Tuesday, April 26, 2011

Sebab2 kepada penyumbang Jalan Raya kepada Jalan Jemmmm!!!...


Salam....

Hai geng and all readers...Selamat Hari Selase n selamat hari2... =) .. Aku nak start membebel dah ni... Boringla oi... Penat plak tu baru balik dari Singapore..  Keje plak 2 of course la da bangun kul 5.00 pagi td (chewahh..auta lebeh..haha
Dahla pagi2 meredah jem, pastu ari Isnin semalam datang lambat g keje...Paiseh jek muke rasenye.... Apsal????Ha..apelagi alasan yg cambiase la..."Jalan Jem Boss"...Tapi ni jem betol2 oi..bukan cobaan....

Topic yg aku nak tulih pada entry kali neh pasal Jalan yg 'JEM' atau dengan name omputehnye ialah Traffiq Congestion ye murid2.. Mesti korang penah hangin rase mcm nak jerit kuat2 keluar tingkap ataupon nak habeskan bateri kete korang sbb nak HOONNNNN kuat2 bile terperangkap kat tengah2 jalan.. Pastu tak memasal Nak hangin ngan kete depan yg padahal kete kat depan ko pon tgh mengalami Tahap Kebengangan yg same macam korang....wakakka... Ditambahkan lagi kalo ade org kat sebelah ko yang tak bersalah tu pon ko nak marah..... (waakak...akula 2).....Yeee..aku pon same jek pattern ngan korang......

Lagi satu...Kat radio tu slalu ckp buat slogan menyedapkan hati bila jalan tengah jem......
"Sila hati2 ketika memandu ye tuan puan, hadapi kesesakan lalu lintas dengan riang dan tanpa tekanan... Memandulah dengan senyuman dan hati yg tenang...."
Gile ko... Dahla nak kejar meeting penting , datang lambat bole nak siap senyum kambing lg.....Membohongla kalo ko x rase bingit...

hahah... Kesian die neh.. Tension ye bang...

Kat sini aku nak senaraikan SEBAB yang menyumbangkan kepada Jalanraya yg JEM . Diambil daripada kajian2 aku yang xberpatern.......

Sebab-sebab JalanRaya Boleh JEMMM!!!

Bole gile ari2 cmni...Argggggggghhhhhhh....


1- Jalan JEM sebab Excident :-  Dibahagikan kepada 2 bahagian :-

A- Adengan langar melanggar

Ni memang dah boleh dikatekan tetiap minggu mesti paling tak sehari mesti ade jem pasal Excident.... Excident banyak kategori- kete excident, motor excident, kete langgor lori.. Kadang2 yg hebat motor langgar treler, treler plak terbabas..
Ha lagi satu excident langgor org.. Kalo kat Highway Pasir Gudang tu dah memang mcm kebiasaan pulak Mat2 Bangla or org asing ni kene langgar. Ala..Or Malaysia pon ape kurangnye..Dah mcm main game kete dah aku rase.. Sebabnye? Ada jejantas xnak guna, bila dah kene langgor menyusahkan org.. Jangan marahla kal0 aku ckp ni agak kasar, tapi ini realiti... Tau x bape kos Kerajaan Buat Jejantas tu? Penat tau pakcik architect tu design jejantas sampai xtido malam utk korang.. Exercise la sket guna kemudahan yg dah ada.. Jangan nak pemalas sgt. Ok?.. Xkan nak mintak jejantas yg ade eskalator plak kot.....lebihla tu....( marah nampak...hahaha)...

B- Tuan punye kete yg excident

Ha...yg ni pulak kes  kete yg excident tu dah xde dah, dah kene towing bwk g Balai ke workshop ke...Tapi!!! tuan punye kete, sepupu sepapat die dok semak lagi kat tengah jalan Demi nak menceritakan keadaan excident tersebut yg baru sahaja berlaku sbentar tadii... Commonla weh.. Nak cerita pon carikla tempat yg sesuai oi..!! Memangla simpati sbb excident tapi agak2la.. kalo dah ko dudok tgh jalan tepuk2 dahi, bwk org kampung sume pegi tgh jalan ni ape kes.. Kang molek2 Allah bg ko hidup selamat sejahtera, dah kene langgor plak ngan aku...

2- Jalan JEM sebab Roadblock

Roadblock pagi nak g keje, ptg, malam, waktu bulan mengambang, waktu hari minggu, hari hujan, hari panas, hari-harila senang cite.....Kadang2 naik sakit kepale hotak ni... Ni aku malas nak komen lebih2 sgt.. Kang kene saman pulak dah kang...  Saman yg ade pon x berbayor lagi.....huhuh.... Xpela.. yg ni kasik pujila sbb polis dah makin rajin skang buat keje.. Kasik takut sket yg xde roadtax.. Tapi roadblock time pagi2 buta nak g keje tu macam x Produktif la Pakcik.. Ramai org nak cepat, ade yg nak anto anak g skolah ditambahkan pulak minyak yg makin mahal skang....Dah kete asik terkesot2 jek tengah jalan....Kalo letak kura2 kat sebelah, aku dah boleh kirimkan die access card mintak tolong punch cardkan dulu untuk aku...Wakakaka...


Daripade 4 lane nak masuk 1 lane..mcmnila gamaknye..


3-  Jalan JEM sebab Orang jual2 kat tepi jalan


Peh..ini yang selalu bikin hati panas jek...Selalu sgttttt la jadik bila time nak balik keje... Jem bukan main panjang neh... Dalam otak kita neh ingat adelah excident yg menyebabkan luka parah sehingga kemalangan jiwa, kete mesti remuk punyela pastu ahli2 BOmba sekalian tengah bertungkus2 lumus potong kete nak bg kuarkan mangse neh.. Ni dalam kepale hotak dah macam2 dah ni pk...Pastu sampai jek kat tempat berkenaan adelah 7-8kete parking kat tepi jalan,  yang drivernye bukan main lagi tengah sedap mencekik durian.. Woi!! Apekene dengan korang neh hah?!!. Nak menteedarah pon parking kete tu cantikla sket brader.. Bukan salah pakcik yg jual durian tu tapi salah korang yg parking kete main ikut sedap jek... Yg lalu kat tepi jalan nak mengelak kete korang dr kene langgar dah satu hal asik terpandang2 jek korang tengah mencekik kat tepi jalan.....Ingat aku x kecur ke air liur tgk korang makan....
Penah skali tu aku lalu kat jalan Plentong tepi jalan ade org jual durian, Pakcik yg makan kat kedai tu siap boleh tunjuk sign tangan "GOOD" kat aku yang nak menyatakan durian yg die tengan mencekik tu sedap gileeerrrr... Pehhhhh.............. Aku rase mcm nak baling dengan stereng lock kete aku jek...Wehh ko tau x jem???!!!
Kalo dah 44 kete lalu menyumpah, jgn korang nak salahkan org kalau tetibe tercekik bijik durian..Jgnlah pulak lagi nak salahkan mak pakcik jual durian tu sbb mengandungkan dia....

4-   Jalan JEM sebab org TAR Jalan....



Yang ni pon biase jugak....Tapi kalo orang TAR jalan ni aku x bapela nak menyirap sgt .. Yelah, aku fikir positif la sbb nak bagi korang jalan dengan selesa, senang korang nak berlumba...(perli tu..).. Tapi yang membuat kan menyirap dan boleh mengakibatkan Mental Disorder ialah kenapa nak TAR jalan time waktu puncak org semua gunakan jalan.. Cubela Tar jalan time pukul 12 tghmalam ke, org xde guna jalan sgt....Ini nak tar pukul 1.30tghari time org balik Sembahyang Jumaat... X ke sesak tahap Nazak.... Peh... Dahla perot lapo nak balik makan, kepala hotak asik pk takut masuk opis kang punch card lambat...Dah kene marah ngan boss... Ha... Mesti korang dalam readers2 neh penah rase punyela situasi mmcmneh kannn...Hahaha..Xpayah tipula...

5-   Jalan JEM sebab suka Potong -Q

Ni lagi satu penyakit org pandu kete neh neh ialah Potong-Q....
Aku xdelah extream sgt memotong Q neh.... dalam setahun adelah 2,3 kali...wakakak... Tapi mane yg extream dalam potong2 Q neh bawak2la bertobat... Kesian org yg dah beratur panjang kat belakang neh, time tetibe kat simpang Traffiq light or nak masuk ke satu Lane jek bukan main lagi  die cross... Ade tu kalau x bagi die jalan dulu siap bole Tunjuk sign "F*ck" lagi... Weh... Kepala hotak kau la... Aku beratur dulu aku jalan dulu la.... Teruk betul diorg neh kan.. Ni aku bukan cakap pada Pemandu kat Malaysia neh, aku ckp yg kat Zimbabwe, Afrika Pantai Selatan sana sbb pemandu kat Malaysia neh sume berhemah sangat belaka...


Aku nak beli ni satu..Siapla sape potong-Q...Wahahahah....

6-   Jalan JEM sebab org suke sgt tgk org ...

Ini memang standardla... Rakyat Malaysia memang prihatin.. Aku x marah sbb aku pon same pattern...Wakaka... Prihatin abes... X tolong pon tapi tolong tengok jek... Ade satu kali tu aku naik pelik.... Pakcik tu padehal parking motor Kapcai die jek kat tepi jalan bukak helmet isap Rokok jap...Wah kemain lagi kete sume kat tepi Highway memandang die.. So effect dr tu jalan xsmooth makin lama makin slow pastu jadik jem..Pastu smooth balik bila lepas kat area pakcik tu lepak... Apekehalnye ko tengok pakcik tu xde salah ape ponn malah Die x parking motor tengah jalan ponn...Kdg2 aku pon xpaham... = p


7-   Jalan JEM sebab makan angin Lane belah kanan...

Aku pecaye mengikut kajian yg aku buat, yg jadik jalan x smooth ialah ramai sgt yg suke makan angin kat Lane sebelah kanan... Ni lagi satu Bah*lol... Kalo ko nak becinta bagai pegi Taman Bunga la bukan kat jalanraya pastu baik punye lane sebelah kanan plak tu.... Lagi2 la die bukan main sedap lagi beborak siap bersila panggung agaknye sambil bwk kete... Hoi.. Ko ingat jalan ni ko sorang je ke Bayor R0adtax???!! Nak masuk pertandingan kete berhias tunggu hari Merdekala..kat situ ko bawakla 2km/h... Lantakla xde sape nak marah ko...



Sebenarnye banyak lagi yg aku nak tulih sbb2 pasal jem..kang xcukup muke surat plak.. Huhuhu....
So ape yg korang pasal Jem?? Mesti Tension kan... RAse mcm nak gi Kapakkan jek semua kete kat tengah jalan..... Wahaha... Rilek... skang baru pukul 3.58ptg... Kang balik keje kang memang Jem punye...Xpayah risau.. Huahuahau..... Banyak jek rasenye yg boleh atasi contohnye kongsi kerete, naik bas ramai2,keluar bukan pada waktu puncak ataupon suh Bos2 revisekan waktu bekerja start keje kul 12tghari sampai kul 4ptg...Bernas x idea aku... Heheh...Okla...Pesanan ringkas buat korang mcm dalam Radio slalu korang dengar :

"Sila hati2 ketika memandu ye tuan puan, hadapi kesesakan lalu lintas dengan riang dan tanpa tekanan... Memandulah dengan senyuman dan hati yg riang & tenang...."

Naik basikal je.. Hidup tenang mcm pakcik neh...

heheheh.... Okla..Jumpe di entry lain... Salam...






Thursday, April 21, 2011

Kepentingan Asid Folik-SEnyum Sehat - Untuk Kawan2 yg bakal nak kawen & dah kawen...


Salam…

Ape kabo all readers sekalian? Hope korang sehat2 jep... Alhamdulillah and xdelah sakit2 , tapi kalo sakit gak cepat2 la makan obat..Jangan dok bior hingus korang tu meleleh pastu screttttttt…sretttttttt…dok sedut2… EEeeeuuu…Gelila serabaila ko ckp camni....…. 
Ha…ko tau serabai, org yg dok tgk2 kite lagila rase geli…Kot2 Hans Isaac ke xpun Shaheizy Sam lalu sebelah ke terus xjadik nak pinang korang…huahahah… Saje je…Dah2 Jgn harapla nak berangan sgt…Xde manenye... Apepun kalau Allah dah bagi sakit jgn dok merungut sbb sakit tu kan penghapus dosa…  ;) Redha jela n ikhtiar carik obat kasik baik…ok??

Harini topic aku ade kene mengena gak ngan kesihatan.. Yelah.. Cerita la sket skali skala pasal benda2 berilmu n berpekdah sket walaupun aku ni kdgkala kaki merepek (bukan selalu ke?..hehe)… 

Oleh sbb tu arini aku nak cite pasal ‘ASID FOLIC @ ASID FOLIK @ FOLIC ASID” … Sebenarnye same jek sume tu dol… hahahahaha… Xpayah nak konpius… Walaupun ramai yg dah tau and aku jek yang baru tau tapi aku nak bgtau jugak korang....hehehe...

So sebelum aku menulis dengan panjang lebornye.. Aku tulis ni berdasarkan buku-buku yg aku baca n website yg berkaitan kesihatan / medic… Aku bukanlah jugak Dokter… Kalau nak tanye lebih2 sgt lebih baik g klinik/hospital sbb kalo korang Tanya aku kang aku cas RM45 sorang macam Doktor  kat Klinik tu…Wakakka….

Asid Folic ni selalunye femes pada ibu yg merancang nak mengandung n tengah mengandung n nak mengandung lagi… (org yg x mengandong pon sila baca sampai abes eh entry neh )....
Asid Folik ni diperlukan terutamanya semasa merancang untuk hamil dan tiga bulan pertama selepas hamil. Asid folic atau folate adalah Vitamin B9 yg selalunye ade kat adalam sayuran hijau, jus buah2an ,bijirin. Skang pun ada roti yang jual2 kat keda tu tulih “diperkaya dengan Asid Folic”…Xcaye cetengok..cetengok…
Sebenarnye ia adalah antara keperluan utama badan dan jugak ahli kumpulan Vitamin B yg berfungsi utk bina sel2 dalam badan… 

Byk kajian menunjukkan asid folic sgt penting bagi perkembangan sel dan saraf dan jugak otak bayi dalam kandungan. Pakar mengatakan bahawa 70% risiko bayi xsehat/-kecacatan saraf iaitu Neural Tube Defect atau “NTD”, otak (anencephaly) dan saraf tunjang (spina bifida)   iaitu kecacatan bayi boleh direducekan.  Asid folik ni penting untuk perkembangan saraf, pembinaan sel-sel otak, tulang belakang, organ, kulit dan tulang bayi semasa dalam kandungan. Of coursela kita nak anak sehat n seharusnya ambil la langkah2 yg sepatutnya... =)  


Sape yg xnak anak secomel nikan.....Alolo...Comel x saye..Hehe.. ;)


Sebenarnye kita yg xmengandung pun boleh makan jugak sbb Asid Folik ni dah dikira macam supplement . Cume banyak sumber mengatakan n menulis bila ckp asid folic jek mesti ade kaitan ngan mengandung…...Yelah bukan ape..Kdg2 mak2 yg ngandung ni manela cukup zat, dengan keje opis+keje umah+keje sopping(keje buat2..hehe) = Penat tu.. So sorang punye makan mane cukup oi, sbb tu penting kene ambik Asid Folic ni... Bagi kawan2 aku yg tgh mengandung n baru disahkan mengandung or nak mengandung startla ambik asid folic ni.. But dapatkan nasihat doctor terlebih dahulu ye..........

Dan aku ada terbaca satu artikel Tulisan Dr Shah Redza Johan:  Utk ambil apa2 ubat supplement ptg sangat  titik beratkan dan perhatikan pada zat besi yang dimakan & bentuk zat besi tersebut = Besi Sulfat , Besi Fumarat , Besi Glukonat dan sebagaianya. Berkemungkinan besar kombinasi zat tersebut memberikan kesan kepada kita samada dalam bentuk yang baik ataupun sebaliknya.
Kalau kita perhatikan combination supplement zat besi yang selalunya xde side effect atau kate Melayu nye kesan sampingan biasenye harga die mahal la sket.....
Tapi pada aku is better sbb yang nak sehat korang jgak..Duit simpan2 banyak2 sgt badan x sehat nak watpe…. kankankan… ;)


Mesti korang fikir..... Eh betul ke, or perfect ke ubat ni utk kurangkan risiko bende alah tu semua…
Kita kene ingat dan sentiase ingat, Ape2 pun semua yang Allah kurniakan pada kita adalah rezeki dan ikut ketentuanNya.. Apa yg berlaku diluar jangkaan kita , kita kene terima seadanya.. Yg ptg doa... Setiap benda yg jadik pasti ada hikmahNya.. ; )
  
Ada sikit tips2 kat bawah neh yg maybe berguna utk korang pasal Asid Folic… :-

Mcmana nak pilih ASID FOLIC ek???

~ Pil asid folik yang ade kat pasaran tersedia ada dalam dua dos = 400 mikrogram dan 5 miligram(5000 mikrogram).

~ Doktor  selalunye galakkan ambilan 5 miligram sehari. Pengambilan 400 mikrogram pun sebenarnye dah cukup utk lakukan aktvt seharian.

~ Peh, aku takut gile overdose… Kang main bantai jek kang xpepasal mati free…
Memangla mati free dol..manede mati kene bayor..Cume nak beli kain kapan jek pakai duit..
Jgn risau pil asid folik ni mudah larut dalam air. Kalau kita ambil pil asid folik berlebihan, pil ini akan dibuang melalui air kencing.

~Bg yg xde allergic ubat or sakit pelik2, Pil asid folik tak perlukan preskripsi doktor. Pil asid folik korang boleh beli kat mane2 farmasi dan klinik2 yg berhampiran kat umah korang..



~Pil ini agak meloyakan sebab  bau die yang agak kuat. Kalau korang memang ade masalah kedegilan nak makan obat or mengade2 memang susah nak telan obat (akulah tu..hehe), boleh ambik pil ini pada waktu malam sebelum tidur. Kesan loya tak akn rasa sbb korang ada dalam fasa tidur lepas ambik pil asid folik ini..

Gile power ko Nad tau bende2 ni sume....Nerd gile ko...Bukan kat skolah dulu ko tak ambik Biologi ke........Ye memang pon aku x amek Biologi............


Ye..aku xamek Biologi, aku amek Lukisan Kejuruteraan , tapi aku xdelah bangang sgt ok..wahahah....

  
Alah korang neh bace jekla kat mane2 buku n page medic so taula… Jgnlah pemalas sgt… Asik bace Komik Naruto , Majalah URTV ngan buku Mangge jek.. Aku pun ade gak amek2 tau info ni dpd kawan2 yg da kawen...Ambik taula sket2..Sbb penting ilmu2 n benda camni bg seorang yg nak bergelar ibu or nak jadik parents.. Fuhh Amin…. Dah2 xpayah nak buat kontreversi plak yg aku mengandung.. Aku Belom disahkan mengandung lg.. hehehe….
Bagi org lelaki yg nak jadik suami or bapak orang, bace2la ape yg aku tulih neh n selalu ingatkan wife anda utk makan asid folic ok?.. ; )

…............ Lagi dan lagi..............................

  
Ko ni  Nadia sembang lebih2 sgt ko makan ke menatang yg nama Asid Folic neh???…
Weh, aku makan tau mende neh… Dah sepapan dah abeh..(nampak sgt baru beli).... Alhamdulillah so far xde kesan sampingan and aku rasa bertenaga lebih dr hari2 sebelumnye sebab cukup zat ....dan sekarang terlebih zat tu yg debab semacam..hehehe...

Aku makan Iberet Folic belik kat Framasi n aku xdelah refer mana2 dokter n just refer pada farmacy jep sbb aku xde allergic ubat…

Ni die asid folic yg aku makan... Iberet Folic yg 5mg sebijik sehari..

So kengkawan yg xbape nak cukup tenaga seharian tu makanla asid folic neh utk tmbahkan zat dalam badan dan semestinya utk perkembangan bayi yg sehat bg yg mengandung n merancang utk mengandung...
Kalau korang leh dok beli bende2 yg mahal xde pekdah tu or minum Cool Blog yg dok sedut ari2 or dok Kunyah Jeruk Asam Betik tu, xkanla xleh beli Vitamin neh kat farmasi and telan benda neh sebijik sehari.....
Try2la, yg sehat korang bukan aku pon...Hehehe...

Okla..aku rase cukup dah kot info ni.. Kalau jadik dokter Pakar neh maunye dah kene cas RM 500 sekali consultant neh... Hahaha... Jutawan aku kalo 3juta yg membace....Tapi xpe, dah kire ok sgtla kalau korang bace bende neh. sampai abes......Ilmu kan utk dikongsi dan disebarkan..=)

Okla stop sampai sini dulu kengkawan...... Senyum n sehat selalu.. Xsehat makan obat ye..... ;)

Thanks for read.................=)).... Salam............ 


Monday, April 18, 2011

Borak2 psl Keje Vs Bisnes...= Hidup ?

Salam....

Dah masuk hujung bulan April dah yek korang...pejam celik, makan tido kejap jek ek... Aku mcm biasela, kalo nak dok menulis entry atau nak merepek ni ari yg boss xde kat opis n ari Sabtu jek yg ade.. sbb bos aku mmg slalu masuk opis lambat = "i ade meetingla" ceh..cm aku xtau jek.....so arini jep yg aku de mase ok..huuhuh...

Abes ni skrg korang xde bende2 baru ke dlm hidup korang? takkan tetiap ari same jep kot... carikla bende baru baru kasik adventure sket.. bak kat org idup bi0r kasik mengancam, tp jangan plak wat perkara bukan2...huhu...

Aku plak banyak bende baru yg dtg... Maklumla, hidup da banyak berubah skang..  Lain wo0o0....
Sbb time bujang2 dulu ko still lagi boleh tenonet2 ngan hengpon , pastu suke hati pukul 2,3 pagi nak lepak mamak pekene teh tarik ngan tosey, sukehati ari minggu nak bangun kul bape n sukehati pulak aku nak on9 dok chatting mengadap laptop kemain lame...huhu..wlaupun hidup aku xdekla tight sgt n husband aku xdekla kesah sgt bak seperti warden asrama tapi still nak kene jaga jugak... Umah mesti mau kemas, makan mesti mau masak, badan mesti mau wangi.,,hahaha,,,, Okla , berbalik pade topik kite arini (kemain panjang mukadimah merepek baru nak start topik) ialah Keje + Bisnes = Hidup jadik ape n cmane?

Sebelom tu, ape yg aku tulih neh adelah pendapat peribadi aku, jgn pulak ade yg nak terase bebagai.. So, ape pndapat korang aku hormati sbb hidup korang, korang yg tentukan ok? Peace No war.. ; )


Ni meh sket aku nak story neh, Pasal Keje n Bisnes... Agak2 mana satu jadik pilihan kalbu korang? Apekah korang rase hidup makan gaji  boleh secure hidup smpai korang tutup mata atau bisnes mampu jadikan hidup korang ialah  org paling kaye dalam Taman or Kampung n bole beli pebende yg korang nak....Sbb slalu org tua2 kata benda yg "Plain" lepas SPM, or sedare mare sepupu sepapat korang selalu akan tanye lepas ni nak keje ngan sapela  or nak keje ape..Padahal xpenah p0n diorg tanye "pasni ade rancang2 nak bisnes ape yek" kan kan kan.....

Yg paling xbest, ade plak mak bapak yg recruit anak pasni mesti keje ngan Gomen...(padahal mak ayh sendri pn xkeje gomen..huhu..) Weh korang ingat senang ke nak masuk keje gomen... Kene lari 7 padang , Sit Up 50 kali, Jawab soalan peta Geography kat Kutub Utara Selatan , Sejarah zaman batu Nesolitik, Jawab tentang keadaan politik Kg Bahagia, Siapa ketua Jabatan Kesihatan Hospital Zimbabwe masa thn1979, blablabla...(cite nak gebang..haha) all sort of thing.. Gile ko... ko pegi Kat GOOGLe pon die cakap cannot search...Apekah aku yg otak cume 15 Gigabait neh nak menjawab soalan yg tahap genius sebegitu.. X mungkinnn......

Xdelah aku ckp keje makan gaji tu x bagus, cuma bg aku, aku xbape suke politik opis... Sape yg agak2 lame sket pun xdelah bagus mane , keje kuat bodek boleh naik pangkat cepat.. Gaji Ribu Riban melebihkan org yg ade certificate n keje bagus tapi x reti bodek.. Ape taknye, bile time kita neh punye la keje mcm nak mampos berbagai nak menaikkan profit kompeni tapi time dapat Bonus jek.. Wah die yg senyum melebor kemain.... Dah tau dah Markah mesti 12 per 10 punyela....(marah nampak.).. Eleh....Bole la ko ari2 modal Nasik Lemak free belikan kat Boss.. Boleh jalanla org cam ko .......(ini adalah ilustrasi semata2..emosi lebey..haha)



tu dia...kembang hidong x hengatt..ternganga mak cik tu...hati terbakor..,,,

Bg aku perkara yg paling baik ialah keje dulu carik pengalaman dalam masa yg sama ialah bukak bisnes. Bisnes kecik2 pon xpe, sbb atleast ade pengalaman meniage.. Aku ni plak jenis manusia memang  xboleh keje lame2 sgt.. Xmasok kepala hotak...Alangkan masuk tahun ke-2 setengah keje jek, tangan aku dah menggatal nak bukak Jobstreet n aim aku adelah nak keje kat tempat yg xdek Punch card... ..weh, aku slalu datang awal tau keje..haha

die ni dulu keje bahagian HR.. jaga punch card...mrh org dtg lmbat.. tgk ape jadik?? (guraula...)


Bab bisnes neh , kecik2 pon ok, Sukehatila nak bisnes jual kacang sambal ke, keropok udang ke, meniage bege ke, jual aiskerim POP or jual pemadam bendera kat budak2 skolah rendah ke (khas utk Wan ) ...hahaha.... Ape2 lagila yg agak bernas sikit dari idea aku td, yg ptg halal.... Bukan ape, atleast boleh la tambah pendapatan korang , kecualila kalo gaji dah 8 - 10k keatas kan kan....  Keje makan gaji dulu utk dapatkan pengalamn.. Paling2 pun keje dalam 5-6 tahun ke... Atleast korang taula apekah menatang namenye Invoice, Delivery Order, Quotation,  mcmane nak buat account kompeni dan yg ptg mcmane korang nak deal ngan costumer.. Penting.. sbb bagi mcm aku yg keje ngan swasta neh, banyak pengalaman berharga n perkara yg aku tau n blaja.. Bab shipping , Logistic, punctuality delivery, account , items or barang2 yg nk hantar ke offshore, ish banyak bende la.... Okla stakat 5-6 tahun keje n dpat blaja bende2 tu... Aku xdelah pk nak keje smpai 20-30 tahun..lame gile dok.. Xbole pegi aku...


ni sebab die dok lame sgt kat opis... tgk jugak ape jadik??
Ko gile nak ngadap muke boss cmni berpuloh tahon...Sanggup??wawawa

Lagik satu slalu org otak Bisnes ni muka agak xtaula malu sket.. Aku neh teringat mase mule2 meniage segala org kat fesbuk aku tegor.. punyela nak me laku kan cup cake n coklat yg aku jual.. Pegi kedai2 kat area Pgudang n Jb ni bawak murtabak sample n bg diorg rase...huhu...Muke memang selambe abes.. Siap kene kutuk lagik...  Persaingan hebat beb... Ade yg siap sound2 lagi sbb gangu bisnes diorang TAPI ade aku kesah???? ... aku pedulik hape... Lets costumer make a choice.. Jangan nak sebok2 semak eh... Allah yg bagi rezeki bukan kau yg bagi ye......
N untuk pengetahuan korang aku skang tgh running 1, 2 bisnes kecik2 jek... Bukan bisnes jual kapal or deal jual bangunan juta2 pon... Yela buat2 tambah duit kocek... Bantu2 suami kan kan...Boleh tengok kat bawah neh aku meniage ape...( Tgk jek ke .. Belila weh...hehe)


     

  • http://moonhomemadecupcakes.blogspot.com/ = Aku jual cupcake segale bagai coklat n aku jgk ade buat gubahan hantaran n candy buffet utk org kawen....setakat ni banyak jugak tempahan area2 pasir gudang n delivery free area2 sini, kalo area2 luar pon aku amek gak cume cas len sket kalo nak buat delivery...(minyak mahal oi... hehe)


  • http://jfiqfrozenfoodjb.blogspot.com/ = Aku pun jual makanan frozen... Murtabak Daging Segera yg kini mendapat smbutan hangat Gilerr kat area pgudang... Huhuhu...sampai malam pon org still ket0k pintu umah nak beli mutabak, yg kekadang menyebabkan Laki aku pun naik hangin..hahaha...Tapi skrg die da xbape kesah da..... hehehe...


Alhamdulillah, rezeki skrg melimpah ruah..Syukur pada Allah ... ; )
Sekarang dalam pale hotak aku, memang Bisnes jep yg bole buat aku berduit... Korang akan rase freedom, xkene maki ngan Boss, xpayah nak bawak kete macam Pelesit sbb nak keja punch card, tak payah nak buat2 rajin time boss ade kat opis ( penat weh belakon neh..)hehehe...  wat mase sekarang aku still lagi bekerja sbb aku rase pengalaman aku timba belom cukup...Boss pon xbg bhenti ...(bukan sbb aku kuat bodek eh...)Agak2 dah kering perigi kompeni neh ak blah la...huhuhu....

Penat??Memang penat Bisnes pastu Keje plak, tapi kalo niat korang tu betul2 ikhlas memang nak carik pendapatan lebih. penat korang tu akan hilang n datang rase seronok.... Lagila kalo dapat duit byk weh.... Tapi kalo alasan penat ok lagila aku leh terima tapi kalo ko ckp 'MALAS"



try buat alasan neh time laki korang balik nak makan..huhuu...kompem xlamela gamaknye..


.. aku pon xreti nak ckp ape.. Jagan nak mengadu2 ngan org xcukup2 bebagai kalo ko Malas xnak usaha..memang aku sumbat ngan kain rendam minyak tanah kang kasik Bakor jek... (kasar gile..)huhuh...






haha...ini pon alasan jek lebey....

Pokok Pangkal diri sendirik ye nak berubah ke x...

Okla.. Aku pon rase cam nak stop sampai sini jek... Keje or Bisnes atau Bisnes + Keje is depends pada korang... Korang yang tentukan hidup memasing.. Aku kat sini cume bagi suggestion n kongsi pengalaman aku jek..sbb pada aku kalo nak berjaya dalam hdup kene banyak berkorban n amek risiko...Kalo x korang dudukla kat tak0k lame...Atleast bgla peluang kat diri sendiri utk mencuba kan2...

So bagi yg baru2 nak mencebur dan telah terceb0rkan diri dalam dunia Bisnes...Jgn hangat2 taik ayam jek...Try buat sampai bole n kuatkan semangat! Chaiyokk... n lastly Semoga Berjaye untuk k0rang!... hehe.. ;)

Salam.........