Thursday, July 14, 2011

Bila teringat sesuatu itu....

Salam Readers...

Boring bebenau rasenye sekarang neh.. Walaupun keje banyak menimbun tapi semua pending kat orang lain.. die kene tunggu die... yang aku pulak kene tunggu yang dia lagi.. adoi.. Bila nak siap tak taula keje ni... Yang penting Part aku dah setel. Barang dah sampai Petronas Kemaman , Tak payah pikir dah. * Tibe-tibe mukadimah korang kene bebel.. hahaha....

Abesss... kang aku bukak cerita pasal Politik kauorang tak suke...  Boringla, cakap aku anti PKR, cakap aku x s0k0ng UMNO la.. Lebih baik aku cerita benda yang lagi best.. * Best ke? kakaka... Dah ,malas nak cakap pasal p0litik lagi.

Pagi tadi RAJIN gila bangun memasak... * TU pon nak mention* =P ..
Sekarang kene jimat belanje tak b0leh makan kat kedai selalu, Jimat duit. Aku kan Menteri Kewangan keluarga selaku Menteri Kesihatan. Makan luar kadang x berapa sihat, Membazir, Kadang x sedap p0n...  *Mcmla ko masak sedap sangat Nadia... =P
Semangat siap bagi Haiyat bawak bekal hasil masakan pagi tadi. Siap-siap letak atas meja. Lepas tu tadi dia talipon cakap terlupa nak bawak bekal aku masak.. Pehh.. KECEWA... Tapi xpela, bukan sengaja.. Esok i masak lagi ye.. I LAP U... * Eh Tibe2..

Dah cukupla tu merepek. Arini nak cakap benda yang sebetulnya nak tulis.... ( mukadimah bukan main)..
Ek! Eh selalu tak kalau korang ternampak satu-satu benda korang akan teringat kat seseorang. C0ntohla: Terpandang kat Bantal busuk - aiseh teringat pulak kat boyprend nama  So'od dulu. Tu contohla, aku xde bekas boyprend nama So'od (nampak sangat memilih.. hahaha..)

Saje je aku nak cerita benda-benda yg aku nampak dan menyebabkan aku teringat kat family, adik bradik or kawan-kawan. Cerita lama-lama.. Perkara-perkara lawak, Kan best kalau ingat-ingat balik. Lawak jek.. Kadang tak sengaje pon nak teringat.. hehe..

1- Public Phone -

Banyak jasa Telekom Malaysia ni..

alau aku tengok Public Phone mesti teringat kat Padil. Padil ni budak kampung aku. Gile betul kat dia dulu.Dulu bertenot-tenot pakai public phone manaade hendpon macam budak sekarang. Hendpon pertama aku beli pun lepas abis sekolah mase keje kat kedai kasut Lucky Star(sumpah Tokey dia kedekut nak Mamp*s). Dulu siap kena marah dengan Pak Cik Dollah sebab selalu sangat tukar duit siling kat kedai die. Sanggup naik basikal pegi kedai Dollah sampai rantai putus. Pastu balik kene marah dengan mak. Kahkahkah... Ngong betol...Lepas 6 bulan bertonet, tibe-tibe aku dapat tau die dah ade awek nama SITI. Menonggeng ke laut aku.. Aku terus blacklist budak Padil ni. Sampai la dah ke tua ni tibe-tibe aku jumpa dia semula kat Fesbuk. Sembang-sembang balik, cerita pasal benda dulu ,cerita pasal public phone ni. Teruk jugak aku kena bahan gelak...hehehe...PAdil , kalau ko bace blog aku xpayah nak gelakkan aku okeh... Ko pon same jek... Nurul Aqilla Norul Azhar pon same.. Bila ingat balik, mangkuk jugak aku dulu...hahaha....Tapi sekarang kitaorang kawan baik. Aku doa die jumpe org yg sesuai n baik n lagi cun dari aku.. Cun ke...kehkehkeh =)

2-   Botol kaca isi kuih raye - kalau tengok botol kaca isi kuih raya kat rumah orang atau kat mane-mane pasaraya la, aku mesti nak tergelak.. Sebab aku teringat kat abang aku yg nombor 2. die memang ade sejarah hitam bila pegang botol kuih ni. Malam raya pulak tu. Tragis betol..Hahaha... Korang tau tak tempat kuih yang jenis letak dalam dulang tu yang ade tangkai boleh hangkat sekali 6 ?
Die boleh pulak buat testing pegi hayun-hayun mende tu. sekali tangkai tu jatuh hamek ko maka Bersepai segala botol kuih serta kuih tersebut kat lantai. Dengan serta merta die mel0mpat mintak ampun dengan mak aku.. Tapi Mak aku tak marah pun..Muka die memang cuak yang amatt... Siap pel0k mak aku lagi mintak ampun takut mak aku marah. korang tak tau mak aku memang sayang botol kuih tu sebab limited edition. Malam raye tu jugak berlari pegi Pasaraya Kini pegi beli botol kuih baru. Siap beli reben ropol-ropol gam kat botol tu punye nak amek hati mak aku....Hahaha... 
Sampai sekarang ni die tak bape konpiden nak pegang botol kuih kaca, nak makan kuih mesti dia suruh orang lain bukakkan... Hahahaha....Lawak... teringat muka dia time cuak gila tu...Tapi sekarang bile kitaorg bukak balik story tu mesti bantai gelak... hehehe... =D

3- Lilin
kalau rumah blackout pasang Lilin mesti teringat kat abg aku yg first. Mase tu tak silap aku still sekolah menengah rendah. Rumah mak blackout dah tengah malal jugak, maka di pasanglah lilin. Dia pegi letak kat atas meja kayu tanpa ada sebarang alas. So benda tu x berape kukuh. Maklumla, makhluk abang-abang aku ni kalau tido letak b0m kat sebelah pun bel0m tentu bangun. Haha... Lilin tu jatuh kalau tak silap aku. Canteekkla.... pastu meja kayu mak aku yang baru saje bapak aku beli dari kedai Perabot Chan telah berlubang ditengah-tengah yg menyebabkan ianya terbakar dan agak rentung sedikit. Nasib ler mak aku sedar asap dah penuh dalam umah...... Mak aku tak marah??? Hahaha... Yang kes ni sebulan pun mak aku punya menyirap tak habes lagi... Kitaorang semua kene sekolah.. Moral of the story, Berhati-hati, Sila Letak Lilin Di Tempat yang Selamat... Hahaha.. Sorry Abg Pali...  Tercerita...Benda ni memang best utk dikenang...

Alasan : Lilin bukan terjatuh mak, Lilin tu berjalan sendiri... Hehehehe...

4- Tali Pinggang Keledar a.k.a Seat Belt-

pakai seat belt untuk "Keselamatan"

Munirah dan seat belt... Hahahahaha... * Belum cerita dah nak tergelak..
Tengok seat belt teringat Munirah.. Tengok Munirah teringat seat belt...Haha.. Time ni mak aku tengah drive kereta amek kitaorg balik dari sekolah. Munirah time ni sekolah rendah..Mak aku time ni lupe nak pakai seat belt. Aku dok kat sebelah ni memang awal-awal dah pakai seat belt. Yang Munirah ni duduk kat  belakang pegi kat tengah-tengah antara seat aku n mak mula-mula dia cakap panas kat belakang tak dapat air-cond. Mak aku wat tak tau jek.. Ntah Idea Lawak Petang mane die dapat tibe-tibe die cakap kat mak aku:
"Mak , kat depan ade Polis!!! " .. Mak aku ni dahla tak pakai seat belt, dengan lori pulak kat depan dia.. Cepat-cepat dia tarik seat belt dengan wajah yang sangat panik. 
Lepas tu mak aku tanya mana Polis?? Die pun jawab: " Orang main-main je mak, manade Polis" Korang bayangkan sepantas kilat tangan mak aku dari depan boleh smpai seat belakang bagi Panggg!! Amekk.. Malalak ko kat situ... CHehh.. Aku kat sebelah ni bajet boleh gelakkan la adik aku kene lempeng sekeping kat belakang, sekali mak aku bg pelempang 1 set rupanya dengan aku-aku skali kene... Hahahah... sampai sekarang adik aku dah serik nak buat Lawak Bodo tu lagi.. Kitaorg kalau pegi jalan mane-mane even  nampak polis mesti teringat pasal ni... Hahaha... Serik-serikk....


5- Selipar & Paku Payung

Dont try this at home..

Peh yang ni memang bikin malu jek... Teringat kat cousin aku .. Dah beranak satu pon sekarang. Sepupu aku ni kira geng kuat aku dulu mase sekolah-sekolah. Dia jarak umur jauh jugak, 3tahun rasenye. Aii.. maklumla dulu geng-geng awek kampung ditubuhkan aku mesti nak join masuk line jugak. Bajet macam line awek cunla. SElalu kena Usha dengan mat2 kampung. *Kecik-kecik dah biang.. Mana mak aku tak bising..Pangg!!
Adela satu hari ni kitaorang pegi rumah orang kawin kat hujung kampung ni jalan kaki jek. Tak jauh pon dalam 1 km jek.(La zaman ni 200meter pon aku bawak kete..dasar Pemalas..hehe)
Pakai baju kurung bukan main Lawo, selipar Bling-bling bukan main, tudung berkibas-kibas selimpang siap kerongsang bebagai, jalan bukan main melenggang, Bile lalu kat tempat mat-mat hensem kumpol Tibe-tibe ada salah sekor mulut takdak insuran menegur,
 "Eh Paku Payung kat selipar awak tercabutla..." HAdddoi.. Tibe-tibe sepupu aku tarik aku ke belakang pastu cakap selipar dia putus sebab paku payung yang die paku kat selipar tak kuat. Maka berkaki ayamlah sepupu ku itu diikuti dengan aku sekali menahan malu patah balik rumah.. =P
Maklumla dulu-dulu bukannye zaman senang kalau selipar putus, mesti 'repair' sampai boleh pakai semula..Lepas pada tu setiap kali aku jumpa mamat hayun yg tegur pasal selipar sepupu aku kat kedai tu mesti die berdekah-dekah ketawakan sambil perli2 ...
Sampai ade satu hari aku dah naik bengang sangat aku pegi baling selipar jepun yang aku pakai tepat kena kepala dia... Hahaha... Puas hati aku... Sejak dari tu aku tak pernah nampak budak lelaki tu lagi.. Mungkin bahana terkena selipar jepun aku maka dia decide nak berhijrah dari kampung tu kot utk jadik insan yang lebih cemerlang... Wakakaka.. .. Sepupu aku pulak sampai sekarang aku tak pernah tengok dia pakai selipar yang melebihi 'tarikh expired' . Serik la tu..hehehe...

6- Payung 

Tengok payung teringat Pak Long aku pinjam payung Digi aku dari raya tahun lepas tak pulang lagi.. Xpelah paklong, Hamek jelah...HAdiahhhh... Aku dapat pon Free.... hehehehe.....


Banyak lagi benda-benda yang aku tengok, selalu aku teringat kat seseorang.. Kalau nak sebut semua kang tak cukup mukasurat pulak...Heheheh....
Lepas tu bile teringat mesti tersengih sorang-sorang.. =) Tapi xpe, pada aku benda-benda macamni sebenarnye bagus. Terapi kepada otak aku yang selalu tension dengan keje.. Korang kalo taknak tensen selalu la ingat benda-benda yang lawak, kenangan-kenangan best dulu-dulu.. Ingat Allah tu wajibla kan.... Kalau ingat kenangan dulu Mesti bantai gelak punye...

Dah, hari dah petang, aku nak tutup cerita- penat menaip daripada tengahari tadi..Nantila kalau ade benda yang aku teringat terpandang ke nanti aku story lagi... Kehkehkeh... =p

Kla bye.. Salam...

5 comments:

hazirah hasran said...

hahaha lawak gile entry akk..hehe part moon kne tgn tu lg xleyh thn haha :p :))

hazirah hasran said...

hahaha lawak gile entry akk..hehe part moon kne tgn tu lg xleyh thn haha :p :))

hida izzati said...

saya rasa yg paling lawak yg part munirah dgn seatbelt laa akak.tak habis gelak sy dibuatnye.sori mun.hehe

Nadia Fuzi said...

gelakla sebnayak mane korang nak.. tapi kalau moon marah , akk tak tanggungjawab eh..hahaha... xpe, gelak tu satu terapi.. =)

Rhymee said...

Ha..ha..ha.. nice one!