Wednesday, November 28, 2012

Pukul 4 pagi..

Assalamualaikum..

Tiba-tiba rasa nak tulis blog pagi-pagi kedaung ni.

-_- sebenarnya nak menyatakan rasa penat yang tidak terhingga. Tapi bukan rungutan.
Rungutan dengan Luahan tu benda berbeza eh. Hew Hew Hew...
Sakit otak rasa fikir lebih-lebih sangat. Ape yg ko fikir macam betul sgt tu Nadia?

Oh Mannn.. Sampai hati kau katakan padaku, betapa lelahnya dirimu menghadapi aku..
Merepek. Tu lagu Shila Amzah.

Contoh kau tengok sekarang dah pukul 4 pagi. Kau faham tak pukul 4 pagi suamiku sedang berkroihhh-kroihh.. Aku masih diulit file-file ni. Kata nak jadik Millionareeeeeeeeee.... tiba-tiba bergema kat telinga. Oh Apakah.

I really need to achieve target. Tanggungjawab aku besar.
Haiyat Offshore & Construction kene pergi jauh cepat. Cepat-cepat-cepat..
Kenapa husband ko sedap jek tido ko yg lebih-lebih?
Dia takpe sebab esok dia kerja lagi teruk. Hew Hew Hew. LOL
dasat pompuan ni..

Aku nak print 5000pcs brochure company aku. Ye.. Moon's Homemade Chocolate & Bakery.
Sempat lagi aku mengendeng encik suami mintak dia baik-baik dengan boss kilang printing sebelah manetau dia nak bagi aku offer PERCUMA 3000pcs printing brochure. MIMPI INDAH kau Nadia..
Tapi aku tau itu hanya penyedap hatiku dikala tension ini. Apek tu takkan bagi aku kaya cepat.

Oklah dah boring. sambung keje balik. Nanti bebila sambung balik eh.
K bai..

Monday, November 5, 2012

Rencah Hidup ini.. Adunkan,Goreng & Telan!

Assalamualaikum.

Malam ni nak cerita yang touching sikit boleh?
Haha.. Masalahnya pernah ke kau tu touching Nadia? Muka Gangster macamni..
Heheh.. Pernah kawan-kawan.Pernah..

Sebenarnya dalam hidup aku, aku memang tak layan perkara yang kurang atau tidak produktif.
Contoh? Macam mengumpat atau kutuk belakang orang sebab?
MAK aku tak ajar. Tak pernah ajar
Mak aku cili mulut aku masa umur 4 tahun sebab aku cakap anak jiran sebelah tu bodoh sebab dia baling penyapu kat aku, Punca ? Aku tak nak bagi dia cekak rambut yang ayah aku beli.
Seriuosly sampai sekarang mcm kecik hati gila terpaksa mintak maap sebab bukan salah aku.
Mak dia muka memang annoying. Hahaha . Tetiba teringat!
Takdelah gurau aje. Tak simpan dalam hati pon. Dah maapkan dah.. Hahahaha. Seriuosla..

Tiap-tiap malam memang marathon siapkan order...Kedai & Rumah dah mcm kilang. Ni lagi dah akhir tahun. Masa cuti sekolah semua berlumba dah cop tarikh kawin.
Bila fikir kalau bisnes dah maju memang nak cari kedai besar. Dah macam cerita Raunah yang jual kuih tart nenas Cerekarama TV3 malam semalam. Last2 postpone pegi Haji sbb bz sangat dengan Order. Aku harap aku taklah Extreme carik duit tahap mcm tu. sebab ade dah niat nak pergi umrah ni. Insyallah moga-moga Allah beri aku kesempatan pergi masa aku muda & sihat ni. Kawan-kawan doakan ye mudah-mudahan dapat pergi dalam masa terdekat ni ke.. Amin!

Malam ni rasa terpanggil nak SHARE something. Lepas dengar Dr Azizan Osman punya talk. Aku tahu aku masih kerdil, banyak sangat yang perlu belajar dan belum pun jadi jutawan. Tapi Insyallah i wanna be a millionare to0. 5 Tahun paling lama masa tempoh untuk diri aku ke arah tu. Insyallah.



Dalam hidup aku, banyak benda aku belajar dari pengalaman.
Aku belajar dari kesusahan, kesedihan, makian, pujian, kepercayaan, penat lelah dan juga nasihat.
Aku belajar semua tu jadikan satu ADUNAN untuk hidup, di goreng dan ditelan.
Bukan mudah nak jadi seorang yang berjaya. Banyak air mata jugak yang dah meleleh.
Okay touching ni tapi masih senyum =)

Aku memang lain sikit dr adik beradik aku. Mak aku pun ckp.
Sebab mental aku memang ada tahap ketahanan tembok besi sikit.

Aku belajar hidup berdikari dari kecik. Habis sekolah tunggu result SPM aku kerja dulu . Sebab mak ayah aku bukan org senang yang aku "Mak nak duit!" "Nah hamek 100 hengget". Itu namanya mimpi indah aje..
Silap2 dapat penampor sulong..

My first earning salary is RM450. Dah potong-potong gaji cam hampeh lambat 2 menet masuk dari rehat pon dah kena potong 10 hengget.
Masih ingat masa tu kerja kat kedai kasut Lucky Star(yang muka Taukey dia mintak ampun nak senyum) kerja
 12 jam cuti satu hari seminggu (kdg-kdg tak cuti) lglah kalau Chinese New Year rasa macam nak nangis tapi sebenarnya dah nangis pun lepas tu ada hati pulak tu nak belikan Mak handbag Bonia. Seriuously aku masih ingat aku pegang duit RM422 (lepas gaji kena potong) aku cakap dengan mak "Jom esok pegi Pasaraya KINI" nak belikan mak handbag. Masuk dalam bilik pastu menangis.. Hehe. Sebab rasa sangat penat bekerja jadi kuli gaji satu hari suntuk RM16. Pengalaman penat tu yang mengajar aku belajar erti sabar.

Dapat masuk tawaran Universiti. Actually aku mohon Civil Engineering tapi pihak U ckp aku tak layak sbb pandai sgt.. hewhewhew...
Then aku mohon FSPU. Alhamdulillah belajarlah dengan jayanya kat UiTM.

Mulala jual mcm-mcm masa kat U Sbb mak ayah bukan org kaya nak kirim duit dengan iphone baru tiap2 bulan, contoh jual nota kat budak2 yang sangat rajin belajar. Hehe.
Gaji meningkat lepas Graduate starting cuma RM1000 gaji ciput sebab tak memilih kerja tu belum potong KWSP, SOCSO lagi tapi pengalaman yang dapat lebih berharga dari harga tu (siap dapat ilmu kebal tahan maki bertalu-talu).

Seriously Kak Zu (Kawan baikku itu) menjadi teman setia makian boss dengan aku tiap2 pagi.

Bila dapat gaji RM1000 oh dah rasa bersyukur gile sampai hilang rasa kecik hati walaupun baru lepas kena maki dengan boss. Hahaha. Mcm tak rase ape2 plak.

Pada aku Nak naik gaji tak payah bodek boss, belikan nasik lemak pagi-pagi ataupun tolong report sapa yang punchcard lambat. Buang masa jek kalau buat semua tu. Makin orang keliling benci.
Formula nak berjaya Bijak cari peluang, rajin dan tunjukkan prestasi bagus lepas tu tak payah nak setia sangat dah dapat offer bagus Blah ajelah. Yang kau nak setia sangat hari2 kena balun maki cukup 5 tahun masuk Hospital Permai.

My last earning salary makan gaji dah siap potong before running business (honestly said) is RM4400 (aku tau taklah banyak mana tapi sgt banyak dah bagi aku) hanya berbekalkan Diploma dan semangat serta tak kurang jugak berkat kutukan orang yang cakap Diploma hanya layak jadik Kerani bukan Eksekutip atau Manager. Masih ingat seorang makcik ku itu, sangat memandang serong. Sebab? Kau tolol ni dapat sambung Ijazah tapi pergi tolak. Eh, dia cakap bolehla. Yuran aku dia taknak plak bayarkan?

Ya aku sambung Ijazah pakai duit aku sendiri lepastu kau taknak puji aku melambung pulak ke?

Ok tu cite lama. 
Lepas tu aku berhenti sebab rasa bisnes lebih baik dan byk masa untuk diri.
Alhamdulillah kdgkala income boleh dapat 10kali ganda makan gaji.
Tapi dugaan bisnes tak kurang juga hebatnya.

Aku menangis, terkedu, suka, kecewa, tahu erti syukur, penat, sabar dan juga yakin dalam diri.
Email layang, makian dan juga sms yang entahape-hape tu adalah perkara biasa.
Aku dah maafkan korang. Don't worry.. =)
Bukan nak gebang cakap diri macam bagus sangat ke hape, cuma apa yang penting mindset. Biar lah lantak orang nak cakap hape dari jadik biawak hidup kat rumah habiskan beras lebih baik keje gaji kecik dan yang penting halal. Orang yang mengata orang banyak sangat ni kesian jugak. sebab dia ada msalah mental.

Baik pergi checkup cepat. Manetau ade wayar SHOT!
Pengalaman hidup kita takkan boleh beli dan Aku belajar dari pengalaman hidup.

Yes dan aku tahu masih sangatttt banyak yang perlu aku belajar.
Mudah-mudahan Allah dengar doa aku nak jadi Jutawan Muda, Kaya dan Berjaya.
Insyallah boleh.



Nak ketawakan aku? Silakan.
Aku tak rugi apa-apa.
Saja nak Share Ilmu dan PEngalaman.
Yang baik dtg dr Allah.Yang tak baik dtg dari aku.
Wallahualam.



Monday, October 8, 2012

Life and Changes..

Assalamualaikum.


Buat ape? Tengok Tv? Bagusla kalau rase TV tu tengok korang baik tutup. Tu pesanan penaja TNB.. Sebab Karen sekarang dah mahalll...

Dah lame ek tak hupdate Blog ni. setiap kali datang sini jek nak kene bersihkan sawang-mawang (memandai). nampak sangat blog pakai buang. Datang suka hati nak update- datang pemalas nak update memang sebulan sekali ajekla..

Aku pong baru balik dari Putrajaya semalam. Ada Candy Buffet & Photobooth kat sana. Alhamdulillah costumer puas hati dengan kerja kami.. so hilanglah sedikit penat hamba ini.. =)


Candy Buffet untuk Nadia & Syah
kat Putrajaya semalam..

dan ade jugak Ribbon Photobooth yang comel ni.. hehehe


Photoboth semalam.. =)


OKlah.. saje jek nak hupdate entry arini. Sebab dah sekian lama sangat stress tahap cipanzi Afrika yang meluap-luap tak dapat di luahkan..

Aku saje nak stori sikit perubahan hidup yang agak meruntun jiwa kebelakangan ini.

Minggu lepas dah hantor budak 4 ekor balik kampung. Si Hitam, Uban, Gemok dengan Jebat.
Aku memang bela diorang dari budak hingusan lagi. Jenis mak bapak tak pedulik. Okey ni bukan orang tapi kucing aku.. Aku dah hantar diorang balik kg sebab jiran aku ni dah macam bagi Hint-hint plak. Rumah taman tak sesuai bela kucing la apela. Tragis betul ayat tu mengguris hati. Terkesima kejap.Ok Fine!

Dah tu takkan aku nak campak diorang dalam longkang tempat asal balik. Kejam sangat aku ni.. so aku tak ade pilihan mintak mak aku bela 4 ekor ni. Mak aku memang suke kucing. so sangatlah suke menerima berita sedih ini.. Uhuk-uhukkk..
Mak aku siap cakap jgn risau semua akan baik-baik belaka. Saje nak sedapkan hati aku.

Tu aku tryla tahan hati ni.. so lepas ni takdekla pagi-pagi yang melangok depan pintu mintak makan lagi.. yang dok main kejar-kejar petang hari time aku balik dari kedai. Oh sadisnya kenangan itu.. huhuhu... Stress lg akuu..
Lepas tu perkara kedua yang buat aku rase cam HAMPEH gila ialah aku nak kena pass MYvi yang aku sayang gile kat Munirah.
Sebab aku dah hamek kete baru. kesian pulak dia kat Shah Alam sane tak de kete. Tapi Myvi tu memang banyak sangat jasa die kat aku. susah senang jatuh bangun bisnes menangis pon dalam kete tu.. Kire masuk dalam kete tu macam ade SOul lah. Macam sangat.. =(




MPV so cam besar sikit senang nak bwk meniaga. Tapi paling bingit kalau nak parking sopping kat Jusco ke mane2 sopping complex. Nak kene carik parking jauh-jauh sebab panjang sangat. kadang naik hangin jugak. Jenis makhluk ni kalau tak pegi sopping complex seminggu sekali boleh kene sawan. hehehe..
Tapi aku tetap bersyukur ape yang Allah SWT bagi. Ni nikmat. Alhamdulillah..
Mane nak merasa muda-muda camni pakai kete ni. Aku ingat sampai ke TUA la aku pakai myvi tu.
Allah Maha Mengetahui. Dia sentiasa merancang sesuatu yang terbaik untuk kita. =)
Yang penting Usaha!

Tetiba aku tersandar kat Sofa malam-malam buta ni.
Abang aku betul-betul pailang menyakat pergi WhatsApp gambar si gemok tengah muka sedih sebab rindu kat tuan die.



Gemok kat kampung..

Lepas tu aku pun melalak sorang-sorang kat Sofa depan TV...

Mengapakah hidup harus begini.. huuuuu.. ;(



Dah la tu tak payah nak layan sangat hati duka lara bagai nak tacing. Ni ha ade beribu lagi Goodies bag belum siap dah naik terlentang dah haku hah. Hahah.. nak tacing2 kang nak kene pang dengan costumer kang. Tak siap2 lagik hah..

Minggu ni KL punya branch jek ade Candy Buffet so JB area takde. Yeay!! Boleh aku berkuak lentang kat rumah.
Jangan nak sedap hati sangat, berlambak nak terkepak siapkan goodies ni dulu.

Okeylah. mesti korang menyesal baca entri aku ni. sebab takda inf0 menarik langsung. Hahah..

OkBai! ;D







Thursday, September 20, 2012

Kerja & Genting Highlands..

Assalamualaikum..

Nak toleh kiri kana kejap.
Weh!!! hidup lagilah blog nih.. haha.. walaupun kerja menimbun tak siap dengan design lagi, still mengada sempat nak menghupdate blog.

Ok awak. Kita update laju-laju supaya costumer tak marah. Apelah update blog, cekelat aku tak siap lagi!
Oke-oke. kita tengah buatlah tak nampak ke? Pendek umur ni. hehe. Gurau ajeks.

Start lepas puasa hidup macam marathon rentas desa. kalau masuk Olimpik kompem menang siap dapat Pengat bukan Pingat.
Peh. lepas wedding satu wedding. Tapi buat benda ni walaupun penat pun tak rase sbb aku rasa seronok.
Seronok Gile! Hahaha.. Tibe-tibe dia ni?

Saje nak update lepas buat wedding imnie,lily,nora,amir,sri wani dan lagi dan lagi aku terus gerak ke Pahang.
ni kira malam tadi baru sampai nak melepak kat umah.

Hantar barang ke Temerloh, Pahang. Costumer nak pakai urgent. Jadik xpe aku tak kesah kerana sedia membantu. Janji tetap Janji. Janji Di Tepati. Janji barang sampai. Tak sampai aku tak boleh tido malam okey.

Lepas hantar barang eh macam ade signboard pergi Genting Highlands pulak. Eh dah 5 tahun tak datang sini. Nak tengok jugak dah jadik ape kat atas sana. so Macam nak belok kat sini lah.







amboi posin nampakk.. keh3..

nak masuk bayar dulu. RM 100 untuk 2 orang kacingggg!!

yeah! are u ready?!

En Suami taknak naik dulu.. Sempat bisik
"Insurance u yang 15 juta tu dah tukar nama i kan?" Wahaha.. pandai laki aku buat lawakss kann..




kalau rantai tu putus mesti aku dah tak boleh buat Candy Buffet korang lagik.. ishk-ishk-ishk..

ok fine! di sebabkan aku pergi time bukan holiday xlah lama sgt Q masa nak naik..


alamak?!!!

Perempuan wayar shot ni nak naik flying coaster.



masa nak naik ni aku anggap, lepas ni mak aku mesti buat kenduri arwah 3 hari 3 malam.
Pehhh... Gayat nak meninggal naik ni. 
Lepas tu rasa macam Superman!!! (taklah best sangat jadik Superman yek) wakaka..

Yang pelik aku sampai sakit tekak menjerit. Laki aku senyap jek kat sebelah. Dah keras ke hape die kat dalam tu.. hahaha..

tapi bila dah turun nak naik lagi. tak hengat kau yekk.. 
Betul perempuan ni wayar Shot...haha


bila kat atas rasa kat syurga. nyaman. bila dia nak hempas ko ke bawah, 
rase macam banyak betul dosa kau yek..

Yeah!! Final Destination.. 




Sebab aku dah naik 3 kali so xdelah mabok sangat.
Tapi aku rase menatang roller coaster xlah Seram nak mati mcm naik Flying Coaster.


Go Kart!
Mula!


Yeay! Dah sampaiiii!!! okey encik. cukup time dah habis..


posing gedik kejap.. LOL

muka pening tak nak makan..

dah naik flying coaster lepastu kebulur..

yeay! Shopping!!

masalah perempuan dengan Carlo Rino.. -__-

main salji. First time.. haha.. patutlah jakon.

Bila dah petang kesejukan tahap maksima tak dapat dibendung.


Okeylah. Vacation Kerja aku dah habis.
Masa bersuka ria dah tamat.

Lepas ni nak sambung Marathon Kerja pulak.
Ok my dear costumer.
Marathon saya dah MULA untuk anda!!!



haha..

klah.
sambung entri lain lagi setahun.
Bai.
Salam. 
=)









Friday, August 3, 2012

Semua nak DIY...

Assalamualaikum.

Selamat pagi Jumaat. Salam Ramadhan ke 15.
Mudah-mudahan apa yang kita lakukan harini diberkati Allah.
Tadi Aku tidur pukul 2 pagi. bangun pukul 5pagi.. Sahur.
memang Menu aku tidor hari-hari camtu. 3jam sehari.

Tajuk amboih. Bukan main lagi.
DIY tu ape. Do It Yourself. Aku ni memang penyakit sikit. Semua nak buat sendiri. Haha.
Husband aku sampai kata, sejuta orang macam aku ni kilang tutup. Bahaye. Haha. Tapi aku takdelah sampai tahap Kasut dengan Handbag pun nak buat sendiri. Extreme sangat tu. Tak mampu. Haha..
Benda yang boleh DIY, buat ape nak beli.
Perempuan ni jimat cermat, Lelaki kena faham Konsep tu. (Ayat nak Yelah tu kan kau Nadia.haha)

Harini rancang nak pergi Jakel & Nagoya. Survey kain langsir dengan Munirah.(nak survey lagi, beli ajeklah!) Tu pun kalau SALE ade lagi. sebab memang selalu timing aku pergi Sale dah habis.Haih, macam biaselah aku ni. Orang dah gantung langsir aku baru sebok nak menjahit. Heheh.. Bziest Woman mane sempat. Ini kira dah azab sangat langsir rumah aku ni. Verangan nak langsir ala Vintage tahun ni. Berangan...

Langsir DIY. heheh..

Oleh kerana kecerewetan aku terhadap decoration rumah, langsir haku tak pernah beli ready made. Bz cmane sebok nak menjahit. Mesin jahit haku this week mesti sakit hati 5 hari straight ni aku tekan dia kaw-kaw. Haha..(macamla mesin jahit ade perasan. =P)

Encik Husband dah 2 hari demam. Berjangkit aku kot. Last week aku demam teruk. Pembawa wabak betul. Takpelah sakit penghapus dosa. Allah sayang kita lagi kan? CEpat sembuh ye sayang..=)

Raya tahun ni raya ke4 dah ada kat rumah. Nak siapkan hantaran costumer sampai ler hujung bulan lapan. Bulan 9 dah fully book Candy Buffet. Yeay bestnye! Bermula lah episode hidup bersama Gula-gula & Bunga. Saya suka! Tahun ni Open house takde. Nak datang rumah talipon jek. (macamlah pernah buat open house. =P)

Semalam dengan Munirah pergi beli tool gabus segala bagai.
Sebab nak buat projek DIY. haha. Dah nama 2 orang ni keje memang nak sep duit. Projek Frame buat sendiri nak gantung kat kedai. bila tengok2 semula dah siap eh lawaw pulak. Selamat duit haku beratus-ratus nak beli berpuloh frame.heheh.


lawow tak? =)


Next week nak kena pergi KL ada interview, Last stage dengan PUNB. Tengoklah ape nasib. Malas nak komen lebih. Manelah tau diorang nak bagi satu juta ke. Ke jeklah kau. Jangan mimpi. Doa banyakbanyak. Insyallah. Doakan ye kawan-kawan. =)

Oklah, nak mengemas rumah kejap. Harini mak,abg & kakak ipar aku nak datang. Rumah nak kena kemas sikit. Bukan ape selalu rumah ni kemas banyak. Heheh..
Ni tengah tunggu lori Kitar Semula. Rumah dah mcm tempat pelupusan sampah.wahah. banyak sangat barang nak kene kitar semula. so lepas ni Clean & Clear.

Oklah kawan . Selamat berpuasa.
Harini hari Jumaat. esok Sabtu. Jangan masam-masam. Senyum sikit sebab esok cuti.

Heheh.

Salam.







Saturday, July 28, 2012

Fear Factor - Ketakutan kah ?

Assalamualaikum..

Salam Ramadhan Al- Mubarak? Puase kah anda?
Bagus.
Nak uji kejujuran diri kita samada kita betul-betul jujur atau tidak (hanya kita dan Allah je yang tau) masa bulan puasa lah. Kita puasa atau tak puasa Allah & kita je yang tahu.
Kata suamiku dalam tazkirah Maghribnya semalam. Peace.

Saja harini ade masa lebih.. (patut tulih dalam Diary catat rekod ada masa lebih selalu BZ benau kau tu.hehe).. tu yang tulis Blog. Kalau tak memang selalu tenung jek kat button New Post ni. Lepas tu buat-buat pandang lain...sebab? Ketakutan-takut tak dapat habihkan tulis post. Simpan dalam Deraf.Lepas 2 tahun baru sambung lagi tulih Belog. Yelah orang ada Beloglah katekan. Haha.. mcm ni orang pun ada ke??

Dah habih mukadimah. Tajuk harini nak cerita sebenarnya pasal FEAR FACTOR.

hahahah!! Ayam pun ada fear factorla.


Actually ni bukan rancangan Fear Factor yang dok telan Teloq Itik 5 Gelen atau makan Ulat Cengkerik bersama Salad ataupun ketakutan dengan Lipas tapi aku nak cerita pasal ketakutan dalam diri kita.

FEAR FACTOR ada banyak.. Tapi this time aku nak sebut pasal Ketakutan atau ada satu perasaan yang menghalang kita dari buat sesuatu atau komited dengan sesuatu. Bukan fear factor yang takut lipas tu.

Aku sebenarnya dah lama nak tulis.. tapi tak berkesempatan. So kali ni aku dengan hati gumbira nak tulis dengan sesukahatiku. haha... (tiba-tiba dia ni... =.=' )

Fear Factor aku sebenarnya mula daripada Zaman Sekolah lagi. Eh korang tau tak dulu aku jarang masuk Acara Sukan Sekolah. Sebab? Aku rasa kalau aku join sukan pelajaran aku terabai. tu sebenarnya adalah salah satu FEAR factor yang tak bagus untuk budak sekolah  (aku je kot..hahaha). Sebab.. eh tak taulah ek nak cakap cmane. macam kalau kita masuk Sukan tu terpaksa pergi latihan, pergi taklimat la sampai kena tinggal kelas, skip kelas(walaupun sangat suka) tapi sebenarnya perasaan tu tak bagus. Pada aku ia memupuk kita kearah seorang yang tak mahukan lebih komitmen.. Penakut dengan Risiko..Penakut dengan sesuatu benda yang tak patut ditakuti. Risiko result periksa fail. Padahal kalau dah belajar takkan fail kot??. Takde kene mengena pun dengan Sukan Sekolah kan? Dah tua baru tahu. Heheh..

Okay teruskan membaca. Membaca jambatan ILMU..

Bila dah dewasa, ketakutan atau FEAR tu terbawa-bawak. Nampak macam benda kecik- Taknak join Ko-Kurikulum (paling anti kalau kena kawad kat Padang Sekolah . Annoying betol)

Mungkin nampak macam takde ape effect. Takut nak join sukan sebab pelajaran terabai tapi sebenarnya Kita dah pupuk diri kita supaya TAKNAK ambil RISIKO.. Yes.. serius. Tak percaya? Cuba Fikir balik.
Bila dewasa, bila something happened pekara yang secara tiba-tiba datang kita tak tahu na handle macam mana.sebab Takut?

Contoh :
CEO suruh buat Volunteer Presentation untuk bentangkan kertas kerja. Dalam Group ada 5 orang. Selalunya dia akan tolak dia. Sebab?
Kita akan terbayang dulu usaha yang kita buat tu akan Gagal.(tapi sebenarnya buat kertas kerja pun belom).
Nanti cakap depan CEO tergagap (tapi sebenarnya belum bercakap pun). Kita takut apa yang kita cadangkan orang akan tolak (tapi sebenarnya belum cadangkan pun).
Kenapa perlu ada rasa macam tu. Tapi perasan tak dalam 5 orang within the group mesti ada seorang yang akan volunteer. Sebab? Dia dapat atasi FEAR didalam dirinya. Tapi malangnya orang akan berkata dia saja nak tunjuk Hebat. Tapi memang dia HEBAT, sebab dia dah buang FEAR FACTOR risiko untuk orang mengata tentang dia. Itu Perkara Biasa.Kurang Faham? senang je..cuba Baca semula ayat tadi... =)

Rasa takut untuk berbuat sesuatu itu dah menghalang kita untuk membuat keputusan lebih jauh. Lebih jauh dari apa yang kita mampu ada dan mampu buat.Seriously.

Macam Orang yang berada di dalam Comfort Zone jugak. Itu adalah untuk orang yang paling banyak Fear Factornya. Rasa takut tak salah sebab itu perkara normal. Ketakutan adalah hak milik setiap insan. 
Eh Iklan Tiba-tiba. heh..
Tapi Rasa TAKUT yang berlebihan itu yang tidak normal. Kadang- kadang that FEAR tu dicipta oleh Rangakaian OTAK kita sendiri.. Sebelum kita buat apa-apa kita dah imagine macam-macam. Contoh yang simple:- 


Mentol dekat rumah rosak, so nak kena ganti baru. Bila nak ganti tapi TAKUT kena karen(elektrik) padahal suis dah OFF. nak kata bukan suis aje, Main Box tu pon dia kasik OFF. Tapi still rasa takut.

Orang yang kerja Office dengan Orang buat Bisnes. Mentaliti mereka agak berbeza. Orang bisnes ni dia punya Fear factor agak jauh menjunam kebawah drafnya berbanding yang dah biasa makan gaji. Kadangkala kalau kita tanya dia apa risiko kalau dia buat bisnes tu? Sometime diorang akan jawab- Risiko memanglah ade.ALAH APE NAK TAKOTT?!! Kereta tak bayar 2bulan pun muka dia rilek boleh ketawa. Itu perkara biasa.. heheh..


EH manakau tau Nadia?? Sebab aku sendiri alami. I'm talking from my experiences. 
Bila bisnes kita keluar dari Kepompong Comfort Zone. Macam Ulat jadik Rama-rama. No one will taking care of you except ALLAH... 
Even KWSP atau Socso. Pandai sendiri lah nak daftar kan?
Pada aku kebanyakan rasa takut orang sekarang ni terlalu berlebihan, selalu imagine yang lebih -lebih sebelum buat. Fikir yang negatif-negatif dulu. Kita terlalu rasa terhantu dengan MOMOKAN orang lain yang  kita sendiri tak tau dari mana FAKTA yang dia dapat dan tiba-tiba kita rasa takut.
Itu Fear Factor diri sendiri jangan salahkan orang lain.

Dan akhir sekali Ketakutan dibawah ini yang paling PARAH..

Ada jugak Fear Factor nak buat baik TAKUT.
Nak buat baik pun takut?
Contoh:- (sekarang semua nak kena bagi contoh, rakyat Malaysia ni manja pemikiran. heheh..jgn marah)

Anda berdiri Kat tempat kaki lima yang sangat bersih lepas tu tiba-tiba ada sehelai tisu terbang tepi kaki. Mesti buat-buat tak nampak. Alamak malu nak kutip sampah ni. dah pakai lawaw-lawaw ni ape barang kutip tisu. Ape pulak ORANG KATA.


One thing,Kita tak boleh buat semua orang sukakan diri kita. You hate me? 
Just say Thank you to them.. and Let that Fear go  =)

Itu ketakutan sebenarnya. Perkara yang nampak kecil tapi menjadi barah. Ketakutakan dengan apa yang orang kata tentang diri Kita.

Kau orang ada FEAR FACTOR? Aku pun ada. Tapi baikkah untuk diri kita? Jangan takut dengan diri sendiri.

OKey.

Selamat Berbuka kawan-kawan. =)

Thursday, July 12, 2012

10 perkara paling Hampeh..

 Assalamualaikum...

Saje nak update kejap sementara nak menunggu suami tercinta pulang main Futsal sambil menAnti untuk makan Sate bersama-sama.. Maka bertambah la Lemak di Badan bersama Kemalasan yang tiada taranya..Mak aih.. Ayat kamuihh dewan bahase pustaka habih.
Tengah boring2 siapkan order ngan buat preparation event minggu ni, terase plak nak hupdate Belog.. Yelah..Orang ade Blog la katekan..

Aku saje nak hupdate pasal 10 perkara paling Hampeh penah aku buat..
Alah.. asik SERIUSS je kali ni kita joke-joke la sikit ye x? Nak serius pegi tengok Nona la.. Wahah..(dtg hangin tak betul si Nadia)..
Bila ingat balik, berdekah pon ade...Rase nak lempang diri sendiri pun hade..
Walaupun sebenarnye bukan 10 kali tapi sebenarnya berjuta kali benda Hampeh itu pernaah terjadi, tapi aku aku tulis 10 dah la eh.... (alasan lebih KUKUH kerana malasss...) .. =,='


HAI! =D

1. Tengah bawak kereta dan berhenti tiba-tiba sebab nampak Cicak kat Seat sebelah driver. Walaupun kat tengah Highway, lepas tu bagi Double Signal. Ok jangan tiru aksi ini...

2. Buat-buat cakap dengan talipon sebab tak nak bercakap dengan orang yang tak disukai lalu depan kita. Lepas tu tibe-tibe Henpon berbunyi dan kemudian Kantoi... =P

3. Bawak kete keluar simpang tak tengok kiri-kanan sebab nak cepat lepas tu tiba-tiba kene HON dengan kete blakang. Sebab dah gelabah dan malu maka tiba-tiba bg lampu double Signal.. (salah guna lampu double signal lagi.. )

4. Jatuh depan cashier Pasaraya.. =,=' Lalala..

5. Aku memang selalu makan kat kedai sensorang. FOREVERALONE lah katekan. Tiba-tiba terjatuhkan gelas dan kemudian berteraburlah ais. Nasib baik ada kucing kat sebelah untuk di persalahkan hal itu.

6. Belok simpang kiri sedangkan dah bertahun-tahun tau nak balik rumah kena belok simpang kanan. Lepas tu habiskan minyak kereta untuk U turn 3 km lagi. Yeay!

7. Dah lambat &  rushing nak keluar rumah lepas tu Dah kunci pintu pagar 4 lapis, pintu grill 7 lapis baru teringat Kunci Kereta tertinggal kat dalam rumah. Perfect!!

8. On TV guna Hendpon . Pastu marah kenapa TV tak ON .. bagi peLempang jek bagus kat dia ni..mcm orang sengal.. hahaha..

9. Bawak LapTOP ke hulu ke hilir time outstation, Lepas tu nak guna Charger dengan Bateri tinggal kar rumah. Memang TIP TOP lah!Bersabarlah sayang walaupun rasa nak baling laptop tu tingkat 37..(tak boleh tinggi lagi?) hahaah.. B)

10. Pakai kasut sebelah lain-sebelah lain. nak pergi jumpa Costumer. OKey.. =D

Dahla tu. Tak payah nak gelakkan aku lebih2,.. walaupun ade lagi 15 juta keSengalan hal-hal lain yang tak dapat dirungkai tapi Otak ku ini tetap bergerak pantas dalam hal ehwal Duit.. hhaha.. (xnak kalah)..

Oklah.. Nak sambung buat labels Minnie Mouse Polkadot Pinky2 Tomey2.. haha..

Dah penat merepek. Bai. Salam..

=D.. hehe..




Thursday, June 28, 2012

Hidup ini 24/7.Twentyfourseben..

Assalamualaikum

Dah lame tak hupdate blog. Rase macam heaven gile dapat hupdate.. Hahaha.. Ketawa suka. Motif?
Sebab dapat hupdate blog jek. Kesian makhluk ni krang kasih sayang..hehe..

Semalam  aku pergi kedai *Sulaman* ape kebende nama kedai dia. Tempah baju untuk event TV3 Jom Heboh minggu ni. Aku tempah baju je kot, bukan aku mintak sedekah berguling depan kedai. Mak elahhai, bukan main susah nak senyum. Aku jek yang macam kerang busuk sambil senyum tanya hitu hini. Oh kau seperti tidak menyukai pertanyaan ku sedangkan aku mahu memberi duit ini kepada kau. Aku pun tak faham ape yang dia menyampah sangat buat muka. Aku nak tempah baju je kot? Penat aku senyum, tanya penuh lemah lembut. Belum tengok aku jadi HULK lagi. Ok dah. 
Makin aku ingat makin pulak sentap rase.
Penat gile. Satu hari carik barang sambil main fesbuk. Penat jugak eh main fesbuk. Ingat tak penat.
Lepas tu lepak kejap dekat McD carefour. 
Sambil tengok makhluk lalu lalang.. Macam-macam rupa ye..

Sebenarnya aku ada plan nak pegi vacation dis 29 June till 2 July. Tapi harapan Vacation itu telah tinggal harapan. Haha.. Ayat takleh belah.. Sebab hade jek keje yang menanti. Takkan nak tolak. 
Nanti org tak percaya kita pulak yer..
Tapi aku akan carik jugak satu hari aku nak pergi bercuti. 
Tengok schedule sampai tahun depan aku pulak naik kecut perut. =P
Gile penuh. Hokey Nadia, Kau yang tulis schedule tukan bukan org lain.

Memang betul, kita yang pilih untuk hidup bizi twentyfourseben atau feel freedomm jek memanjang. Tapi kalau ayah ku telah memang mewasiatkan dan kompem meninggalkan sekapal emas atau setalaga minyak petrol sedalam 70 km kedalam tanah xpelah jugak.
Ataupun celik-celik mata dah dapat New Ipad. Seronok gila hidup takpayah nak tempah baju komepni sambil hadap muka budak yang hampeh tadi tu. 
Pada aku selagi tak kena bambu dengan Boss, jadik KULIbatak kena maki twentyfourseben tu pun dah cukup FREEDOM.



buat mcm ni kat tepi laut Mersing. mesti rasa Freedom. =P

Nak benda biasalah Semua kena usaha. Jadik kalau bizi twentyfourseben sebab nak berjaya dalam hidup aku rase takpe kot asalkan jangan tinggal solat & sedekah. kata emak.

Lepas ni Bizi dengan kedai. Kedai aku pun tengah banyak lagi benda nak hupgrade. Nak pasang wallpaper itu ni. Berangan macam-macam Tapi aku sendiri belum pilih wallpaper kaler hape. Banyak nye bende nak pikir. Dahla otak 40 kilobait aje.Gile kecik Memory kau Nadia. heheh..

Sebenarnya minggu ni aku tak jangka pun nak join TV3 untuk Booth Wanita Ispirasiku. Diorg offer Team aku then tengok macam best jek, for bussiness opprtunities dan bende pulak FREE so sangatlah bagus (pantang FREE). 1 July tu malam aku akan jadik Superman versi Malaysia terbang pergi KL sebab besok paginya aku nak kena pergi Taklimat PUNB. dengan report tak siap lagi ni. Taktaulah bila nak siap. Oh rase cam jadual bulan ni Perfect gile. Rase nak humban dalam api pun ade schedule ni. =,='
Tapi takpe. Nadia Boleh!


Yeay! Malaysia Boleh! (tiba-tiba)

Apepon buat keje tak boleh merungut. Aku bukan merungut cuma luahan perasaan jek kat Blog SS ni. (Syok Sendiri)Heheheh.. sebab waimah tulis panjang kedaung manepon takhadenye orang nak baca belog ni.
Tapi aku rase, sejak berhenti keje jadik Eksekutip nih, hidup rase TOTALLY keluar dari comfort Zone. TOTALLY. Serius bai. Tak hadenye orang nak tarah letak duit 3-4 ribu dalam bank lagi dah tetiap bulan. Kalau malas carik job waimahnye ade 2,3 posen jek dalam bank aku. 
Hidup Thrill gile. (cheh ayat nak cam bagus) haha.. Yelah sebab kalau dulu tetiap bulan sedap jek cucuk duit Ting! Baki anda ialah RM 3987 blablabla.. sekarang kau malas baki kau doposen. ATM tu pon tak sudi nak tengok muka kau Nadia. heheh.

Tapi Ayah aku selalu pesan, kalau nak hidup mencabar Bisnes. Kalau nak hidup macam gitu aje, Makan Gaji. Okey, Ayah memang Saiko. Tengkiu Ayah.

Someone said to me.Nak berjaya tak boleh merungut. Memang betul..
Tapi dalam perjalanan yang masih baru aku dah rase jugak macam-macam benda:-

-orang tak bayar hutang? Lumrah manusia.
- Tak tido 48 jam? Itu perkara biasa.
- Duit tinggal cukup-cukup lepas makan? itu turun naik adat berniaga.
- Kawan bisnes tikam belakang? Maklumlah manusia.
-Menangis? Takkan ada org peduli. So cekalkan hati.

Walau ape pun jadi jangan takut untuk laluinya. Sebab semua perkara yang datang akan pergi. Yang pasti cara kita menghadapinya. Bagi kawan-kawan yang baru nak start bisnes, don't afraid. Buat je. Jangan malu walaupun sekadar nak meniaga kacang sambal. Kalau sedap ape salahnya. Yang pasti strategi. Akupun takdelah bagus mane cuma nak kongsi pengalaman aje. 
Nasib dan hidup kita takkan berubah kalau kita sendiri tak mengubahnya.
Kalau nak lakukan sesuatu, Lakukannya dengan HATI dan CEKAL.
Insyallah, berjaya.
Klah, sambung nanti eh.
Bai.
Salam














OSt Layan...

Assalamualaikum..

Blog dah berlapuk.. Nak hupdate entry kejap.. yelah.. inilah die blog SS (Syok Sendiri).. haha.. sukehati ko la..

Kejap. Aku nak hupdate lagu OST cerita Suri - Biar Sampai Ke Bintang..

Lagu ni sangat best. Banyak Makna. Walaupun gua takdelah jiwang mane. tapi hapepon takleh lawan lagu Najwa Latip.. Kosong. Ye lagu tu best..
Rase best pulak aih dapat hupdate blog(tengah tersengih2).. rase nak tepuk jek muka sendiri. excited tak pepasal. Ok hape pon jom layan lagu nih kejap.
Nyanyi ramai.. =P

hehehe.. Jom..

http://www.youtube.com/watch?v=Si5tkSxHIss

dah.kejap lagi aku hupdate lagi..
Bagi senyuman menawan kejap..

=)



Monday, May 21, 2012

Entry pukul 3 pagi..

Assalamualaikum..

Dah lame betol tak  tulih belog.. Selalu nak tulis mesti sekerat jalan.. Nak tulih bukak New Post pastu save Draft.. New Post save draft... Bile ntahler nak Publish post.. Arini agak2 menjadikler gamaknye... hehehe...

Sekarang ni hidup aku main kejar-kejar dengan masa.. Berlari-lari bukan main laju.. Tup-tup dah nak dekat due date nak hantar brg costumer.. Hadoi mak aih.. Ponatnyo den.. Tapi carik rezeki manaleh mengeluh..

Rezeki Alhamdulillah... Aku sangat percaya sekarang punca rezeki 9/10 ialah datang dari perniagaan.. Tapi kene kerja kuat. Contohnye tulis Blog pukul 3 pagi. Tu contoh yang paling baik sekali.. Hehehe..

Tak tau nak tulih ape sebenarnye, tapi rase macam nak merepek menyonteng-nyonteng jugak Blog neh.. Dek sebab kepale hotak aku dengan badan sekali dah terlalu penat, aku asik pikir nak pegi bercuti jek.. Tapi macam kirim salam la sebab jadual aku dah sangat pack sampai bulan January tahun depan...

macam nilah aku...wawaw...

List order yang menghantui hidup.. haha..

Ada good news jugak.. Walaupun memenatkan.. huhu.. Insyallah aku akan start bukak kedai di Taman Mawar, Pasir Gudang, Johor...... Maybe dalam 12 June 2012.. Sebab Kedai dah menjadik antara element terpenting dalam bisnes aku sekarang.. *Cheh ayat nak best..rase nak sepak jek.. haha..
Bukan hape senang sket nak deal dengan costumer..Kalau datang rumah mcm tak berape nak privacy kesian kat incik.husbend aku.. hehe.. Costumer pon mesti segan2.. Lagipun permintaan dah sangat banyak sekarang.. bisnes tak boleh lambat2 mesti kene laju mcm kerete Ferrrarrry.. haha.. Merepek lagi Si Nadia..
Aku pon tengah survey2 Van Hiace jugak.. Dah bincang2 dana duit simpan macam cukop sebab susah nak delivery brg goodies beribu2.. nak kene hangkot 2-3 kali.. Mule2 pikir banyak kali jugak nak tambah komitment , tapi pikir balik nak takut ape..Bak kate incik husbend Nak bisnes kene berani... Nak kene amek lesen bawak Van pulok..huhuhu.. Ok berani ni.. Berani ni.. wawawa... Van nanti nak cat kaler pink eh.. Haha.. sempat lagik berangan..

Dahler.. aku nak membuta dah kejap lagi.. besok pepagi Subuh dah nak kene bangun.. Sekarang ni 5 menet pon bukan main sayang.. Tido 4 jam,lebih jek jadual dah larik..dah nak kene cover bali.. Baru tau betape pentingnye mase.. Tapi xpe muda2 kene kerja kuat sebab aku dah pikir lagi 5 tahun aku nak duduk relax jek jaga anak.. Kedai & Bisnes cume pantau2 ajek.. Okey berangan lagik. sudahler tu Nadia..
Hokeylah tengok esok ke luse aku hupdate lagikla eh. *Xpayah nak janji sangatlah Nadia oi..kang save lagi dalam Draft.. hehehehe.. 

Tengah penat2 mcm ni, tengok orang sekeliling aku rase kuat balik.. Adik aku,Husbend & emak aku memang banyak bagi semangat nak teruskan apa yang ada sekarang.. Berkat doa dari family memang banyak membantu.. Bak kate orang Kepayahan mendapatkan sesuatu kadang mengajar kita lebih menghargai...

Okeylah.. nak tido dah.. nanti aku hupdate lagi eh. Bai!

Salam..


Monday, April 9, 2012

Sang Pencinta Kucing.. Part 2

Assalamualaikum.........

Blog sape yang bersawang mcm kat umah usang ni? Haaaaaaaaaaaaaaaa... bersawang pon bersawangla.. boleh vacumm.. hahaha.. Rindunye nak tulis beloh.. Oh sangat rindu.. walaupun keje melambak tak siap lagi, tapi sebab dah rindu menggatal nak menulis belog gebang ni nak jugak bukak..haha..

So meh kita sambung cite Sang Pencinta Kucing PArt 2.. (mcmla ade org nak follow ko PArt bagai) haha,,
Last part aku ade ckp aku tgh carik kucing yg sesuai dengan jiwa aku.. ( sesuai jiwa bagai pulak) ..
So, ini ialah hadiah daripada encik husben aku.. Bukan kucing parsi, siam, thailand ke pon.. kucing biase jek tapi pada aku mereka ini sangatlah pandai..

Aku dah dpt 3 ekor n pejam celik dah nak dekat sebulan dah aku bela 3 ekor ni. Hamek bukan sekor -2 ekor tapi 3 ekor en husben bg. haha,, cucila berak die. Padan Muka nak kucing sangat... T______T

Ala tapi aku x kesah sgt pon.. sbb aku dah ajar die buang ayaq besaq jauh2.. dan setakat 3 minggu ni mereka semua sgt menurut perintah..
Jeng3..surprise.. This is GEMOK, UBAN & HITAM..



Actually husben aku kutip kucing ni & bela kat tempat keje dia. (sorry aku takdapat bayangkan mcmane die bela kucing ni.. n dia bwk balik jek kat umah aku tgk kucing ni dah besar sket)

Mereka ni sangat pandai & sebulan aku bela aku dah faham perangai diorang ni:



Gemok ==> KUAT! Sangat kuat makan, jenis tak kesah, asalkeboleh hape semua die redah..paling manja & paham bahase....dan paling Kuat bantai kucing sebelah.. haha
ini GEMOK!

Tengok tu si GEMOK kalau sehari tak buli adik tak bole.. pegi Hempap member tu.. haha..

Uban ( yang tengah2) ==> sangat penyegan, tak suke org pegang dia sgt, lembik, tak suka kongsi makan, ego yang tinggi , die tak suke meleset kat orang... kadang-kadang aku menyirap dengan perangai cerewet die 2.. tapi die suke buat suprise..janganla tido kat TV. Kompem ibu jari kaki kene geget. Toyol jadian betol! Hahaha..

ini UBAN!! (sebok jek member blakang tu!! )


Hitam==> paling kecik & the only girl.. haha.. selalu Malu-malu kuceng.. selalu jalan melenggang suke lepak umah sebelah (walaupun jiran sebelah asik baling dgn penyapu, tapi dia x putus asa..haha) paling komeng, palin kuat minum susu,, gembing..suke perhatikan abg die main, paling susah nak dengar sore & paling kecik sekali even diorg semua sebaya.. dan aku paling x suke die berkawan dengan kucing jantan penyamun tu.. haha.. kucing tu selalu carik gadoh dgn Gemok! menyirap!
I called her Miss Silence.. hehehe..

si MINAH LENGGANG HITAM...


Sayang.. =) Lain kan bila ada kucing.. RAse cam x sunyi.. walaupun tinggal sorang2 tapi bila ada kucing xdela rase sunyi n tak bape takut sgt.. Lagila bile si Gemok gedik tu ajak berbual,, haha,,

Okeyla.. jap lagi nak hupdate pasal product baru & Candy Buffet yg latest pulak.. Yelah mcm rajin sgtla kau tu Nadia.. haha.. aku malas sebenarnye,, =( sbb ade banyak sgt order ni.. Kalau smpt kang aku hupdate eh.. okey tata..

Wsalam..