Friday, July 29, 2011

30 Perkara tentang AKU-aku-AKU...

Salam.. Hallo0o0 Readers...

Makcik jual bunga datang lagi....Makcik nak bg tau semalam Malaysia bola dah kalah.. tapi xpe Malaysia tetap hebat, tapi entri ni xnak citer pasal bola pon... Saje entri kali ni nak buat semak sikit pr0m0te diri punn..... wakaakka...
Ni nama dia entri promote dir.. Ntah hape2.. wahah.. Eh* Pang!

Aku sangat bosan duduk kat 0pis yang kejenye macam gunung ni... Dunia bet0l semua ni.. (ciiSSss...cisSs..cisS)
Dengan boss yang asik ajak nak bergaduh jek.. Pehhh... Menyirap ajekkk.... Xpe2... Mari kita lihat topik yang xde kene mngene dengan bebelan aku.. =P

30 Things about Aku....
Gambar cun yang tak sengaja diambil dari camera CCTV....

1. Aku kuat tido... dan kategori manusia paling senang tid00...
2. Aku workaholic..Aku suka bisnes, aku suke kerja..
3. Aku tak suka insect- kumbang ataupun kelkatu.. bukan sebab penakut tapi ade Allergic..
    Penah kena 4 jarum sebab menatang ni..Gegata wo0o.. =P Dan juga tidak lupa ye.. Encik Cicak.... wawawa......wekkk... Geliii....
4. Aku suke orang yang sempoi.. bole lebih kurang....Tak hot temper...
5. Aku suke laut...Aku suke snorkling...Sukeeee gilerrrrrr...hehehe
6. Aku suke tengok Kalender (pale hotak ingat nak mintak cuti je...)
7. Aku selalu pikir yang aku memang tak cun dari orang lain...
8. Aku suke korek pensel & simpan stationery.. (perangai dah macam budak sekolah)
9. Aku dulu ratu Saloon... macam-macam pesen rambut penah buat tapi sekarang aku dah INSAFF.... heheh...
10. Aku suka vacuum rumah. Vacuum LG adelah kawan baik aku...
11. Aku suka tulis Blog.... Walaupun takde orang nak baca entri aku...heheh..
12. Aku penah kena cili dengan mak aku masa umur 3tahun sebab tiru anak jiran sebelah cakap "Bodoh".. heheheheh.... Biasela budak baik kan....
13. Aku tak pernah pergi Sabah Sarawak.. Teringin gile nak gi sane.. Best x?
14. Aku tak suka make up.. Aku seorang yang semp0i ajekkk....
15. Aku jarang tengok TV..
16. Aku suka bawak kereta laju-laju tapi orang lain cakap aku bawak kete macam siput jugak...
17. Aku tak suke tengok Catalogue Kompeni.. Serabuttt...
18. Aku berangan nak beli rumah Banglow semi-D...ajak mak aku duduk sekali...
19. Aku dah tengok cite IP Man 1 & Ip Man 2 dah masuk ni 18 kali... Power kan Donny Yen.. Boleh terbang-terbang siott..
20. Aku pernah naik basikal pergi sekolah jatuh masuk dalam longkang...
21. Aku paling tak suke orang mengadu domba.. Memang kalau aku dapat tau tak lame nak makan siku akula 2..
22. Aku suke tengok cerita Perang-perang..... Beng-beng-beng... Bukit Keponggggg..
23. Aku adelah seorang yang sangat setia.. heheheh...
24. Aku selalu cakap sorang-sorang.. Aiyo0o..xTaYoh...
25. Aku tahan kena maki tapi kalau aku dah marah... puhhh... boleh jadik HULK... tau x HULKKKK...Wargghhh... hahah..
26. Aku sayang kucing.. MIoowww...Miowww...hehe...
27. Aku tak pandai berenang...Tak payah nak ketawa kalau nampak aku mandi laut pakai Boya.. Okeh?
28. Aku suke life aku sekarang berbanding dulu... =)
29. Aku tak pandai bawak kereta Manual.... haha... =P
30. Aku suke travellllllll..................coming soon December 2011 vacation.. =)


Saje nak interframe diri sendiri kat Belog sendiri... sengal...
Ha,.. nak kutukla tu.. aku kep0k kanggg! haha...

Okeyla... saje jek nak buat ilang2 boring....sementara nak tunggu sisa masa terakhir kat 0pis ni...
Minggu depan da masuk tempat keje baruuu...huu.. yang tu nantila aku story..hehe.. Kang xde mende pulak nak cerita... =p

Wokey babai... Salam....

Wednesday, July 27, 2011

Wordless Wednesday ~4~

Salam.. Halloo0 Readers...

Mak cik kembali dengan menghupdate Belog... Macam x biase pulak,, harinikan ari Rabu.. Tapi Kalau kat PapuaNewguinea ari Selasa lagi... *dah start nak merepek..=P

Hamekla jom tengok entri Wordless Wednesday kali neh:


Ini gambar tengah Terrrmenungg ( Berangan )... Kat Mersing...My Hometown...

Aku selalu cakap dengan husband aku n simpan Impian :

- Umur 30+ aku dah xnak keje makan gaji susah2 lg......
- Aku nak balik Mersing duduk sana... sebab..Mersing aku rasa tempat yg plg best dlm hidup aku...
- Aku berangan nak beli tanah, buat rumah dekat dengan rumah mak aku...so aku selalu bole tengok dia..
- Sekeliling rumah Aku nak bina Hotel kecik-kecik or Resort tepi laut ... Mane2 mat saleh or tourist bole menyinggah kasik duet sewa chalet...huuhu
- Aku nak hidup jauh-jauh dari Bandar...Xdak bising...
- Boleh memancing ikan kat Jeti , Boleh Tanam daun kes0m atau daun kunyit kat blakang rumah....xpayah 24 hours nak belik jek kat PAsaraya Lee Heng tu lagi.. =P
- Aku nak hidup sempoi jek... Xde sopping kompleks, panggung wayang or PAsaraya besar2 yg bole window sopping... =P......Susah sikit pon xpela..

Insyallah bole.. Tu pon kalau aku x skip bayar investment n xjual ASB aku tibe2.. wahaha...
Bak kata bapak aku..
"Berangan xkena bayar, jadik simpan angan-angan jadikan ia satu impian dan kenyataan.."
Peh.. Motivate Giler.. Time kaseh ayah... Eh* Saiko lg...hehe...

Okla... Nak sambung keje.. KAng boss p0tong gaji, xcukop plak duet nak bukak Hotel.... heheheh..

Bye.. Salam...

Saturday, July 23, 2011

Mari Menjawab dan Merapu...huhuhu...

Salam Readers,

Ade banyak yg menge Tag soklan2 ni.kat fesbukla, blog la.. Hampas tol member2 aku ni...Hahahha.... Saje nak bagi aku jadik rajin kan... Ye.. aku jawab Soklan Tag korang yang kadangkala agak merapu tu.. Lepas tu aku malas nak tag orang eh... Ini jawapan secara tidak formal eh, Xpayah nak seriusss sangat...
Kalau kauorang rase ----->* Macam betol jek minah ni....**<---- tu memang aku bagi makan siku kang..Hahaha....... Dari mana budak-budak ni ced0k soalan Tag ni aku pon tak taula...
Okeh.. Here we go00000000000ooo.... Haha.... Mari Menjawab Soalan...



Soalan 1 : 
~3 names in your massage inbox,hp ke social profile ?
1. Of coursela Laki aku..
2. Nombor tidak dikenali..wahaha...
3. Munirah Fuzi yg paling poyoss

Soalan 2 : Your main Ringtone.
Maher Zain - Insyallah

Soalan 3 : What u did at 12 last night?

Aku tengah masak Bayam msk air untuk laki aku.. dia kurang darah merah, so kene makan Bayam banyak-banyak okeh...

Soalan 4 : Who was the last person you went out with? where?

Haiyat Hashim - Soulmate aka Boyfriend i yang paling hott.. hehehe

Soalan 5 : The colour of the T-shirt you’re wearing now.

Blue Black

Soalan 6 : The last thing u did.
Go to the Toilet.. =P hahaha...

Soalan 7 : 3 of your everyday favorite items.
1. My handphone
2. My hd..hehehe...
3. My credit card....

Soalan 8 : The color of your bedroom.
Peach Blue

Soalan 9 : How much money in your wallet now?
RM 136.40 ... budak kecik tak boleh pegang duit banyak-banyak... =P

Soalan 10 : How’s life?
Bahagia Bangatttt... Syukur Alhamdulillah.. =)

Soalan 11 : your favorite song..
Rapuh - Opick

Soalan 12 : What will you do next weekend?
Nak balik kamp0ngggg... Mersinggg.. =)))

Soalan 13 : When was the last time you saw your mum.
2 weeks ago... wawawa.. Miss her so muchhh..

Soalan 14 : where is she now?
Home town with Ayah and Munirah kutikk..

Soalan 15 : when was the last time you talked to your parent?
Last night...

Soalan 16 : Who is the last person that talked with you last night?
My Husband.. =)

Soalan 17 : Where did you have dinner last night?
At Home ... Makan Potato Spiral... Sedap gilakkk... hehe

Soalan 18 : The last surprise you got.
Dapat tau lulus  interview keje baru dengan gaji yang Aummm.... hahaha

Soalan 19 : Last thing you borrowed from your friend.
Stapler... alaa... Kompeni punye...

Soalan 20 : Who is your bf/gf or husband/wife?
En Haiyat Hassim

Soalan 21 : what do you feel now?
Think about new task and new environment at new place of work.. huhuh

Soalan 22 : wanna share with who?
Of course My Husband...

Soalan 23 : who knows your secret?
Only My Husband and My mom...

Soalan 24 : they keep your secret?
Yess...

Soalan 25 : Are you angry with someone?
Rasee nak bubuh penyapu jek kat kepala dia..

Soalan 26 : what do you order at McD?
Double Cheese Burger & Bubur Ayam...

Soalan 27 : The last time you felt so sad..
When I left my ex bf...for my future..

Soalan 28 : mahu tag?
AKU MALASSSSSS... hahaha...




okeh..Soalan dah habes dijawab.. Azab nak ngabeskan.. hahahhaha=P

Okeh chow dulu... Bye....  Salam...


Thursday, July 14, 2011

Bila teringat sesuatu itu....

Salam Readers...

Boring bebenau rasenye sekarang neh.. Walaupun keje banyak menimbun tapi semua pending kat orang lain.. die kene tunggu die... yang aku pulak kene tunggu yang dia lagi.. adoi.. Bila nak siap tak taula keje ni... Yang penting Part aku dah setel. Barang dah sampai Petronas Kemaman , Tak payah pikir dah. * Tibe-tibe mukadimah korang kene bebel.. hahaha....

Abesss... kang aku bukak cerita pasal Politik kauorang tak suke...  Boringla, cakap aku anti PKR, cakap aku x s0k0ng UMNO la.. Lebih baik aku cerita benda yang lagi best.. * Best ke? kakaka... Dah ,malas nak cakap pasal p0litik lagi.

Pagi tadi RAJIN gila bangun memasak... * TU pon nak mention* =P ..
Sekarang kene jimat belanje tak b0leh makan kat kedai selalu, Jimat duit. Aku kan Menteri Kewangan keluarga selaku Menteri Kesihatan. Makan luar kadang x berapa sihat, Membazir, Kadang x sedap p0n...  *Mcmla ko masak sedap sangat Nadia... =P
Semangat siap bagi Haiyat bawak bekal hasil masakan pagi tadi. Siap-siap letak atas meja. Lepas tu tadi dia talipon cakap terlupa nak bawak bekal aku masak.. Pehh.. KECEWA... Tapi xpela, bukan sengaja.. Esok i masak lagi ye.. I LAP U... * Eh Tibe2..

Dah cukupla tu merepek. Arini nak cakap benda yang sebetulnya nak tulis.... ( mukadimah bukan main)..
Ek! Eh selalu tak kalau korang ternampak satu-satu benda korang akan teringat kat seseorang. C0ntohla: Terpandang kat Bantal busuk - aiseh teringat pulak kat boyprend nama  So'od dulu. Tu contohla, aku xde bekas boyprend nama So'od (nampak sangat memilih.. hahaha..)

Saje je aku nak cerita benda-benda yg aku nampak dan menyebabkan aku teringat kat family, adik bradik or kawan-kawan. Cerita lama-lama.. Perkara-perkara lawak, Kan best kalau ingat-ingat balik. Lawak jek.. Kadang tak sengaje pon nak teringat.. hehe..

1- Public Phone -

Banyak jasa Telekom Malaysia ni..

alau aku tengok Public Phone mesti teringat kat Padil. Padil ni budak kampung aku. Gile betul kat dia dulu.Dulu bertenot-tenot pakai public phone manaade hendpon macam budak sekarang. Hendpon pertama aku beli pun lepas abis sekolah mase keje kat kedai kasut Lucky Star(sumpah Tokey dia kedekut nak Mamp*s). Dulu siap kena marah dengan Pak Cik Dollah sebab selalu sangat tukar duit siling kat kedai die. Sanggup naik basikal pegi kedai Dollah sampai rantai putus. Pastu balik kene marah dengan mak. Kahkahkah... Ngong betol...Lepas 6 bulan bertonet, tibe-tibe aku dapat tau die dah ade awek nama SITI. Menonggeng ke laut aku.. Aku terus blacklist budak Padil ni. Sampai la dah ke tua ni tibe-tibe aku jumpa dia semula kat Fesbuk. Sembang-sembang balik, cerita pasal benda dulu ,cerita pasal public phone ni. Teruk jugak aku kena bahan gelak...hehehe...PAdil , kalau ko bace blog aku xpayah nak gelakkan aku okeh... Ko pon same jek... Nurul Aqilla Norul Azhar pon same.. Bila ingat balik, mangkuk jugak aku dulu...hahaha....Tapi sekarang kitaorang kawan baik. Aku doa die jumpe org yg sesuai n baik n lagi cun dari aku.. Cun ke...kehkehkeh =)

2-   Botol kaca isi kuih raye - kalau tengok botol kaca isi kuih raya kat rumah orang atau kat mane-mane pasaraya la, aku mesti nak tergelak.. Sebab aku teringat kat abang aku yg nombor 2. die memang ade sejarah hitam bila pegang botol kuih ni. Malam raya pulak tu. Tragis betol..Hahaha... Korang tau tak tempat kuih yang jenis letak dalam dulang tu yang ade tangkai boleh hangkat sekali 6 ?
Die boleh pulak buat testing pegi hayun-hayun mende tu. sekali tangkai tu jatuh hamek ko maka Bersepai segala botol kuih serta kuih tersebut kat lantai. Dengan serta merta die mel0mpat mintak ampun dengan mak aku.. Tapi Mak aku tak marah pun..Muka die memang cuak yang amatt... Siap pel0k mak aku lagi mintak ampun takut mak aku marah. korang tak tau mak aku memang sayang botol kuih tu sebab limited edition. Malam raye tu jugak berlari pegi Pasaraya Kini pegi beli botol kuih baru. Siap beli reben ropol-ropol gam kat botol tu punye nak amek hati mak aku....Hahaha... 
Sampai sekarang ni die tak bape konpiden nak pegang botol kuih kaca, nak makan kuih mesti dia suruh orang lain bukakkan... Hahahaha....Lawak... teringat muka dia time cuak gila tu...Tapi sekarang bile kitaorg bukak balik story tu mesti bantai gelak... hehehe... =D

3- Lilin
kalau rumah blackout pasang Lilin mesti teringat kat abg aku yg first. Mase tu tak silap aku still sekolah menengah rendah. Rumah mak blackout dah tengah malal jugak, maka di pasanglah lilin. Dia pegi letak kat atas meja kayu tanpa ada sebarang alas. So benda tu x berape kukuh. Maklumla, makhluk abang-abang aku ni kalau tido letak b0m kat sebelah pun bel0m tentu bangun. Haha... Lilin tu jatuh kalau tak silap aku. Canteekkla.... pastu meja kayu mak aku yang baru saje bapak aku beli dari kedai Perabot Chan telah berlubang ditengah-tengah yg menyebabkan ianya terbakar dan agak rentung sedikit. Nasib ler mak aku sedar asap dah penuh dalam umah...... Mak aku tak marah??? Hahaha... Yang kes ni sebulan pun mak aku punya menyirap tak habes lagi... Kitaorang semua kene sekolah.. Moral of the story, Berhati-hati, Sila Letak Lilin Di Tempat yang Selamat... Hahaha.. Sorry Abg Pali...  Tercerita...Benda ni memang best utk dikenang...

Alasan : Lilin bukan terjatuh mak, Lilin tu berjalan sendiri... Hehehehe...

4- Tali Pinggang Keledar a.k.a Seat Belt-

pakai seat belt untuk "Keselamatan"

Munirah dan seat belt... Hahahahaha... * Belum cerita dah nak tergelak..
Tengok seat belt teringat Munirah.. Tengok Munirah teringat seat belt...Haha.. Time ni mak aku tengah drive kereta amek kitaorg balik dari sekolah. Munirah time ni sekolah rendah..Mak aku time ni lupe nak pakai seat belt. Aku dok kat sebelah ni memang awal-awal dah pakai seat belt. Yang Munirah ni duduk kat  belakang pegi kat tengah-tengah antara seat aku n mak mula-mula dia cakap panas kat belakang tak dapat air-cond. Mak aku wat tak tau jek.. Ntah Idea Lawak Petang mane die dapat tibe-tibe die cakap kat mak aku:
"Mak , kat depan ade Polis!!! " .. Mak aku ni dahla tak pakai seat belt, dengan lori pulak kat depan dia.. Cepat-cepat dia tarik seat belt dengan wajah yang sangat panik. 
Lepas tu mak aku tanya mana Polis?? Die pun jawab: " Orang main-main je mak, manade Polis" Korang bayangkan sepantas kilat tangan mak aku dari depan boleh smpai seat belakang bagi Panggg!! Amekk.. Malalak ko kat situ... CHehh.. Aku kat sebelah ni bajet boleh gelakkan la adik aku kene lempeng sekeping kat belakang, sekali mak aku bg pelempang 1 set rupanya dengan aku-aku skali kene... Hahahah... sampai sekarang adik aku dah serik nak buat Lawak Bodo tu lagi.. Kitaorg kalau pegi jalan mane-mane even  nampak polis mesti teringat pasal ni... Hahaha... Serik-serikk....


5- Selipar & Paku Payung

Dont try this at home..

Peh yang ni memang bikin malu jek... Teringat kat cousin aku .. Dah beranak satu pon sekarang. Sepupu aku ni kira geng kuat aku dulu mase sekolah-sekolah. Dia jarak umur jauh jugak, 3tahun rasenye. Aii.. maklumla dulu geng-geng awek kampung ditubuhkan aku mesti nak join masuk line jugak. Bajet macam line awek cunla. SElalu kena Usha dengan mat2 kampung. *Kecik-kecik dah biang.. Mana mak aku tak bising..Pangg!!
Adela satu hari ni kitaorang pegi rumah orang kawin kat hujung kampung ni jalan kaki jek. Tak jauh pon dalam 1 km jek.(La zaman ni 200meter pon aku bawak kete..dasar Pemalas..hehe)
Pakai baju kurung bukan main Lawo, selipar Bling-bling bukan main, tudung berkibas-kibas selimpang siap kerongsang bebagai, jalan bukan main melenggang, Bile lalu kat tempat mat-mat hensem kumpol Tibe-tibe ada salah sekor mulut takdak insuran menegur,
 "Eh Paku Payung kat selipar awak tercabutla..." HAdddoi.. Tibe-tibe sepupu aku tarik aku ke belakang pastu cakap selipar dia putus sebab paku payung yang die paku kat selipar tak kuat. Maka berkaki ayamlah sepupu ku itu diikuti dengan aku sekali menahan malu patah balik rumah.. =P
Maklumla dulu-dulu bukannye zaman senang kalau selipar putus, mesti 'repair' sampai boleh pakai semula..Lepas pada tu setiap kali aku jumpa mamat hayun yg tegur pasal selipar sepupu aku kat kedai tu mesti die berdekah-dekah ketawakan sambil perli2 ...
Sampai ade satu hari aku dah naik bengang sangat aku pegi baling selipar jepun yang aku pakai tepat kena kepala dia... Hahaha... Puas hati aku... Sejak dari tu aku tak pernah nampak budak lelaki tu lagi.. Mungkin bahana terkena selipar jepun aku maka dia decide nak berhijrah dari kampung tu kot utk jadik insan yang lebih cemerlang... Wakakaka.. .. Sepupu aku pulak sampai sekarang aku tak pernah tengok dia pakai selipar yang melebihi 'tarikh expired' . Serik la tu..hehehe...

6- Payung 

Tengok payung teringat Pak Long aku pinjam payung Digi aku dari raya tahun lepas tak pulang lagi.. Xpelah paklong, Hamek jelah...HAdiahhhh... Aku dapat pon Free.... hehehehe.....


Banyak lagi benda-benda yang aku tengok, selalu aku teringat kat seseorang.. Kalau nak sebut semua kang tak cukup mukasurat pulak...Heheheh....
Lepas tu bile teringat mesti tersengih sorang-sorang.. =) Tapi xpe, pada aku benda-benda macamni sebenarnye bagus. Terapi kepada otak aku yang selalu tension dengan keje.. Korang kalo taknak tensen selalu la ingat benda-benda yang lawak, kenangan-kenangan best dulu-dulu.. Ingat Allah tu wajibla kan.... Kalau ingat kenangan dulu Mesti bantai gelak punye...

Dah, hari dah petang, aku nak tutup cerita- penat menaip daripada tengahari tadi..Nantila kalau ade benda yang aku teringat terpandang ke nanti aku story lagi... Kehkehkeh... =p

Kla bye.. Salam...

Wednesday, July 13, 2011

Bersihkah Bersih itu?

Salam Readers...

Isu Bersih? Tak Habis-habis lagi??Wowowow..Hahaha...RELAXss.. Jangan l0mpat2 kat sini sebab nak maki-maki PKR ke BN ke PAS ke DAP ke kat Blog aku.. Aku x layan Okeh???

Cume tadi dok survey2 Blog-blog pembangkang and pro kerajaan, pastu singgah pula la kat website Imam Muda Asyraf tu.. Diorg ade buat perbincangan dan ada hasil persetujuan dpd isu Bersih ni.. Imam Muda Asyraf Xkenal? Ala..ko ni kalau Akademi Fantasia dari 1 sampai 9 ko tau pulakkan... Ni la dr Program Imam Muda tu... Xkenal jugak pegi Google. Aku malas nak explain...
Survey-survey (dengan iklan-iklan skali aku baca...) ade satu k0men ni nick name die nama "Cik Kiah".. Aku rase dalam banyak2 komen dan pertanyaan, dia ni yg paling terang dan bernas.

Nak marah? pesal plak nak marah.. kate nak DEMOKRASI sangattt.... Apeadehal... Ko cakap-dia pn nak cakap jugak...so bila masing dah nak bercakap masing2 p0n kenela dengarla... Cik Kiah punya pikiran macam menjawab soalan dalam kepale hotak aku... Ape yg sebenarnya Bersih nak..? Aku KONPIUSS... Benda yang ditujukan xsampai, Orang yg menujukan @membuat perhimpunan pon x sepatutnya ade didalam tujuan kerana tujuannya adalah ditujukan utk org yg menujukan.. Hahahaha... Xpaham? Xpaham xpe..Banyak lg yg aku sendiri konpius ape tujuan sebenarnye Bersih ni... Kata nak bersihkan politik kotor, pesal plak ade Si Anwar, Ambiga, Haji Hadi.. Arhh.. Ntah sape-sape ntah yg nak buat diri tu glamer...

Ape Cik Kiah k0men pasal Bersih?

**********************************************************************************
Salam saudara,
Peribadinya saya bersetuju kalau dikatakan secara umum, “demonstrasi itu dibolehkan dalam Islam”.
Walaubagaimanapun, untuk menghalalkan Bersih 2.0, sudah pasti intipati yang lain wajib dilihat juga termasuk aspek alibi, relevan dan logis tuntutan, jawatankuasa, pro dan kontra serta dan hal-hal yang bersangkutan.
Berkaitan ahli-ahli Liqa’ seperti Ustaz Zaharuddin, Ustaz Hasrizal dan saudara sendiri saya tidak mahu ulas beratnya ke belah mana atau kaptennya siapa. Saya bukan baru semalam berkecimpung dalam badan-badan bebas politik Islam, saya maklum. Cuma nasihat saya, elak menggunakan perkataan ‘tidak menyebelahi mana-mana pihak’.
Saya mahu mengajak berbicara secara berilmu. After all, that’s what scholar do. “Dan dalam Islam sendiri, boleh berbeza pendapat tetapi beradab”, demikian saya petik dari Ustaz Uthman El-Muhamaddy dalam suatu ceramah beliau terdahulu.
Sekali lagi saya tekankan, intipati yang lain wajib dilihat juga termasuk aspek alibi, relevan dan logis tuntutan, jawatankuasa, pro dan kontra serta dan hal-hal yang bersangkutan. Dalam hal ini, demonstrasi harus tetapi adakah demonstrasi Bersih itu benar-benar bersih (yang lantaran itu pula jatuh hukum tidak haram)?
Pertama kita lihat dari sudut tuntutan.
Tuntutan berkenaan apa? Pilihanraya.
Siapa mengurus pilihanraya? SPR.
Maka tuntutan ini umumnya kepada siapa dan untuk siapa? SPR yang mengurus pilihanraya.
Baik. Kita rujuk beberapa senarai tuntutan (8 kesemuanya); kita mulakan dengan tuntutan ‘hentikan politik kotor’, ‘memperkasakan institusi awam’, ‘menamatkan korupsi’ dan ‘akses media yang adil’.
Saudara yang saya hormati, antara 4 tuntutan tadi, yang mana agaknya yang SPR ‘ada’ kuasa dan di bawah jurisdiksi SPR. Jujurnya, satupun TIADA. Jadi apa kaitannya 4 tuntutan ini dengan SPR? Lucu bukan.
‘Hentikan politik kotor’ saya kira ini berlaku di kedua-dua belah pihak. Seorang Altantuya dan seorang China Doll. Cuma bezanya ada yang ada video, DNA dan ada yang tak ada apa-apa bukti kecuali cerita. Jadi kalau memo hendak dihantar, ia sepatutnya kepada kedua-dua BN dan PR.
‘Menamatkan korupsi’. Korupsi berlaku di peringkat pentadbiran kerajaan dan swasta. Pecah amanah dan sebagainya. Jadi apa kena mengena SPR? Apa kaitan dengan pilihanraya? Dan menguruskan hal berkaitan korupsi ialah SPRM.
‘Memperkasakan institusi awam’? Ini adalah tanggungjawab kerajaan persekutuan dan tiada mengena dengan pilihanraya adil. Hal-hal sebegini sudah pasti boleh dibawa ke parlimen bukan yang dipenuhi sekitar 45% ahli pembangkang?
‘Akses media yang adil’. Tuntuan ini ada sedikit relevan. Namunpun demikian, ini bukanlah hak serta jurisdiksi kepada SPR. Ini hal Kementerian Penerangan. Malahan, dengan akses media cetak yang pelbagai (Harakah, Sin Chew, Suara Keadilan), media cyber dan elektronik, laman sosial dan sebagainya, tuntutan ini ternampak tidak sekukuh mana.
Lain-lain tuntutan adalah ‘tempoh minima 21 hari berkempen’. Apa relevannya? Bukankah kedua-dua BN dan PR berkempen di media cetak dan media cyber sepanjang tahun dan 24 jam sehari? Dalam mana ruang politik kita masih anak-anak (berasaskan kaum dan sentimen ajak benci-membenci), adakah kita berminat memanjangkan tempoh kempen dalam keadaan mungkinnya berlaku pergaduhan itu ada?
‘Penggunaan dakwat kekal’. Cuba kita semak dan teliti, contoh negara yang menggunakannya. Di mana? India. Mengapa agaknya perlu sistem dakwat kekal ini disana? Jawapannya mudah, India walaupun kini antara kuasa ekonomi Asia, harus diingat sistem pendaftaran warganya masih tidak lengkap. Jangan kita tertipu dengan kuasa ekonominya kerana di India, sistem kasta memastikan yang kaya terlalu kaya dan yang miskin, kad pengenalan pun tak ada! Jadi itulah gunanya dakwat kekal… kerana itu tanda pengenalan mereka sudah mengundi bagi yang tak ada tanda pengenalan. Di negara yang moden seperti Malaysia ini, yang dah ada kad pengenalan nak buat apa pakai dakwat kekal?? Setuju tak kalau saya katakan dakwat kekal ini SANGAT-SANGAT BOLEH diciplak? Kad pengenalan lagi susah nak tipu!
‘Tuntuan pilihanraya yang saksama perjalanan’ dan ‘perubahan pada sistem undi pos’. Ini ada sedikit relevan. Pun masih boleh dipertikai dan lebih bersifat pertuduhan (ada nak disertakan bukti ke?). Cuba kita lihat berapa jumlah negeri yang dipegang oleh pembangkang? Kelantan dipegang sejak bila? Harus kita ingat dan mesti kita jangan lupa undi pos cuma 1% SAHAJA dari 99% pengundi. Relevan sangatkah tuntutan yang ini sampai perlu berarak? Cuba kita fikirkan sekejap. Kalau betul hendak ditipu sistem pilihanraya dinegara ini secara 99% kurang-kurangnya (termasuk undi pos) macamana Kelantan boleh sentiasa pada pembangkang dan 5 negeri boleh ditawan? Benarkah pilihanraya di Malaysia ini sangat-sangat tidak adil? Logik?
Maka dari huraian saya tadi berkaitan alibi, relevan dan logis tuntutan ternampak hampir 70% tuntutan samada tidak begitu relevan, goyah dan boleh dipertikaikan. Adakah kita merasa 30% itu cukup banyak untuk berdemonstrasi dan berarak di jalan?
Masih merasa 30% itu sebab relevan untuk berarak? Mari kita lihat berkaitan jawatankuasa pula. Saya separuh bersetuju kalau di katakan dalam tuntutan yang sepatutnya bersifat neutral, ia mesti diketuai oleh NGO. Tetapi saya mahu menambah, bahawa NGO-NGO ini juga mesti bersifat non-partisan, berkredibiliti baik dan hingga ke peringkat jawatankuasa pun TIDAK BOLEH ada orang berkait politik.
Tetapi siapa ada dalam jawatankuasa Bersih 2.0? Ahli Jawatankuasa Bersih tokoh-tokoh politik pembangkang iaitu Mohamad Sabu, sebagai Timbalan Bersih yang juga Timbalan Presiden PAS; Tian Chua, AJK Publisiti Bersih yang juga Naib Presiden PKR; Dr Hatta Ramli, AJK Mobilisasi Bersih yang juga Pengarah Pilihan Raya Pas Pusat; Syed Shahril Mohamud, Ketua Cabang PKR Kelana Jaya; Teresa Kok, Pengerusi DAP Selangor dan Badrul Hisham Shaharin, aktivis PKR.
Jadi ini sebenarnya apa? Aktiviti politik jalanan dan bukan aktiviti non-political, setuju? Datuk Ambiga pengerusi Bersih sepatutnya MENOLAK SEKERAS-KERAS nya penglibatan politician tetapi tidak berbuat demikian? Mengapa?
Bab kredibiliti jawatankuasa saya fikir sudah tercalar. Itu belum mengambilkira kredibiliti pengerusi Bersih 2.0, Datuk Ambiga dikatakan ada kaitan dengan kes murtad dan Lina Joy yang pernah menggemparkan negara dan begitu juga IFC. Soal benar atau tidak ia mungkin boleh didebatkan. Tetapi seandainya dalam keadaan tidak pasti, apa perlu orang Islam berarak bersama dengan insan yang mungkin dihati ada tujuan tidak elok?
Dari segi pro, memanglah rakyat boleh menyuarakan rasa tidak puas hati (tetapi itupun saya saya sudah rungkai, tidaklah relevan mana). Tetapi kalaulah berlaku pertembungan antara Bersih dan Patriot, dan ia sudah hampir pasti mungkin menimbulkan huru-hara dan pergaduhan, adakah Himpunan Bersih 2.0 masih perlu diadakan?
Ada juga tuduhan bahawa penaja-penaja Bersih ini ada melibatkan unsur-unsur luar yang memang bertujuan memporak-perandakan negara.
Banyak lagi saluran lain yang boleh disuarakan hal-hal berkait tidak puas hati. Bukan tiada langsung pun, malahan banyak juga.
Saya fikir penilaian-penilaian ini sudah membuktikan betapa kalaupun betul rakyat ada hak untuk bersuara dan ini harus diiktiraf, buat ketika ini ternyata langsung tidak perlu ianya dilakukan melalui Bersih.
Biarpun Liqa’ memutuskan bahawa demonstrasi itu harus. Sepatutnya Liqa’ menambah kenyataan yang berbunyi ‘Sebaliknya seandai sesuatu demonstrasi itu tidak kukuh, goyah sebab musabab, boleh menghuru-harakan negara dan ada kemungkinan ditaja oleh anasir-anasir luar yang bertujuan jahat bmaka menyokong demonstrasi yang sedemikian adalah HARAM’. Noktah.
Kemudian baru boleh Liqa’ dakwa diri sebagai berkecuali. Statement yang mudah tanpa perlu memetik Bersih 2.0 atau Patriot. Bukankah lebih berilmu begitu?


**********************************************************************************

Walaupun namanya Cik Kiah tidak se GAH komennya, tapi aku respekla....

Mule-mule Aku yang jadik rakyat kat tengah-tengah ni KONPIUS nak PILIH mane satu... Tapi lame kelamaan aku dah mula paham mana AUTA mana PENIPU mana PENGKORUPSI mana SI DRAMA KING mana pulak SUKA SKANDAL mana pulak yg SUKE MENGABES DUIT RAKYAT... Sampai dah naik MUAKKK!

****Sape NADIA? Cube cakap mane yg betol????

Eh, Apsal plak tanye aku... Korang yang pandai sangat cakap pilihla sendiri yg mane betol.... Ade Otak Allah SWT kasik Fikir-Fikirla oi...

Ok- Xpayah nak anti aku pulak.. Ini kan NEGARA DEMOKRASI.... Aku pon mengundi jugak...Tiap-tiap tahun bayar cukai....Apeadehalll...

Bye.. Salam...










Tuesday, July 12, 2011

Menghina lagu Negaraku...

Readers,

Kalau k0rang nak tau Aku sayang Malaysia, last nyanyi lagu Negaraku bulan lepas mase mak aku dapat Anugerah Hari Ibu.. hehehe... Semangat weh.. Rase nak nanges pon ade sebab sayang Malaysia. *Tibe2 emosi.. dah2..** Walaupun aku ni xj0in p0litik sgt dan kadang2 marah jugak kerajaan sebab bill karen rumah aku dah naik atau marah sebab korang buat demonstrasi menyusahkan orang ramai atau marah sebab orang Melayu kita ni asyik nak bergaduh jek... Tapi aku tetap sayang saudara sebangsa aku dan seagama aku.. Biasela Weh, wadah perjuangan masing2 lain2 cara tapi manade rakyat Malaysia yg nak negara dia huru-hara... Tapi xdelah smpai membenci saudara sebangsa dan seagama...Cume ade segelintir seperti makhluk di bawah ni jek yg tak reti bersyukur.. Gua rase nak panggil Mael Lambung jek kasik Lambung ini budak!

Adelah si hayun yg rosakkan lagu Negaraku ini..:::-



Adelah berita keluar pulak pasal si HAyun neh...:-

Bharian online 
KUALA TERENGGANU: Universiti Malaysia Terengganu (UMT) sudah membuat laporan polis berhubung dakwaan seorang pelajar UMT mengubah lirik lagu Negaraku, menghina Raja dan juga Perdana Menteri di dalam laman sosial Facebooknya.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMT, Prof Dr Yahaya Ibrahim, berkata laporan itu dibuat oleh pendaftar UMT di Balai Polis Gong Badak semalam.
"Kita serah kepada polis untuk membuat siasatan berhubung perkara itu. Sehingga kini kita tidak tahu sama ada dia mahasiwa UMT atau sudah tamat pengajiannya ataupun orang luar yang menyamar. 
"Kita sedar perkara ini semalam dan terus buat laporan polis. Hari ini pendaftar UMT akan memberi keterangan lagi kepada polis berhubung perkara itu," katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis perasmian Simposium Tahunan UMT yang disempurnakan oleh Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Fadillah Yusof.

Turut hadir pada majlis itu Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UMT Prof Dr Noor Azhar Mohamed Shazili.

Dr Yahaya berkata, penuntut terbabit yang menggunakan nama Mohd Farizal dalam statusnya, mengubah lirik lagu kebangsaan dengan mencerca, mempersendakan lagu negara, Raja Melayu dan juga Perdana Menteri.
Beliau menyifatkan perkara itu sangat serius dan akan bertindak tegas sekiranya terbukti dia adalah mahasiswa UMT.

"Setelah siasatan polis dan jika benar dia pelajar UMT, kita akan serahkan perkara ini kepada Lembaga Disiplin UMT dengan segera untuk diambil tindakan kerana perkara ini (menghina) sangat serius.

"Seseorang pelajar tidak seharusnya membabitkan diri dalam perkara sedemikian. Dia sepatutnya menumpukan perhatian kepada pelajaran dan tidak pada yang lain," katanya.

Sementara itu, Dr Yahaya berkata simposium tahunan itu disertai lebih 500 peserta termasuk dari luar negara seperti Timur Tengah, Eropah dan negara ASEAN.
- BERNAMA 



**********************************************************************************

Xnak duduk Malaysia pegi duduk kat Kutub Utara sanela woi..Sukehati ko nak nyanyi mcm tu.. Eh, Beruang tu p0n Menyampahla dengan muka k0...
Die pon Rase nak benamkan jek ko dalam ais laut tu bg k0 beku jadik xpayah bercakap lagi.. Hidup kalau suke mempersenda org lebih baik xpayah jadik org. Jadik Peti ais ke, TV50" Fulll HD ke, PS Box , Hendpon Samsung Galaxy ke ade gak pekdahnye.... *Perumpamaan xtahan*.. kakak...

Dah nak kuar jap..bg cool down * Kakak dah marah* Kang sambung tulis lagi... 

Bye. Salam..



 

Wednesday, July 6, 2011

Wordless Wednesday ~3~

Salam...


Arini nak buat Wordless Wednesday dengan jayanya tanpa sebarang gangguan dan kelambatan..hehehe... KO punye wrdless wednesday ko bukan ko bantai ke ari ape jek Nadia?? * Eh.. aku punye sukela... huhuh... Arini ari Rabu 0keh? so tiada sebarang kelambatan lagi...hehehe...

Wordless Wednesday ~3~.:





Xbaek kutuk belakang.. Xpuas hati face to face la... tapi make sure kasik makan swing gum Strawberry dulu eh.. sebab takut mulut bau petai kang pengsan pulak org... Wahahaha... Kla...Tata....

Salam...