule.
***
30 March 2014. Aku mintak tlng akk nurse yang cantik lagi baik . Orang paggil dia kak Midah. Aku mintak tlong jagakan Hannan kejap sebab Haiyat nak tolak  wheelchair aku pergi NICU tengok Aqilah.
Haiyat dah pergi tengok sebelum tu dia cakap Aqilah punya wayar dah bukak tapi masih hisap susu pakai tiub. Tapi doctor cakap dia sihat. Takde sebarang komplikasi. 
Aku pun xde gambar die pasal dalam tu xboleh nak ambik gambar takut ganggu mesin. Katenye.
Masa 1st time tengok Aqilah tepi baby cot tu aku menangis berjurai air mata tgk ada wayar-wayar kat badan dia. Oh Apekah ujian yang datang ni? :'(
Mase tu aku tengok Aqilah memang serupa terus dengan Hannan. Cuma saiz Aqilah besar sket jek.
Doctor datang dekat dengan baby cot dia ckp anak awak ok. Nanti awak try breastfeed dia. If dia pandai suck nipples & takda kuning dia boleh balik. 
Esok aku dtg NICU lagi. Aku tanya sister kat situ Aqilah menangis tak sbb aku risau jek anak aku tak menangis sebab dia lahir tak nangis.
Sister jawab" Anak awk tu esok dah boleh balik. Dia menangis paling kuat. Pantang kita bagi lambat susu. Mengamuk dia." Hahah. Ok pandai sister ni buat lawak.
****
1st April 2014. Alhamdulillah pagi tu doctor cakap kami semua dah boleh balik. Tapi ade perkara yang tak best. HB aku reading cuma 5.5. Sangat rendah. Doctor ckp mungkin aku hilang banyak sangat darah merah masa lahirkan both Sumayyah.
Dia check bawah mata aku. Aku buat-buatler muka segar bugar padehal badan ni lemah betul. Dah 3,4 hari dok dalam ward tak berurut, tak berpilis.
Atlast merayu ngan doctor, suh mintak lepas jugak. Tapi doc mintak masukkan ubat utk bagi HB naik balik kt. 2 pain tu. Peh sekse!

Sebelum discharge sempat jumpa dengan Doctor Badrul. Dia tanya mcmana dengan condition aku n dia mintak maaf sbb tak dapat buat sebaik mungkin. Tapi pada aku keputusan dia yang cepat tu yang sikit sebanyak selamatkn nyawa Aqilah. Sempat terima kasih pada dia. 

Alhamdulillah. Allah izinkan aku balik dengan both Sumayyah.

Alhamdulillah. Welcome Home sayang!

Lepas 5hari kuning Sumayyah naik balik, so terpaksa ulang alik Hospital. Lepas discharge dari Hspital aku telan segala macam ubat. Pati haruan, ikan haruan, Cordybelle Collagen, Jus Corduceps, Double Stemcell.
Masa ulang alik Hospital dengan tok mak g check kuning.

Nur Sumayyah Hannan

Nur Sumayyah Aqilah

Tadaaa.. Same tak? Same tak? Haha.

Ni tengah berbual mesra.. Sekarang  dah pandai ketawa.
Hilang sakit beranak. Rasa nak beranak lagi. Haha
Ok Tipu. Tunggu lagi 4tahun.
Tak reti serik orang pompuan ni.


 
Kembar dua jek. Yang tengah tu anak kak ina. 

Alhamdulillah semua dah selamat. 
Sebenarnya semua yang berlaku ada hikmah. Mungkin inilah yang dikatakan nikmat  melahirkan.
Walaupun orang cakap teruknya ko beranak tapi aku tak rasa serik, kalau bagi lagi sekali anak kembar pun aku nak. Nan hadooo.. hahah.. dapat kembar lelaki aku dah boleh tutup kilang weh....wahh..

Nasihat aku pada ibu-ibu yang tengah pregnant banyakkan baca Surah Al-Insyirah (Alam Nashrah) mintak pada Allah supaya bersalin tak terlalu sakit, makan vitamin secukupnya, makan kurma banyak-banyak & minum air zam-zam. Time pregnant minum air putih banyak, Insyallah kulit anak cantik dan bersih nanti sbb aku time pregnant pun sekali jek minum air kelapa tu pun yg bancuh punya. hihi.. 

Bermula perjuangan menjaga si kembar pulak.
Fuhhh.. tu lagi mencabar dari beranak aku rasa, HAhaha. Sebab tu berat aku dari 86kilo sekarang dah jadik 58kilo hajek. Mampu? Ntah sampai bile dapat bertahan. Haha.
Okla nanti sambung entri lain. 
Sumayyah Hannan dah bangun. Nak kena sambung henjut buai pulak. wuwuw.
Ok. Salam. 

Sunday, December 22, 2013

Si Kembar is On The Way!

Assalamualaikum..

Wah.. Tajuk entri nampak sangat mak dia yang excited.
Alhamdulillah dugaan demi dugaan.
Kadang rasa tak tertanggung dugaan yang datang.
Tapi Janji Allah tu pasti.
Setiap dugaan yang datang tu pasti ada hikmah. Tapi kenalah banyak-banyak sabar.

Alhamdulillah, masa tu 1 week after raya dapat tau pregnant. Masa check tu mcm biasela aku memang tak expect langsung pun. Bila positive aku senyap lagi, bukan excited tapi rasa cam cuak gile.

Bayangkan ari sebelum check tu aku angkat tong air yg 10kilo tu selamber bedek mak jemah je sensorang, Ngan beli beras 5kg 44 kampit tolak troli sendiri buat bagi rumah asnaf n anak yatim.
Dengan angkat ayah paut bwk dia g toilet masa bulan puasa,fuhh.. Risau betul dah angkat berat-berat ni takdepape ke.. 
Pastu En. Husbend pun tgk aku lepas solat Maghrib tu semacam jep senyap. Sekali tunjuk pergnant test kat dia. Dia ckp ape tu? Peh, memang sah laki aku ni baik budi orgnye pregnant test pon tatau. 
Bila ckp pregnant die pun terkezutt kejap muka dia mcm nak nangis gembira sgt (tak nangis pon) terus sujud syukur.

Aku ni ckp gak ngan Haiyat takyah caye sgt pregnant test tu kot2 ade ralat tegar ke. Hehehe. Muka taknak ade harapan. Kalo xde kang hancus berkecai.
Smpai 7btg aku test semua positive, Mak aku siap bising, dari ko test smpai 7 btg dah 70hengget baiklah ko pergi klinik terus. Apekah kesengalan aku? Haha. Aku biar dulu 1 weeks after baru jumpa Dr.Norehan.
Docter ni kawan lama Haiyat so cm senang sikit n selesa dengan dia.

Tapi yang lawaknya malam sebelum pergi buat scan tu konon2la letak2 nama. Tapi kalau dapat kembar letak nama yg mcm tu yg mcm ni. Sumpah. Malam sebelum scan tu mmg saje2 borak ngan en.husbend pasal twin. Tapi mcm berangan jekla. Dapat sorang pun dah kira ok dah. Alhamdulillah.

Guest what? esok pagi Klinik bukak aku dah terpacak kat depan pintu. Haha.
Dr. Norehan senyum jek masa dia dtg aku dh punch card jadik patient die dulu. Haha.
Haiyat die tunggu kat luar sbb aku tgk die nervous lebih dari aku. so aku ckp lek2 takyah masuk.

Masa Doc scan, Dr. Norehan gelak. Aku pelik jugak ke aku syok sendiri tak mengandung tapi pegi buat Ultrasound baby... -________-
Rupanya Dr tu yg excited. 
Tetiba dia ckp.
''Youre so lucky Nadia. You pregnant and you got twin!"
Dah 2 bulan dahh.. Alhamdulillah.. Finally after few years u n haiyat. I tumpang gembira.

Aku tercengang-cengang kat atas katil tu. sampai 7,8kali sug Dr scan lagi. Gembira memang la tak terkata. Tapi nasibler Dr tu kawan Haiyat boleh checking byk kali, kalau Dr lain, die dah cas aku lima blas ratos agaknye budak ni banyak nau cekadak. Hahaha. Orang lain mengandok jugak hoi.

 1st Ultrasound for twin. 
Hye my baby..
:)

Lepas keluar dari klinik Haiyat dh tunggu dlm kereta. Aku nangis, then ckp, Insyallah kalau diizinkan Allah kita bakal dpt twin baby. Haiyat gembira toksah ckpla.
Daripada masuk kereta smpai masuk rumah senyum meleret jek.

***************

1st Trimester.

Not easy. Doctor pesan n orang pun ckp. 
Double pain, Double Happiness.
Dia punya morning sickness, muntah tak tau nak keluar ape lagi dah.
Memang betul, tapi Alhamdulillah aku punya semangat kuat. Taknak makan nasik pon aku main sumbat ajek.
Tapi yang paling aku menyirap bila bau ikan. Tgk ikan pon sakit hati.
Mak siang ikan kat singki pun aku sanggup tahan diri dari lalu kat tepi singki semata-mata taknak tgk ikan.
Hahah.. Apelah dosa ikan tu..
Yg lain2 ok, setakat ni xdelah pelik-pelik permintaan bukan2.

*****************
2nd Trimester

Yeay! Alhamdullillah. Dah boleh makan nasik wehhhhhhhhh... Nasikkkkkkkkkk . Nikmat gile tuuuu bila makan nasik dh tak muntah. Tapi yg sedih smpai sekarang aku takleh nak makan jeruk yg asam tu. Tapi lagipun ramai yg ckp jeruk tak bagus untuk otak baby. So aku xdelah kempunan sangat.

Twin memang behave. tapi bila masuk 20weeks Dr cakap satu kepala kat atas , n satu kepala kat bawah.
Suspen jugak. Anak aku ni songsang ke. Selisih weh. Risau. Bila mintak nasihat pakar, diorang ckp tu normal.


Ni masa 20 weeks punya progress.

Dr ckp aku akan susah nak tido malam sbb baby akan pusing. Around 24 weeks kepala dedua mesti dah kat bawah.

Haaa.. memang betol. Bukan takleh tido jek, segala benda memang susah nak buat sbb budak kecik ni dah dpt kaki.
Bila yang sebelah kanan dia pusinng akan ganggu sebelah kiri. Serius senak susah nak tido, Allah jek yg tau. En, Husbend pun tegur aku cm dah tak tido sgt, satu hari kdg 3,4 jam. Sbb susah nak tido baby dah mula pusing dan gerak.

Then masuk 24 weeks bila scan dia dah jadik cmni.
Tadaaa..

Haa,. terer tak kita buat u turn Mummy.
Ha'ah terer sgt Mak ko ni je yg tau acane ko buat u turn. Takpelah nak janji selamat n sehat, sakit pun bahagia.
:)

24 weeks.

So skrg dah ke 28 weeks. Kira kalau susah sgt by week2 ni senang nak masuk 7 bulan la.

In progresss...
:D


Fuh kalau si kembar buat flying kick, seronok jek rasa, Kadang mak die ni terus automatik pergi toilet rase nak terkucil.
Ni masa dok tengah taip tulih blog pun dia main kuis2 kaki secara berjemaah, lepas tu stand kat perut. Kadang buat geli2. 
Apekah sebenrnya si kembar sedang lakukan. Tengah borak2 ke hape..
Kadang rasa dah tak tahan sbb senak kuit je lama2 kat tempat dia tendang mesti dia sorok kaki balik. Haha.

Kalau fikir pasal bersalin memang seramla.. sbb kebanyakn org n doctor sendiri pun ckp kandungan yang berisiko. Tapi semua Allah yang tentukan. Kita serahkan pada Allah..
Semoga si kembar membesar dengan sehat dan lahir dengan mudah dan sempurna. 
Insyallah. Doakan juga ye kwn2.

Ramai jugak yang tanya, makan ubat ape dapat anak kembar?
Semua bergantung pada rezeki Allah.  Yang ptg usaha.
Tapi kalau nak tips2 nantila aku text Next entri plak.
Hahah. Sebab aku dh ngantok. Si kecik dlm perot ni asik main kaki jek buat flying kick berjemaah.
Lagi aku tak tido lagi tula die sebok sama naik tak tido.

Okla. 
Nak tido. Jumpa next entri.
Hehe.

Meh tium tomel ni sikit. Hehe.


Bye semua. Salam.



Dugaan & Hikmah..

Assalamualaikum..

Fuh..fuh..fuhh.. kasik tiup sket blog ni dah bersawang-sawang.. Haha..
Entri last tulis masa February 2013 Pasal anak sedaraku Wazeer.
Wazeer pun skrg dah pandai berjalan.. Gila dah lama blog ni terbiar.
Kalau blog ni macam rumah, aku agak mesti dah ada labah2 besor berekor2 bersawang kat atas2 siling. Haha.

Banyak sangat kalau nak cerita kalau dari bulan Februari sampai dah Hye January 2014. Lama tuuu. 
Kita story yang penting-penting jela.. Hehe.. Kang takde plak yang beria nak bace tulis syok sendiri kau Nadia yekk.. 

Tahun 2013 ni memang tahun dugaan jatuh bangun. Yup Bisnes Alhamdulillah, Allah bagi mencurah-curah.
Siapa sangka tahun 2013 Allah bagi rezeki Anak jugak. Insyallah..Yela dah lebih dari 2 tahun menunggu. Kalau nak kata Acid Folic ataupun pil hormon cap Ayam itik semua dah telan. Kalau kata tohmahan ni tak payahler nak cite , naik berdesing macam kena baling dengan pinggan Arcopal jek rasa. Biasalah manusia. Kalau takda dikata, Dah ada pun mengata jugak. Hailah nasibb jadik orang pompuan ni ye.

July 2013 Pertengahan Ramadhan, sesuatu hikmah besar datang ya pasti ada ujian yang hebat datang.
Pertengahan Ramadhan time tu aku ingat lagi tgh menjahit langsir duduk atas sofa Suddenly Mak call cakap ayah kena stroke.
Haiyat plak baru nak keluar rumah time tu nak pergi kedai, Aku punya melompat dari sofa, dah tak tentu arah kemas bag terus berdezup balik Mersing..
Dalam kete Allah jela yang tau. Mak cakap ayah mcm dah nazak. Smpai Hospital Mersing terus masuk kat ICU, tgk ayah tengah baring menahan sakit. Then doctor terus suggest buat scan Neuro kat HSA memandangkan sana ada ramai pakar. 
Sampai sana pakar Neuro kata kat dalam Otak ayah ada sedikit cloud mcm burst pecah sikit tapi bleeding tak serius, cuma akan bawa kesan jangka masa panjang. Time tu aku memang termenung panjang tgk ayah terbujur, ayah ckp slow ayah masih boleh bertahan. Ujian apekah yang Allah sedang berikan ini?
Kalau nak story panjang berjela memang xlehlah nak ckp. 3 hari ayah terlantar, mcm2 cara n ubat bagi. Doctor ada nak tebuk utk tiub kencing n buang air besar ayah. Tapi biasala diorang ni nak main senang jek, malas nak melayan patient. Aku serius memang tak kasik, adik beradik lelaki, menantu ayah ada boleh angkat pergi toilet. Atlast mintak permission Doc utk bawak ayah keluar. Tak sanggup nak tengok ayah berwayar lama2.

Now, more than 5 month dah aku rasa. Alhamdulillah dari ayah terlantar makan pakai straw, buang air semua berangkat sampailah ayah dah boleh jalan memapah dan makan mcm orang normal. Cuma doctor kata utk ayah kembali berjalan mcm dulu n buat aktiviti biasa mmg makan masa. Mungkin berbulan dan mungkin juga bertahun-tahun. Ikutkan hati ni memang rasa tak kuat nak hadap semua ujian ni.  Alhamdulillah adik beradik semua bergilir jaga ayah. Walaupun masing2 bz tapi tetap boleh tinggal kerja masing-masing untuk ayah. dan Mak lah orang yang paling kuat dan tenang hadapi dugaan ni. dalam hati ni doa banyak2 semoga Mak jugak diberi kesihatan yg baik dan takmo susah hati..


Doc ckp progress ayah cepat. Sebab bukan semua org terlantar stroke boleh cepat berjalan dalam masa few month. Alhamdulillah berkat doa semua org n solat hajat, Allah berikan kemudahan pada kami. Semoga semangat ayah kuat dan Allah juga beri kami kekuatan. Insyallah.

THEN GUESS WHOs New IN THE HOUSE?

Nurul Fardhah Binti Mohd Fikry.

Hhehehe..
Anak sedaraku yang baru. 
Si kecik sepet come lote.

masa ni Fardhah kena kuning, so Mak Andak tolong bwk Fardhah g klinik.
Chewah dah ade gelaran Mak Andak. Ko hade.

Sekarang Fardhah dah 2bulan. 
Tadaaa.. Haha.. Nak tergelak pon hade.
Alhamdulillah..Makin debab..Mata sepett. Ini mata K Pop mari tau.
Korean Version ni xde jual kat mana2 kat Malaysia.hehe.
Tapi kalau dia melalak pening kepala satu rumah. Dia kalau nak bagi diam kendong camni. pastu die tetido haaa lama sikit die senyap. Tapi mak diela yang tersiksa sket. Skrg sebab die dh besor sket cm dah ok. 

Tengok anak-anak abg bila nak ade anak sendiri ya.
Alhamdulillah, setiap dugaan yang dtg pasti ada hikmah.
Pertengahan raya baru ni aku dapat tau yg aku pregnant.
Memang tak jangka langsung pun. Tu pun check sendiri sbb rasa badan macam tak best tetibe nak angin jek satu badan tak pepasal.
Hahaha.. 

Ok. Next entri nanti Nad story pasal si KEmbar pula ya.
Kang cite kat sini panjang2 sgt penat pulak nak scroll. Haha.
Okla tata. 
Salam.





Friday, February 1, 2013

Bye 2012 & Hye 2013!

Assalamualaikum..

Eh dah 2 bulan tak tulis post ek. hehe.  Baru nak bye 2012. Orang dah sebulan dah bye, ko baru nak bye..
Maklumlah kapasiti otak dah semakin menurun ke gigabait nye..
-_-

Al Maklumlah bz bebenau ye..
Actually saje nak tulis. tibe2 teringat nak tulis blog walaupun kekdahnye malas bebenau. =P

Nak tulis pasal 2 bende. Sedih & Happy.

Benda sedih end of 2012 kami kehilangan ayahanda mertua yang di kasihi. 
Allayarham Hj Md Hassim b Said. Orang yang baik & banyak curahkan ilmu agama pada masyarakat.
Semoga ditempatkan di jannah dan org beriman.
Kami terima dengan Redha. Setiap yan hidup pasti akan kembali.
Al Fatihah.
Pejam celik dah pun lebih 40 hari arwah pergi meninggalkan kami.

****

2013 coming! Abang & Kakak dah pulang dr US. YEay tahun ni kita boleh kumpul raya sama-sama eh..  :D
Alhamdulillah 11 Rabiulawal 1434H satu hari sebelum kita menyambut hari kelahiran junjungan besar Baginda Nabi Muhammad S.A.W.. Kami terima orang baru dalam keluarga kami.. Tahniah utk abg &; kakak ku atas kurniaan Allah yang tak terhingga ni.. Ahmad Wazeer Bin Mohd Fadzli...

Wazeer yag comel bersama Crabnya. Yeay! 
Nanti Untie beli baju ade tulis
"Handsome like Uncle, Sweet like Unti ya" Hahah...

Semoga jadik anak yang soleh ya, moga taat dgn 2 ibu bapa.. Insyallah.
Nanti kita jumpa unti kiss wazeer banyak2..peluk kuat2.. sayanggg die.. hehehe..
Dan tahniah pada nenek wazeer, Emak yang skrg sangat bahagia menatap wajah cucu sulongnya.. 
serta menjaga menantunya yg dalam pantang..Maka dengan itu rejim kezaliman mengenai makanan serta Jamu telah bermulaa....hahaha... Kak Murni jangan marah..
.Pandai hang dok gelak orang na, belom time hang time tu hang jangan nak dok teriak makan McD dok menyedot straw ais blended..Hang pi tengok ja sana.. Hahha..ok bai.hahaha..

Nanti kalau wazeer dah besor main lari-lari Tok Mak jangan marah wazeer eh.
Ok wazeer Insyallah Untie usahakan kawan Wazeer keluar hujung tahun.. Hahah.. *Verangan!
Kalau betul pe salahnye ye. Kesian la Tok Mak pasu lawa2 lepas ni kene simpan. Tu pasu dr Bali tu. kalau pecah memang kenangan sepanjang zaman la..  Pastu Tok Ayah kene simpan Mercedes Tok Ayah dalam graj eh. Nanti wazeer dah besor dah pandai charted kete lawo Tok Ayah jadi Teksi pegi jalan2.. haha..
Aminnn.. Bagi makbol aku dpt sorang si kelompang buat kawan si wazeer hujung tahun..
Korang pun cakapla amin jugakk.. hehe.. pakse orang pulak..haha..
******
Dahler aku nak tido la..
Mengantok pule rasanya..
Minggu ni baru aku dapat luruskan kaki xde event sebab minggu depan aku nak kene menghadap 3 event serentak.. fuhhh..
Esok encik husband ajak balik Melaka.. 
Ada wedding anak cousin die..
"Anak Cousin die"
Sob..Sob..Sobb...
Ok aku tau betapa tuanya akau sekarang sebab sepupu laki aku punya anak pun dah nak kawen..
Ok. dah kang lambat tido lagi cepat tua.

Ok. Bai. TC. Salam.






Wednesday, November 28, 2012

Pukul 4 pagi..

Assalamualaikum..

Tiba-tiba rasa nak tulis blog pagi-pagi kedaung ni.

-_- sebenarnya nak menyatakan rasa penat yang tidak terhingga. Tapi bukan rungutan.
Rungutan dengan Luahan tu benda berbeza eh. Hew Hew Hew...
Sakit otak rasa fikir lebih-lebih sangat. Ape yg ko fikir macam betul sgt tu Nadia?

Oh Mannn.. Sampai hati kau katakan padaku, betapa lelahnya dirimu menghadapi aku..
Merepek. Tu lagu Shila Amzah.

Contoh kau tengok sekarang dah pukul 4 pagi. Kau faham tak pukul 4 pagi suamiku sedang berkroihhh-kroihh.. Aku masih diulit file-file ni. Kata nak jadik Millionareeeeeeeeee.... tiba-tiba bergema kat telinga. Oh Apakah.

I really need to achieve target. Tanggungjawab aku besar.
Haiyat Offshore & Construction kene pergi jauh cepat. Cepat-cepat-cepat..
Kenapa husband ko sedap jek tido ko yg lebih-lebih?
Dia takpe sebab esok dia kerja lagi teruk. Hew Hew Hew. LOL
dasat pompuan ni..

Aku nak print 5000pcs brochure company aku. Ye.. Moon's Homemade Chocolate & Bakery.
Sempat lagi aku mengendeng encik suami mintak dia baik-baik dengan boss kilang printing sebelah manetau dia nak bagi aku offer PERCUMA 3000pcs printing brochure. MIMPI INDAH kau Nadia..
Tapi aku tau itu hanya penyedap hatiku dikala tension ini. Apek tu takkan bagi aku kaya cepat.

Oklah dah boring. sambung keje balik. Nanti bebila sambung balik eh.
K bai..

Monday, November 5, 2012

Rencah Hidup ini.. Adunkan,Goreng & Telan!

Assalamualaikum.

Malam ni nak cerita yang touching sikit boleh?
Haha.. Masalahnya pernah ke kau tu touching Nadia? Muka Gangster macamni..
Heheh.. Pernah kawan-kawan.Pernah..

Sebenarnya dalam hidup aku, aku memang tak layan perkara yang kurang atau tidak produktif.
Contoh? Macam mengumpat atau kutuk belakang orang sebab?
MAK aku tak ajar. Tak pernah ajar
Mak aku cili mulut aku masa umur 4 tahun sebab aku cakap anak jiran sebelah tu bodoh sebab dia baling penyapu kat aku, Punca ? Aku tak nak bagi dia cekak rambut yang ayah aku beli.
Seriuosly sampai sekarang mcm kecik hati gila terpaksa mintak maap sebab bukan salah aku.
Mak dia muka memang annoying. Hahaha . Tetiba teringat!
Takdelah gurau aje. Tak simpan dalam hati pon. Dah maapkan dah.. Hahahaha. Seriuosla..

Tiap-tiap malam memang marathon siapkan order...Kedai & Rumah dah mcm kilang. Ni lagi dah akhir tahun. Masa cuti sekolah semua berlumba dah cop tarikh kawin.
Bila fikir kalau bisnes dah maju memang nak cari kedai besar. Dah macam cerita Raunah yang jual kuih tart nenas Cerekarama TV3 malam semalam. Last2 postpone pegi Haji sbb bz sangat dengan Order. Aku harap aku taklah Extreme carik duit tahap mcm tu. sebab ade dah niat nak pergi umrah ni. Insyallah moga-moga Allah beri aku kesempatan pergi masa aku muda & sihat ni. Kawan-kawan doakan ye mudah-mudahan dapat pergi dalam masa terdekat ni ke.. Amin!

Malam ni rasa terpanggil nak SHARE something. Lepas dengar Dr Azizan Osman punya talk. Aku tahu aku masih kerdil, banyak sangat yang perlu belajar dan belum pun jadi jutawan. Tapi Insyallah i wanna be a millionare to0. 5 Tahun paling lama masa tempoh untuk diri aku ke arah tu. Insyallah.



Dalam hidup aku, banyak benda aku belajar dari pengalaman.
Aku belajar dari kesusahan, kesedihan, makian, pujian, kepercayaan, penat lelah dan juga nasihat.
Aku belajar semua tu jadikan satu ADUNAN untuk hidup, di goreng dan ditelan.
Bukan mudah nak jadi seorang yang berjaya. Banyak air mata jugak yang dah meleleh.
Okay touching ni tapi masih senyum =)

Aku memang lain sikit dr adik beradik aku. Mak aku pun ckp.
Sebab mental aku memang ada tahap ketahanan tembok besi sikit.

Aku belajar hidup berdikari dari kecik. Habis sekolah tunggu result SPM aku kerja dulu . Sebab mak ayah aku bukan org senang yang aku "Mak nak duit!" "Nah hamek 100 hengget". Itu namanya mimpi indah aje..
Silap2 dapat penampor sulong..

My first earning salary is RM450. Dah potong-potong gaji cam hampeh lambat 2 menet masuk dari rehat pon dah kena potong 10 hengget.
Masih ingat masa tu kerja kat kedai kasut Lucky Star(yang muka Taukey dia mintak ampun nak senyum) kerja
 12 jam cuti satu hari seminggu (kdg-kdg tak cuti) lglah kalau Chinese New Year rasa macam nak nangis tapi sebenarnya dah nangis pun lepas tu ada hati pulak tu nak belikan Mak handbag Bonia. Seriuously aku masih ingat aku pegang duit RM422 (lepas gaji kena potong) aku cakap dengan mak "Jom esok pegi Pasaraya KINI" nak belikan mak handbag. Masuk dalam bilik pastu menangis.. Hehe. Sebab rasa sangat penat bekerja jadi kuli gaji satu hari suntuk RM16. Pengalaman penat tu yang mengajar aku belajar erti sabar.

Dapat masuk tawaran Universiti. Actually aku mohon Civil Engineering tapi pihak U ckp aku tak layak sbb pandai sgt.. hewhewhew...
Then aku mohon FSPU. Alhamdulillah belajarlah dengan jayanya kat UiTM.

Mulala jual mcm-mcm masa kat U Sbb mak ayah bukan org kaya nak kirim duit dengan iphone baru tiap2 bulan, contoh jual nota kat budak2 yang sangat rajin belajar. Hehe.
Gaji meningkat lepas Graduate starting cuma RM1000 gaji ciput sebab tak memilih kerja tu belum potong KWSP, SOCSO lagi tapi pengalaman yang dapat lebih berharga dari harga tu (siap dapat ilmu kebal tahan maki bertalu-talu).

Seriously Kak Zu (Kawan baikku itu) menjadi teman setia makian boss dengan aku tiap2 pagi.

Bila dapat gaji RM1000 oh dah rasa bersyukur gile sampai hilang rasa kecik hati walaupun baru lepas kena maki dengan boss. Hahaha. Mcm tak rase ape2 plak.

Pada aku Nak naik gaji tak payah bodek boss, belikan nasik lemak pagi-pagi ataupun tolong report sapa yang punchcard lambat. Buang masa jek kalau buat semua tu. Makin orang keliling benci.
Formula nak berjaya Bijak cari peluang, rajin dan tunjukkan prestasi bagus lepas tu tak payah nak setia sangat dah dapat offer bagus Blah ajelah. Yang kau nak setia sangat hari2 kena balun maki cukup 5 tahun masuk Hospital Permai.

My last earning salary makan gaji dah siap potong before running business (honestly said) is RM4400 (aku tau taklah banyak mana tapi sgt banyak dah bagi aku) hanya berbekalkan Diploma dan semangat serta tak kurang jugak berkat kutukan orang yang cakap Diploma hanya layak jadik Kerani bukan Eksekutip atau Manager. Masih ingat seorang makcik ku itu, sangat memandang serong. Sebab? Kau tolol ni dapat sambung Ijazah tapi pergi tolak. Eh, dia cakap bolehla. Yuran aku dia taknak plak bayarkan?

Ya aku sambung Ijazah pakai duit aku sendiri lepastu kau taknak puji aku melambung pulak ke?

Ok tu cite lama. 
Lepas tu aku berhenti sebab rasa bisnes lebih baik dan byk masa untuk diri.
Alhamdulillah kdgkala income boleh dapat 10kali ganda makan gaji.
Tapi dugaan bisnes tak kurang juga hebatnya.

Aku menangis, terkedu, suka, kecewa, tahu erti syukur, penat, sabar dan juga yakin dalam diri.
Email layang, makian dan juga sms yang entahape-hape tu adalah perkara biasa.
Aku dah maafkan korang. Don't worry.. =)
Bukan nak gebang cakap diri macam bagus sangat ke hape, cuma apa yang penting mindset. Biar lah lantak orang nak cakap hape dari jadik biawak hidup kat rumah habiskan beras lebih baik keje gaji kecik dan yang penting halal. Orang yang mengata orang banyak sangat ni kesian jugak. sebab dia ada msalah mental.

Baik pergi checkup cepat. Manetau ade wayar SHOT!
Pengalaman hidup kita takkan boleh beli dan Aku belajar dari pengalaman hidup.

Yes dan aku tahu masih sangatttt banyak yang perlu aku belajar.
Mudah-mudahan Allah dengar doa aku nak jadi Jutawan Muda, Kaya dan Berjaya.
Insyallah boleh.



Nak ketawakan aku? Silakan.
Aku tak rugi apa-apa.
Saja nak Share Ilmu dan PEngalaman.
Yang baik dtg dr Allah.Yang tak baik dtg dari aku.
Wallahualam.



Monday, October 8, 2012

Life and Changes..

Assalamualaikum.


Buat ape? Tengok Tv? Bagusla kalau rase TV tu tengok korang baik tutup. Tu pesanan penaja TNB.. Sebab Karen sekarang dah mahalll...

Dah lame ek tak hupdate Blog ni. setiap kali datang sini jek nak kene bersihkan sawang-mawang (memandai). nampak sangat blog pakai buang. Datang suka hati nak update- datang pemalas nak update memang sebulan sekali ajekla..

Aku pong baru balik dari Putrajaya semalam. Ada Candy Buffet & Photobooth kat sana. Alhamdulillah costumer puas hati dengan kerja kami.. so hilanglah sedikit penat hamba ini.. =)


Candy Buffet untuk Nadia & Syah
kat Putrajaya semalam..

dan ade jugak Ribbon Photobooth yang comel ni.. hehehe


Photoboth semalam.. =)


OKlah.. saje jek nak hupdate entry arini. Sebab dah sekian lama sangat stress tahap cipanzi Afrika yang meluap-luap tak dapat di luahkan..

Aku saje nak stori sikit perubahan hidup yang agak meruntun jiwa kebelakangan ini.

Minggu lepas dah hantor budak 4 ekor balik kampung. Si Hitam, Uban, Gemok dengan Jebat.
Aku memang bela diorang dari budak hingusan lagi. Jenis mak bapak tak pedulik. Okey ni bukan orang tapi kucing aku.. Aku dah hantar diorang balik kg sebab jiran aku ni dah macam bagi Hint-hint plak. Rumah taman tak sesuai bela kucing la apela. Tragis betul ayat tu mengguris hati. Terkesima kejap.Ok Fine!

Dah tu takkan aku nak campak diorang dalam longkang tempat asal balik. Kejam sangat aku ni.. so aku tak ade pilihan mintak mak aku bela 4 ekor ni. Mak aku memang suke kucing. so sangatlah suke menerima berita sedih ini.. Uhuk-uhukkk..
Mak aku siap cakap jgn risau semua akan baik-baik belaka. Saje nak sedapkan hati aku.

Tu aku tryla tahan hati ni.. so lepas ni takdekla pagi-pagi yang melangok depan pintu mintak makan lagi.. yang dok main kejar-kejar petang hari time aku balik dari kedai. Oh sadisnya kenangan itu.. huhuhu... Stress lg akuu..
Lepas tu perkara kedua yang buat aku rase cam HAMPEH gila ialah aku nak kena pass MYvi yang aku sayang gile kat Munirah.
Sebab aku dah hamek kete baru. kesian pulak dia kat Shah Alam sane tak de kete. Tapi Myvi tu memang banyak sangat jasa die kat aku. susah senang jatuh bangun bisnes menangis pon dalam kete tu.. Kire masuk dalam kete tu macam ade SOul lah. Macam sangat.. =(




MPV so cam besar sikit senang nak bwk meniaga. Tapi paling bingit kalau nak parking sopping kat Jusco ke mane2 sopping complex. Nak kene carik parking jauh-jauh sebab panjang sangat. kadang naik hangin jugak. Jenis makhluk ni kalau tak pegi sopping complex seminggu sekali boleh kene sawan. hehehe..
Tapi aku tetap bersyukur ape yang Allah SWT bagi. Ni nikmat. Alhamdulillah..
Mane nak merasa muda-muda camni pakai kete ni. Aku ingat sampai ke TUA la aku pakai myvi tu.
Allah Maha Mengetahui. Dia sentiasa merancang sesuatu yang terbaik untuk kita. =)
Yang penting Usaha!

Tetiba aku tersandar kat Sofa malam-malam buta ni.
Abang aku betul-betul pailang menyakat pergi WhatsApp gambar si gemok tengah muka sedih sebab rindu kat tuan die.



Gemok kat kampung..

Lepas tu aku pun melalak sorang-sorang kat Sofa depan TV...

Mengapakah hidup harus begini.. huuuuu.. ;(



Dah la tu tak payah nak layan sangat hati duka lara bagai nak tacing. Ni ha ade beribu lagi Goodies bag belum siap dah naik terlentang dah haku hah. Hahah.. nak tacing2 kang nak kene pang dengan costumer kang. Tak siap2 lagik hah..

Minggu ni KL punya branch jek ade Candy Buffet so JB area takde. Yeay!! Boleh aku berkuak lentang kat rumah.
Jangan nak sedap hati sangat, berlambak nak terkepak siapkan goodies ni dulu.

Okeylah. mesti korang menyesal baca entri aku ni. sebab takda inf0 menarik langsung. Hahah..

OkBai! ;D